De Hematology App CML zorgverleners
  1. De Hematology App

De Hematology App door Dr. J.J.W.M. Janssen, Dr. E. Kramer

Dr. Jeroen Janssen, internist-hematoloog aan de VUMC Amsterdam heeft een enorme hoeveelheid aan hematologische informatie verzameld en georganiseerd. Deze informatie wordt gebundeld in de Hematology App.

De inhoud van de app bestaat uit tabellen, samenvattingen, berekeningen, grafieken en tools, geordend per ziektebeeld. Deze zijn beschikbaar in een alfabetische lijst en via de structuur van de WHO-classificatie van hematologische ziektes.

Waarom de Hematology App?

Waarom de Hematology App?

Als assistent-interne geneeskunde liep de eerste auteur van dit artikel met een succesagenda op zak vol met losse blaadjes met handige schema’s zoals hoe te handelen bij een diabetische keto-acidose, antibiotica-protocollen, differentiaaldiagnostische rijtjes etc. en dat heeft hij volgehouden tot hij hematoloog geworden was. Op een gegeven moment werkte dat echter niet meer: het aantal risicoscores is inmiddels enorm en de berekening ervan is soms complex. Diagnostische criteria veranderen nogal eens met nieuwe WHO updates. Daar moest iets handigers te bedenken zijn. Zo kwam hij op het idee van de HematologyApp: een app waarin je al die informatie snel en betrouwbaar kon opzoeken. Nadat er ondersteuning gevonden was van enkele farmaceutische bedrijven bleek het nog een hele klus om een geschikte softwareontwikkelaar te vinden die het bouwen kon. Uiteindelijk werd de app in januari 2017 geïntroduceerd en inmiddels is hij wereldwijd meer dan 3000 keer gedownload. Dagelijks wordt de app veelvuldig geraadpleegd, met geregeld meer dan 1000 screenviews per dag.

Functionaliteiten

Omdat veel collega’s het soms best moeilijk vinden om de behandelrichtlijnen voor de verschillende ziekten die wij behandelen te onthouden hebben we geprobeerd die richtlijnen op een zo interactief mogelijke wijze in de App in te laten bouwen, waardoor je in 20-30 seconden een behandeladvies conform de richtlijn krijgt. Daarnaast is er sinds enige tijd een trial tool ingebouwd waarmee gebruikers via een interactief menu heel snel naar een geschikte studie voor een patiënt kunnen navigeren. Vervolgens kan, nadat in- en exclusiecriteria gecheckt zijn, de patiënt direct doorverwezen worden naar een centrum dat de studie heeft lopen. Alle HOVON studies zijn via de trial tool te vinden en een toenemend aantal niet HOVON studies en farma-gesponsorde studies.

Het nieuwste onderdeel waar we momenteel aan werken is een Hematologie Atlas. Dit wordt een elektronische beeldenverzameling bestaande uit 400-500 hoge resolutie foto’s van bloed- en beenmerguitstrijken, over het gehele gebied van zowel de benigne als maligne hematologie. Alle foto’s zijn volledig geannoteerd met klinische gegevens en er zal o.a. een onderdeel “wat u zeker moet weten als u dienst heeft” in komen. Het is onze ambitie om deze Atlas tot een standaardwerk van de morfologie te maken. Er is momenteel geen vergelijkbaar werk beschikbaar op internet. We verwachten dat hij in het voorjaar van 2020 beschikbaar zal komen.

Per december 2019 wordt een geheel nieuwe internationale versie van de HematologyApp geïntroduceerd. In deze versie dient de gebruiker aan te geven welke nationale versie hij/zij geïnstalleerd wil hebben. Vervolgens krijgt de gebruiker die nationale versie met de eigen richtlijnen van het betreffende land. Ook de trial tool laat alleen de studies zien die in het land van keuze actief zijn. Gebruikers krijgen notificaties betreffende de status van de verschillende studies toegestuurd om alertheid voor de studies hoog te houden.

Waar is de app te vinden?

De app is geheel gratis te downloaden via de Apple App store en de Google Play store.

Link naar de App Store

Link naar de App Store

Link naar de Google Play Store

Link naar de Google Play Store