Behandeling van CML Alles over CML
  1. Behandeling van CML

Behandeling van CML

Vóór 2001 was CML een levensbedreigende ziekte met vaak een fatale afloop. In 2001 kwam hier verandering in door de komst van de eerste tyrosine-kinase remmer: imatinib (Glivec ©). Sindsdien is CML veranderd in een chronische ziekte in plaats van een vaak fatale ziekte. Patiënten die volgens de behandelrichtlijn worden behandeld met tyrosine-kinase remmers (TKI's) en goed reageren op de behandeling hebben inmiddels bijna normale overlevingskansen.

TKI medicijnen

TKI’s zijn middelen die het eiwit, verantwoordelijk voor het ontstaan van CML, remmen. Na imatinib zijn er nog meerdere TKI’s ontwikkeld. Er zijn op dit moment vijf soorten TKI's in gebruik, allemaal in de vorm van tabletten. Voor de standaardbehandeling worden de volgende drie middelen gebruikt:

  • Imatinib (Glivec)
  • Nilotinib (Tasigna)
  • Dasatinib (Sprycel)

Slaan één of meerdere van deze middelen niet (voldoende) aan of krijgt men veel last van bijwerkingen dan kan ook overgestapt worden naar:

  • Bosutinib (Bosulif)
  • Ponatinib (Iclusig)

CML Behandelrichtlijn

In de behandelrichtlijn wordt de optimale behandeling beschreven voor mensen met Chronische Myeloïde Leukemie. Deze wordt opgesteld aan de hand van de beschikbare wetenschappelijke publicaties (evidence-based). De richtlijn is leidend maar het is altijd mogelijk om hiervan af te wijken als daar een goede reden voor is. CMyLife heeft de richtlijn uitgezet in een tijdlijn. Zo kan je aan de hand van je labresultaten zien hoe je op de behandeling reageert en wat de volgende stappen zijn. Bekijk hier de behandelrichtlijn