Wel of geen griepprik? Nieuwsblog
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Wel of geen griepprik?

Alle kankerpatiënten in Nederland krijgen jaarlijks het influenza vaccin (de griepprik) aangeboden. Heb je CML, dan zal je ook via je huisarts een uitnodiging krijgen. Toch is het ieder jaar weer voor veel mensen een moeilijke overweging om de griepprik wel of niet te halen.

Minder afweer geeft meer risico

Het influenza virus (griepvirus) is een virus wat een seizoensgebonden uitbraak kent. Omdat het virus vaak verandert, wordt jaarlijks een nieuw vaccin gemaakt. Mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld kankerpatiënten of ouderen, hebben een verhoogd risico op het krijgen van griep en meer risico op een ernstig verloop ervan (ernstige longontsteking), waar ze zelfs aan kunnen overlijden. Over het risico bij CML-patiënten zijn helaas geen specifieke gegevens bekend.

Het vaccin kan je niet infecteren

Het griepvirus is een geïnactiveerd vaccin (dood virus) gericht tegen Influenza A en een type Influenza B. Na vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen influenza. De vaccinatie werkt ongeveer na 2 weken en de werking houdt ongeveer 6 maanden aan. 

Omdat het vaccin een dood virus betreft, is er geen kans dat je de infectie oploopt door de vaccinatie, ook niet als je afweer verminderd is. Uit onderzoek blijkt dat de vaccinatie ook bij kankerpatiënten een goede respons in het lichaam oproept, dat wil zeggen dat er voldoende antistoffen worden gemaakt (antistof titer). Mocht je actief chemotherapie gebruiken (dus anders dan tyrosine kinase remmers), overleg dan met je behandelend arts of het zinvol is.

Geen garantie

Heb je de griepprik gehad, dan is dit geen garantie dat je de griep niet krijgt. Maar, de kans dat je hem krijgt is kleiner. Mocht je de griep toch krijgen, dan verloopt deze vaak milder en is er minder kans op het ontwikkelen van een ernstige longontsteking.

Overweging om het niet te doen

Net als ieder ander medicijn kan ook het griepvaccin bijwerkingen opleveren. Sommige mensen voelen zich na de griepprik een aantal dagen wat minder lekker. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn en verhoging kunnen op de dag nadat de griepprik is toegediend voorkomen. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen. In zeer zeldzame gevallen worden mogelijke ernstige bijwerkingen gemeld.

De bijwerkingen van het vaccin lijken niet vaker voor te komen bij mensen met kanker dan mensen zonder kanker.

Keuze

Helaas is er dus geen simpel ja of nee antwoord op de vraag of je een griepprik nodig hebt. Het is een persoonlijke keuze waarbij je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt voor jouw persoonlijke situatie. Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Overleg dit dan met je huisarts.

Meer informatie

Meer informatie over de griepprik vind je op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (VWS).

Reacties (0)
Reactie plaatsen