Consult met arts vanuit de luie stoel Nieuwsblog
  1. Consult met arts vanuit de luie stoel
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Consult met arts vanuit de luie stoel

Code rood. Heel Nederland in de ban van de sneeuw. Zo’n dag dat je liever thuisblijft als dat kan. Ik moest die dag eigenlijk naar het ziekenhuis voor bloedonderzoek en mijn BCR-ABL uitslag. Wat een geluk: ik had voor het eerst een consult via Facetalk met mijn hematoloog!

Facetalk is een soort Skype, maar dan beveiligd. Dus je hebt contact met je arts vanuit je luie stoel, met behulp van tablet, laptop, pc of telefoon.

Ik hoefde niet van mijn woonplaats naar Nijmegen te rijden. Geen uur eerder aanwezig te zijn voor de prikpost. Niet wachten op de arts. Niet de hele middag bezig zijn met een consult van tien minuten. Wat een luxe, dit is een experiment waar ik erg blij van word. Het kost me veel minder energie.

Hoe het werkt

Twee weken van tevoren laat ik bloedprikken bij de lokale prikpost. Het afgenomen bloed voor de PCR test wordt opgestuurd naar het Radboudumc en de rest van het bloedonderzoek gebeurt in het regionale ziekenhuis zelf.

Het heeft wel wat voeten in de aarde: de computersystemen en patiëntendossiers van de twee ziekenhuizen werken niet met elkaar samen. Het formulier voor de PCR komt per mail van de CML-verpleegkundige en neem ik zelf mee naar de prikpost.  De huisarts geeft mij een papieren labformulier. De uitslagen gaan van het regionale lab naar de huisarts die ze weer doorstuurt naar de hematoloog. Helaas kan ik de uitslagen zelf nog niet inzien in MijnRadboud of CMyLife maar daar wordt aan gewerkt. Het is allemaal nog een beetje houtje-touwtje en een hoop administratie.

Gunstige gestemde ICT-goden

Voor het Facetalkgesprek is ook wat organisatie nodig; de arts heeft hiervoor een speciale kamer en de ICT-goden moeten wel meewerken. Maar het werkte! De uitslagen waren bij de arts, de techniek werkte mee en mijn BCR ABL was stabiel. En goed nieuws: de volgende keren gaan we het weer zo doen. Als alles naar wens gaat, dus ook met mijn CML, dan hoef ik pas in november 2018 weer ‘in persoon’ naar het ziekenhuis te komen. De tussenliggende consulten gaan via Facetalk.

Toegegeven, er is nog best wat werk te doen, het is verre van makkelijk te regelen allemaal en de techniek laat soms nog wat te wensen over. Maar dankzij de inzet en het engelengeduld van Ankie Sneek, CML-verpleegkundige en de bereidheid van mijn huisarts Lillian Blankenspoor en hematoloog Corine Hess om mee te werken, mag ik dit soort mooie ontwikkelingen meemaken! Top!

Door Atie Frederiks, CML-patiënt