Vermoeidheid tijdens TKI behandeling van CML Nieuwsblog
  1. Vermoeidheid tijdens TKI behandeling van CML
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Vermoeidheid tijdens TKI behandeling van CML

Patiënten met CML moeten vaak levenslang en op dagelijkse basis TKI’s gebruiken. Deze meestal levenslange onderhoudsbehandeling vraagt om extra aandacht voor het beperken van bijwerkingen en optimaliseren van kwaliteit van leven.

TKI gerelateerde vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de vijf meest ernstige bijwerkingen voor patiënten met CML die TKI’s gebruiken. Vermoeidheid is dé bijwerking die de kwaliteit van leven van patiënten met CML het meest beperkt. Ondanks die erkenning, zijn er verrassend genoeg tot op heden nog geen studies uitgevoerd naar mogelijke behandelingen voor deze TKI gerelateerde vermoeidheid.

Behandelingen voor vermoeidheid

Het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) doet onderzoek naar vermoeidheid tijdens en na behandeling van kanker. De eerste studies hebben zich gericht op  chronische vermoeidheid bij patiënten die succesvol behandeld waren voor kanker. Er is een specifieke vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT) ontwikkeld die patiënten leert hoe de vermoeidheid aan te pakken. Deze behandeling blijkt effectief, de meerderheid van de patiënten is minder moe en beperkt na behandeling! De positieve resultaten en ervaringen met deze aanpak tegen vermoeidheid na kanker hebben ertoe geleid dat wij deze behandeling in aangepaste vorm willen onderzoeken bij patiënten met TKI gerelateerde vermoeidheid, bij mensen bij wie de behandeling van kanker dus gewoon doorgaat.

Onderzoek naar behandeling van TKI gerelateerde vermoeidheid

In 2015 zijn wij in het Radboudumc gestart met een behandelstudie bij vijf patiënten met CML en TKI gerelateerde vermoeidheid. Deze patiënten worden door een psycholoog van het NKCV behandeld met de cognitieve gedragstherapie (26 weken). Patiënten vullen vragenlijsten in ter evaluatie van hun vermoeidheid en worden aan het einde van de behandeling geïnterviewd, zodat waardevolle ervaringen en suggesties van de patiënten meegenomen kunnen worden in vervolgonderzoek. Drie patiënten hebben de behandeling reeds afgerond en worden op korte termijn geïnterviewd. Wij zullen het resultaat van de behandeling met deze therapie voor CML patiënten ook hier met jullie delen.

Internationale samenwerking

In samenwerking met prof. dr. Paul Jacobsen van Moffitt Cancer Center wordt in de Verenigde Staten de effectiviteit van de cognitieve gedragstherapie bij TKI gerelateerde vermoeidheid getest. Dit doen we door de patiënten en therapeuten via FaceTime op iPads met elkaar in contact te brengen. Dit is een veel groter onderzoek waarvan de resultaten over enkele jaren beschikbaar zijn. Indien effectief zal de online therapie ook toegepast kunnen worden in Nederland.

Gevecht tegen bijwerkingen

De hoop is dat wij middels het lopend onderzoek, in de toekomst een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van leven van patiënten met CML. Zeker nu de levensverwachting veelal even lang is als bij gezonde mensen zou het geweldig zijn als we een van de meest ernstige bijwerkingen kunnen verminderen!

Door:
Drs. Hanneke Poort, Psycholoog
Prof. dr. Nicole Blijlevens, Internist-Hematoloog en hoogleraar, Afdeling Hematologie, Radboudumc
Dr. Hans Knoop, Klinisch psycholoog en hoofd Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid

Reacties (1)
  • Door op 00:00

    graag wil ik me inschrijven voor de nieuwsbrief en een account aanmaken mijn emailadres wordt niet herkend

Reactie plaatsen