Veel gestelde vragen over COVID-19 bij mensen met een afweerstoornis Nieuwsblog
 1. Veel gestelde vragen over COVID-19 bij mensen met een afweerstoornis
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

COVID-19 bij mensen met een afweerstoornis

Vaccinatie tegen COVID-19 werkt ook bij mensen met een afweerstoornis (immuungecompromitteerde patiënten), maar soms minder goed. Het is belangrijk voor deze mensen om zich goed te laten vaccineren, omdat COVID-19 voor hen extra risicovol kan zijn. 

Werkt vaccinatie tegen COVID-19 wel bij immuungecompromitteerde patiënten?

Ja, maar soms minder goed. In de onderzoeken met de COVID-19 vaccins zijn (bijna) geen immuungecompromitteerde patiënten onderzocht, zodat die gegevens nog ontbreken. Dat wordt nu onderzocht. Niet elke patiënt is gelijk en er kunnen tussen patiënten onderling verschillen zijn hoe goed de vaccins beschermen. Dat is ook bekend uit onderzoeken naar effectiviteit van andere vaccins bij immuungecompromitteerde patiënten. Meer informatie zal in de komende maanden bekend worden.

Hoe kan ik weten of ik beschermd ben na vaccinatie?

Bij de meeste COVID-19 vaccins zijn 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Pas minimaal 1 week na de 2e prik is er kans op goede bescherming tegen COVID-19. Bij immuungecompromitteerde patiënten kan ook na die 2e prik de bescherming niet goed zijn doordat er te weinig afweerstoffen ontstaan na vaccinatie. Er lopen onderzoeken bij verschillende groepen immuungecompromitteerde patiënten over hoe goed het vaccin bij hen werkt. Dit zijn onderzoeken waarbij in het bloed wordt gemeten hoe het immuunsysteem reageert op het vaccin. Daarnaast komt er ook steeds meer informatie uit onderzoeken van andere landen. Samen geven deze gegevens informatie of COVID-19 na vaccinatie bij de verschillende typen immuungecompromitteerde patiënten nog kan ontstaan en of dat nog complicaties kan geven.

Moet ik als immuungecompromitteerde patiënt een bloedtest laten doen om te weten of ik beschermd ben na vaccinatie?

Nee, dat heeft nu nog geen zin, omdat we helaas nog niet weten hoeveel antistoffen of afweercellen genoeg zijn voor bescherming. Die data komen hopelijk wel beschikbaar in de komende maanden. Dan kan ook worden bepaald welke immuungecompromitteerde patiënten een bloedtest moeten doen om te checken of de vaccinatie heeft gewerkt. Daarmee kan ook besloten worden een derde vaccinatie (‘booster’) toe te dienen. Of om in de toekomst te kunnen bepalen of er een behandeling nodig is als er toch een infectie optreedt.

Ik heb een antistoftest laten doen, die zegt dat ik positief ben. Betekent dat dat ik nu beschermd ben?

Dat is onbekend. Het betekent dat het vaccin in elk geval antistoffen heeft laten aanmaken door het immuunsysteem. Of dat voldoende antistoffen zijn om echt (langdurig) bescherming te bieden tegen het virus of de complicaties van een infectie, weten we nog niet. Bespreek in elk geval met uw specialist wat die uitslag in uw geval betekent. Patiënten moeten zich nog steeds aan de corona-regels houden, onafhankelijk van een testuitslag.  

Ik heb een antistoftest laten doen, die zegt dat ik negatief ben. Betekent dat dat ik niet beschermd ben? 

Het betekent dat het vaccin het immuunsysteem niet genoeg heeft aangezet om antistoffen aan te maken. Negatief kan zijn: helemaal geen, of te weinig om met die test te ontdekken. Het is dus mogelijk dat u niet beschermd bent tegen COVID-19 of het krijgen van een ernstige vorm ervan. Bespreek met uw specialist wat die uitslag in uw geval betekent.  Patiënten moeten zich nog steeds aan de corona-regels houden, onafhankelijk van een testuitslag.

Raakt mijn immuunsysteem niet uitgeput door vaccineren, omdat ik al afweerstoornissen heb? 

Gelukkig heeft het afweersysteem een hele grote capaciteit om te reageren. Er is dus geen reden om vaccinatie achterwege te laten.  Maar het kan zijn dat door uw ziekte of medicijngebruik de reactie na 2 prikken nog niet goed genoeg is. Daarom is er misschien wel een derde vaccinatie nodig voor goede bescherming. Hoe goed de reactie is, ligt aan de ziekte, de gebruikte medicijnen (‘immuunsuppressiva’) of het aantal immuunsuppressiva die men gelijktijdig inneemt. Het ligt dus niet aan een uitgeput immuunsysteem. Een negatieve antistoftest na het corona-vaccin wil dus niet zeggen dat het immuunsysteem helemaal niet meer werkt. En een positieve antistoftest na het corona-vaccin wil niet zeggen dat het immuunsysteem goed genoeg werkt om ernstige COVID-19 te voorkomen.

Ik heb al COVID-19 gehad. Moet ik me nog laten vaccineren?

Ja. Bij mensen die afweerstoornissen hebben, kan de bescherming door een eerdere infectie minder goed zijn dan bij andere mensen. Het is daarom beter om u toch volledig te laten vaccineren, ook als u al COVID-19 heeft gehad. De meeste volwassenen hoeven na eerdere COVID-19 slechts 1 vaccin te krijgen. Bij de personen met afweerstoornissen worden 2 vaccinaties geadviseerd, om daarmee de meest optimale bescherming door vaccinatie te kunnen krijgen.

Bron: RIVM

Reacties (3)
 • Door op 14:04

  Sinds februari 2021 na een beenmergpunctie diagnose mededeling van Primaire Myelofibrose en hoog risico patiënt onder andere i.v.m. leeftijd geb.1939. Ik zou graag laten onderzoeken of ik nu voldoende bescherming heb opgebouwd na mijn 2de Covid-19. Zijn dit onderzoeken waarbij in het bloed wordt gemeten hoe het immuunsysteem reageert op het vaccin?

 • Door op 14:18

  Sinds februari 2021 na een beenmergpunctie diagnose mededeling van Primaire Myelofibrose en hoog risico patiënt onder andere i.v.m. leeftijd geb.1939. Ik zou graag laten onderzoeken of ik nu voldoende bescherming heb opgebouwd na mijn 2de Covid-19. Zijn dit onderzoeken waarbij in het bloed wordt gemeten hoe het immuunsysteem reageert op het vaccin?

 • Door op 16:25

  Beste mevrouw van der Mark,

  Bedankt voor uw reactie. Er wordt telefonisch contact met u opgenomen.

  Met vriendelijke groet,
  Het CmyLife team

Reactie plaatsen