Duur van de behandeling van groot belang bij stoppoging Nieuwsblog
 1. Duur van de behandeling van groot belang bij stoppoging
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Update stopstudie EURO-SKI

De langverwachte update van de EURO-SKI stopstudie is gepresenteerd tijdens het European Hematology Association congres (EHA-congres) in Kopenhagen. Hematoloog Johan Richter uit Zweden mocht, namens onderzoekers uit vele Europese landen (waaronder de schrijver van dit blog), de resultaten laten zien van de complete groep CML-patiënten die in het kader van het onderzoek gestopt waren met hun behandeling voor CML.

CML behandeling stoppen

Stoppen is veilig

Twee jaar geleden werd een tussentijdse analyse uitgevoerd op de eerste 200 CML-patiënten die in het onderzoek zaten. Toen bleek dat stoppen onder de juiste voorwaarden veilig is: bijna iedereen die gestopt was en waarbij de ziekte weer actiever werd, kwam weer heel snel in een hele diepe moleculaire respons terecht. Men vermoedde toen dat een diepere respons een grotere kans op succes voorspelde.

Nieuwe opvallende bevindingen

Nu, met de huidige update waarin iedere patiënt tenminste een jaar gevolgd is na het stoppen van de CML-behandeling, zijn er een aantal opvallende bevindingen.

 • Allereerst en geruststellend: Stoppen is onder de juiste voorwaarden veilig
 • Ook na langere tijd treedt af en toe terugval op. Bij sommige patiënten pas na meer dan 2,5 jaar. Gelukkig waren dat er maar heel weinig.
 • Ondanks de vermoedens is het belang van de diepte van de respons vóór het stoppen niet belangrijk: een respons van MR4 is genoeg. Dat komt overeen met een waarde onder 0,01% op de internationale schaal. Het is dus niet persé nodig om op een ondetecteerbaar niveau te komen.
 • Het geslacht, dat eerder in een Frans onderzoek van belang leek te zijn, maakt niet uit: vrouwen en mannen hebben evenveel kans op succes.
 • In dit Franse onderzoek (veel kleiner: slechts 100 patiënten) bleek dat een hoge risicoscore bij diagnose (de zogenoemde Sokalscore) ook minder succes voorspelde. Dat is in het EURO-SKI echter niet het geval.
 • De enige factor die wel van belang bleek was de duur van de behandeling voor het stoppen. Patiënten die vóór 5,8 jaar (5 jaar en 10 maanden) stopten hadden een kans van 43% op succes. Patiënten die meer dan 5,8 jaar behandeld waren hadden 66% kans op succes. Dat is belangrijk nieuws: patiënten die nog niet zo lang behandeld zijn kunnen het beste even wat geduld hebben voordat ze stoppen. Dat maakt de kans op succes zo groot mogelijk. Maar als een patiënt veel bijwerkingen heeft kan dat een reden zijn om eerder te stoppen, met nog steeds een kans van meer dan 40% op succes. Nog steeds geldt dat niet gestopt dient te worden voor 3 jaar behandeling, waarbij het laatste jaar voor het stoppen de PCR waarde onder de 0,01% moet zijn gebleven.

Meer onderzoek rondom onsuccesvolle stoppogingen

Binnenkort starten er verschillende onderzoeken waaraan mensen kunnen deelnemen die eerder een onsuccesvolle stoppoging hebben gedaan. Ze moeten tenminste 3 jaar behandeld worden met een ander middel alvorens opnieuw proberen te stoppen. Daarbij wordt uitgebreid immunologisch onderzoek gedaan om voorspellende succesfactoren te ontdekken. Deze onderzoeken gaan allen binnenkort van start in onder meer het VU medisch centrum in Amsterdam. Via CMyLife houden we je hierover op de hoogte.

Reacties (2)
 • Door op 10:03

  Ik hoor het mijn hematoloog in 2002 nog zeggen: "Glivec, een revolutionair medicijn, maar dat betekent wel levenslang slikken"
  Nu anno 2016 is er veel veranderd en gelukkig voor heel veel mensen is er een mogelijkheid om na een aantal jaren slikken van TKI's toch te kunnen stoppen. Wie weet... voor levenslang?!
  Wie weet welk mooie dingen ons nog te wachten staan.

 • Door op 17:10

  Beste lezer
  Ik was ongeveer zes jaar geleden een van de eerste stoppers. Toen na drie maanden weer een stijging werd gevonden van mijn bloedwaarden, ging ik acuut weer aan de glivec. Hoe anders is het nu. Ongeveer een jaar geleden ben ik opnieuw gestopt en ja, ook nu stegen mijn waarden weer, maar dan nog sneller, al na twee maanden. Mijn behandelend oncoloog zei echter: we kunnen nog even wachten. We weten nu dat de waarden soms toch weer gaan dalen.
  En dat gebeurde. Hoewel ze nu weer langzaam aan het stijgen zijn naar het nivo waarop ik helaas weer aan de medicijnen zal moeten (maar ik heb nog even de tijd!) vind ik het stoppen met medicatie heerlijk. Het is even een soort vakantie van medicijnen nemen (die in mijn geval echt voor heel veel bijwerkingen zorgen).
  Dus: niet geprobeerd, ook geen succes!
  vriendelijke groet
  Saskia

Reactie plaatsen