UPDATE: COVID-19 vaccinatie hematologische patiënten Nieuwsblog
 1. UPDATE: COVID-19 vaccinatie hematologische patiënten
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

UPDATE: COVID-19 vaccinatie hematologische patiënten

Als je als CML of CLL-patiënt het afgelopen jaar onder controle bent geweest voor je ziekte, fysiek of telefonisch, val je binnen de doelgroep en word je met voorrang en een mRNA-vaccin gevaccineerd.

Indien patiënt in het verleden een stamceltransplantatie ondergaan heeft, maar het afgelopen jaar nog controle heeft gehad, behoort deze ook tot de doelgroep die met voorrang gevaccineerd gaat worden.

Procedure

Er wordt langzaamaan meer duidelijk over de uitvoering van de geprioriteerde vaccinatie van patiënten met hematologische ziekten. De huidige stand van zaken is als volgt:

 • Wie in aanmerking komt voor de doelgroep, krijgt in principe een oproep via het ziekenhuis, u hoeft zich niet te melden;
 • Specialisten en huisartsen kunnen niet op individuele gronden patiënten eerder laten vaccineren;
 • Via het ziekenhuis worden alleen de leeftijdsgroepen uitgenodigd die nog niet via GGD zijn benaderd. Wie vanwege leeftijd of werk al een oproep krijgt van de GGD of de huisarts, moet zich dus daar laten vaccineren;
 • Als startdatum voor vaccinatie voor de doelgroep die voorrang krijgt wordt nog steeds medio maart genoemd: de eerste Moderna vaccins die voor onze doelgroep zijn bedoeld worden in week 9, de rest vanaf week 11 geleverd;
 • De patiëntenverenigingen worden actief op de hoogte gehouden.

Meer informatie vindt u via de RIVM website, zie https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/professionals/prioritering-medische-risicogroepen.

Reacties (7)
 • Door op 18:04

  Dat is dan toch niet overal bekend, want heb een oproep gehad van de rijksoverheid, waardoor ik afgelopen week met astra zenica en ingeent. (Diagnose cml)

 • Door op 19:41

  Geldt dit echt voor álle patiënten met CML die het afgelopen jaar nog een controle afspraak hebben gehad? Ik reageer goed op de dasatinib en mijn bloedwaardes zijn daardoor al langere tijd goed (met weinig bijwerkingen), val ik dan nog steeds in deze hoog-risicogroep of val ik dan in de groep van 18-60 jarigen "met medische indicatie" die nu pas vanaf mei wordt gevaccineerd? Ik heb hier vlak na jullie vorige update contact over gehad met het ziekenhuis, maar toen kreeg ik te horen dat ik waarschijnlijk in die tweede groep val omdat de medicatie dus goed werkt bij mij (er werd wel bij gezegd dat er nog veel onduidelijkheid was in het ziekenhuis).

 • Door op 09:57

  Beste Agnes,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. De NVvH maakt voor alsnog geen onderscheid tussen patiënten die goed reageren op medicatie waardoor de bloedwaardes stabiel zijn en patiënten die niet goed reageren. Als u het afgelopen jaar een controle afspraak heeft gehad, valt u binnen de risicogroep en wordt u met voorrang gevaccineerd.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 12:18

  hallo 58 jaar ,tandarts,in januari covid gehad ,geheel hersteld maar zit wel in wait and see SLL.......11/03/21 vaccin Pfizer.Goed of slecht? heb geen idee en denk dat de huisarts er ook niet genoeg over kan weten.Mijn gedachte.....SLL sluimet,de lymfocyten krijgen nu een enorme opstoot (ook e zieke....is dat dan wel zo groeg???? groeten Ton

 • Door op 12:43

  Sinds het afgelopen jaar 2021 (voorheen bij het AMZ Maastricht) ben ik onder controle gekomen van de huisarts voor CLL.
  Van wie krijg ik nu de uitnodiging om te vaccineren en welke vaccinatie is goed bevonden voor CLL.
  Van af wanneer kom ik in aanmerking voor de vaccinatie.
  Mijn geboorte datum is 26-06-1951

 • Door op 12:54

  Beste Ton,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. In de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie wordt aangegeven dat de risicogroep met voorrang gevaccineerd (gaat) word(en) met een mRNA vaccin. Het Pfizer-vaccin is een mRNA vaccin, dus volgens de richtlijn is dit goed.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 14:21

  Beste H Smeets,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Als u bij de huisarts onder controle bent, zult u via uw huisarts een oproep voor vaccinatie ontvangen. In de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie staat dat de risicogroep gevaccineerd wordt met een mRNA vaccin, maar vanwege de snelheid is een vector vaccin van AstraZeneca ook goedgekeurd. Echter is de toediening van het vaccin van AstraZeneca gepauzeerd. Als u binnen de risicogroep valt wordt u medio maart gevaccineerd.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

Reactie plaatsen