Onderzoek naar tweede stoppoging Nieuwsblog
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Nieuwe hoop voor CML patiënten waarbij een eerste stoppoging mislukte

Ongeveer de helft van de patiënten die stopt lijkt de ziekte niet terug te krijgen. De CML blijft bij hen in remissie ook zonder dat ze medicatie gebruiken. Helaas steekt bij de andere helft van de patiënten de ziekte toch weer de kop op, meestal binnen een half jaar na het stoppen. Voor die patiënten zijn er nu twee nieuwe onderzoeken.

Eerdere onderzoeken

Chronische myeloïde leukemie kan tegenwoordig heel goed behandeld worden met tyrosinekinaseremmers zoals imatinib, dasatinib en nilotinib. Patiënten die goed reageren op de behandeling hebben waarschijnlijk een normale levensverwachting. Helaas hebben veel patiënten wel last van bijwerkingen van deze middelen. Het zou dus heel fijn zijn als de behandeling na verloop van tijd gestopt kan worden. Uit een heel groot Europees onderzoek, de EURO-SKI studie genaamd, blijkt dat dat inderdaad kan, maar helaas niet bij iedereen.

Tweede stoppoging in studieverband

Is de eerste stoppoging mislukt, dan is er nog steeds hoop. Met twee verschillende onderzoeken wordt nu onderzocht of een tweede stoppoging succesvol kan zijn. Ze lijken erg op elkaar. Voor beide onderzoeken moet men al weer een jaar de behandeling hervat hebben. Vervolgens gaan patiënten in de DASTOP2 studie dasatinib gebruiken en in de NAUT studie nilotinib. Dat moet dan twee jaar achter elkaar en als de ziekte dan weer goed onderdrukt is kan men opnieuw stoppen met de behandeling.

Doel van de onderzoeken

We willen met deze onderzoeken ten eerste vaststellen of dat zinvol is. Het tweede doel is te onderzoeken of het succes van het stoppen samenhangt met de activiteit van het immuunsysteem. Zo zouden we kunnen voorspellen wie er wel of niet succes zal hebben. Daarnaast kunnen we misschien nieuwe manieren bedenken om de kans op succes te verhogen, bijvoorbeeld door het immuunsysteem te stimuleren. 

We zoeken patiënten die mee willen doen met deze onderzoeken

Iedereen die een keer gestopt is en teruggevallen is kan meedoen aan dit onderzoek. Het maakt niet uit welke TKI men gebruikt (heeft). Voor het onderzoek moet er enkele malen extra bloed afgenomen worden voordat en nadat de patiënt stopt met de behandeling. De behandeling kan zoveel mogelijk in uw eigen ziekenhuis gebeuren maar u zult wel een aantal keren naar Amsterdam moeten komen in het kader van het onderzoek. In 2018 zullen ook nog een aantal andere centra in het land mee gaan doen, zodat u wellicht dichter in de buurt terecht kunt.

Bij interesse kunt u contact opnemen met Dr. Jeroen Janssen, internist-hematoloog in het VU medisch centrum in Amsterdam, telefoonnummer 020 - 4442230 of per email j.janssen@vumc.nl

Reacties (0)
Reactie plaatsen