Risico-informatie over gebruik venetoclax bij CLL-patiënten Nieuwsblog
  1. Risico-informatie over gebruik venetoclax bij CLL-patiënten
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Venetoclax bij CLL-patiënten

Venetoclax wordt gebruikt voor de behandeling van volwassen patiënten met eerder behandelde chronische lymfatische leukemie (CLL) als monotherapie of in combinatie met rituximab en bij onbehandelde CLL in combinatie met obinutuzumab. Deze behandeling is inmiddels ook in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen.

Patiënten die het leukemiemiddel Venclyxto (venetoclax) gebruiken, lopen ook met de laagst toegestane hoeveelheid van dit middel het risico op het tumorlysissyndroom (TLS). Dit blijkt uit recente meldingen. Bij TLS komen in korte tijd heel veel afbraakstoffen van dode kankercellen vrij. Het lichaam kan deze niet goed wegwerken. Medicijnautoriteit CBG komt daarom met aangepaste adviezen voor zorgverleners en patiënten om TLS te helpen voorkomen.

Advies aan patiënten

  • Houd u altijd precies aan de hoeveelheid venetoclax die u moet gebruiken;
  • U krijgt van uw behandelend arts een patiëntenkaart mee. Lees deze kaart goed en zorg dat u deze steeds bij u heeft. Er staat op wat de symptomen zijn van het tumorlysissyndroom (TLS), zoals koorts, misselijkheid, kortademigheid, verwardheid en donkere of troebele urine. En wat u moet doen om TLS te voorkomen;
  • Krijgt u toch last van symptomen van TLS? Stop met het innemen van venetoclax en neem direct contact op met uw behandelend arts.

Bron: CBG-MEB

Reacties (0)
Reactie plaatsen