Help de dokter een handje Nieuwsblog
Nu beoordelen:

Help de dokter een handje

Dokters werken volgens een behandelrichtlijn. Daarin staat beschreven wat volgens onderzoek de beste behandelmethode is. Maar die richtlijn weet niet hoe jouw ervaringen met bijwerkingen zijn of dat je misschien wat onregelmatig je medicatie hebt ingenomen.

Het loont dus om je dokter zoveel mogelijk informatie te geven. Zo maak je samen een behandelplan dat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. De dokter met de richtlijn en jij met informatie over het verloop van je bijwerkingen en medicatie inname.

Het nut van registreren

Bijwerkingen of medicatie-inname registreren helpt niet alleen je dokter.

 • Een medicijnwekker kan je helpen je medicatie consequent in te nemen
 • Door inzicht in het verloop van je bijwerkingen heeft de dokter misschien een passend middel tegen je bijwerking(en).
 • Je kan patronen herkennen waardoor je bijwerkingen soms voor kunt zijn
 • Een overzicht van je medicatie en/of bijwerkingen helpt ook andere zorgverleners of je naasten beter inzicht te krijgen in je situatie

Cor Schenkenberg: "Door de MedApp weet ik nu wanneer ik beroerd ben na het innemen van mijn medicatie. Ik kwam erachter dat als ik soep eet en daarna mijn pillen inneem ik de eerste 3 uur misselijk ben."

MedApp helpt je met registreren

De app MedApp geeft je de mogelijkheid om grip te krijgen op je medicatie en bijwerkingen. Je kan een medicijnschema invoeren, medicijnwekkers instellen, inname registreren, een dagboekje bijhouden, last van bijwerkingen op een schaal van 1 tot 4 bijhouden, het gesprek met je dokter opnemen en nog een aantal functies.

Er zijn natuurlijk veel verschillende apps. Maar de MedApp heeft een speciale CMyLife module en werkt mee aan de ontwikkeling en wensen van CMyLife.

Ervaringen van een MedApp gebruiker

Cor Schenkenberg, CML-patient en actief als coach kanker en werk bij Hematon heeft ervaring met de MedApp. Cor gebruikt meerdere medicijnen en besloot daarom met de MedApp een medicijnschema te maken en bij te houden wat hij eet. Zo ontdekte hij dat zijn misselijkheid te voorkomen was door geen soep voor de medicatie te eten. Cor bespreekt zijn geregistreerde gegevens ook met zijn dokter waardoor deze beter inzicht heeft in zijn medicijngebruik en bijwerkingen en daar meer aandacht aan kan besteden.

Natuurlijk is er altijd wel wat te verbeteren aan al deze mooie technieken. Cor: "Ik heb liever een reminder op mijn telefoon als ik medicatie vergeet in plaats van voor iedere inname." Ook zou het mooi zijn als je herhaalrecepten kan aanvragen via de app, geeft Cor aan. Omdat de app je voorraad medicijnen bijhoudt kan dit wel maar helaas nog niet voor medicatie die je bij de ziekenhuisapotheek krijgt. Door de feedback van Cor weten CMyLife en MedApp waar ze aan moeten werken.

Jouw ervaringen kunnen de zorg verbeteren

CMyLife streeft ernaar dat iedere CML-patiënt een zo gepersonaliseerd mogelijk behandelplan krijgt. Naast klinische gegevens is de stem van jou als patiënt daarbij onmisbaar. Probeer de MedApp daarom eens uit. Je kan hem gratis downloaden in de App Store voor iOS apparaten en in de Google Play Store voor android apparaten.

Door Marieke Nowee, CMyLife

Reacties (3)
 • Door op 17:19

  Marieke en Cor. Goed en duidelijk stuk. Zeker de moeite waard voor CML-ers om met deze mooie app aan de slag te gaan. Enne... een arts kan nu niet meer om jouw ervaringen heen!

 • Door op 18:26

  Ik zou graag willen weten of er mensen zijn die ook zo misselijk zijn van eten na 3 uur die je niet mag eten.( Dan zou ik wel van alles willen eten maar dat mag niet ) en daarna ben ik alleen maar misselijk. En wil ik eigenlijk niet eten.

 • Door op 20:29

  ik ben alleen smorgens om 5 u ,als ik de tasigna inneem ,n beetje misselijk.
  smiddags om 17 u niet.

Reactie plaatsen