Prioritering COVID-19-vaccinatie hematologische patiënten Nieuwsblog
 1. Prioritering COVID-19-vaccinatie hematologische patiënten
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Prioritering COVID-19-vaccinatie hematologische patiënten

Hieronder vindt u de officiële publicatie van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie met betrekking tot de prioritering COVID-19 vaccinatie bij hematologische patiënten.

Zoals u misschien hebt gehoord heeft de Gezondheidsraad besloten dat, binnen de immuungecompromitteerden, patiënten met een hematologische diagnose geprioriteerd gevaccineerd gaan worden. Daar zijn we als beroepsgroep heel blij mee: inmiddels is uit internationale data gebleken dat de mortaliteit aan COVID-19 belangrijk hoger is in patiënten met hematologische aandoeningen.

Voor deze groep wordt een mRNA vaccin [KM1] gebruikt. Meer informatie vindt u op de RIVM website, zie https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/professionals/prioritering-medische-risicogroepen 

Vanuit het RIVM is ons gevraagd mee te denken hoe deze patiënten geïdentificeerd kunnen worden. Daar zijn nog geen definitieve afspraken over gemaakt. In ieder geval worden de ziekenhuizen betrokken, maar het zou kunnen zijn dat hematologen gevraagd gaat worden om patiëntenlijsten. In dat geval zal aangegeven worden om welke diagnosen, ICD10 diagnosen en DBC codes het gaat. Het advies is om alvast na te gaan wie dat binnen uw ziekenhuis kan aanleveren, mocht die vraag komen.

Advies COVID vaccinatie voor patiënten met verhoogde bloedingsneiging

Voor patiënten met bloedingsziekten geldt het advies om met uw behandelaar te overleggen.

Voor patiënten met bloedplaatjes tekort wordt altijd geadviseerd goed af te drukken nadien (10 minuten) en de prikplaats in de uren erna in de gaten te houden. Bij bloedplaatjes aantallen boven de 20 zijn behalve afdrukken geen verdere maatregelen nodig. Bij aantallen onder de 20 is het advies om eerst te overleggen met de behandelaar.

Voor patiënten die acenocoumarol of fenprocoumon gebruiken geldt het advies om met de trombosedienst te overleggen.

Voor patiënten die andere antistollingsmiddelen gebruiken (dabigatran, rivaroxaban, apixaban, edoxaban of spuitjes) geldt het advies dat vaccinatie niet moet worden gedaan binnen vier uur na inname van de bloedverdunner, zo nodig moet inname van de bloedverdunner dan worden uitgesteld tot na de vaccinatie.

Dit advies is vandaag ook gedeeld met de diverse patiëntenorganisaties. 

NVvH werkgroep COVID-19

Deze werkgroep is opgericht om de diverse initiatieven en kennis te bundelen over alle aspecten van COVID (vaccinatie, besmettelijkheid, behandeling, aanpassingen in huidige behandeling, etc.) bij hematologische patiënten. 

Reacties (8)
 • Door op 11:41

  In het bericht wordt gesproken over personen waarbij in de afgelopen 5 jaar bloedkanker is vastgesteld. Waarom die restrictie? Bij mij is ruim 7 jaar geleden CLL gediagnosticeerd. Ik ben sindsdien 3x daarvoor behandeld. Zou ik nu wel, of juist geen voorrang krijgen? Blijft verwarrend!

 • Door op 13:41

  Geweldig, Hier ben ik blij mee. 😀 maar bijzonder dat niet iedereen met CLL deze vaccin krijgt.
  Voor de mensen die langer dan 5 jaar ziek zijn schrijf een bericht in het contactformulier van https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/contact

 • Door op 13:47

  Waarom de voorrang voor mensen die korter dan 5 jaar bloedkanker hebben?
  Ik heb 10 jaar CLL en bijna aan het eind komend van de bekende ‘wait and see’. Mijn immuunsysteem is nu meer dan voor de helft afgenomen en ben 70. Hoe komen ze op dit bizarre besluit!

 • Door op 19:04

  Als ik goed ben geïnformeerd krijgen mensen boven 65 jaar met medische indicatie Pfizer of Moderna Vaccin.
  Het ging naar mijn mening om de mensen jonger dan 65 jaar met indicatie.

 • Door op 02:03

  Bij groep 3 wordt genoemd mensen met orgaan- of beenmergtransplantatie, maar hoe zit dat dan met stamceltransplantatie? Ben 47 en heb een achtergrond van acute myeloïde leukemie en heb stamceltransplantatie gehad langer dan 5 jr geleden...

 • Door op 18:51

  Bericht maakt niet duidelijk hoe de situatie is voor de mensen die in de wait and see fase zitten. Wel diagnose maar nog niet behandeld.
  Grote vraag is iedere patient is verschillend en er zijn duidelijk vetschillende meningen bij de specialisten over de vacinatie en de ziekte.. welk medicijn is nu meest geschikt en is welke zijn er direct voorhanden (geldt beide injectie).
  Case :
  man 63 jaar getrouwd 3 kids 1x studente 1x middelbare scholier en 1x lagere school grp 8 vrouw werkt in gehandicapte zorg als begeleider.
  Man NH wait and see ca. 2 jaar ook hartpatient ca. 1 jaar en gebruikt anti stollingsmedicijnen hersyellend bijpassoperatie.
  Dus te bepalen door 2 specialisten cardioloog en hematoloog
  Wel/geen prio vaccinatie en igv wel dan welke ?


 • Door op 21:23

  Voor opgesteld dat de CML onder controle is (lijkt mij) is deze ziekte volgens mijn hematoloog geen immuungecomprimitteerde ziekte. Ik hoop dat de nederlandse vereniging van hematologie dit ook heeft doorgeven. Kan dit niet terug vinden in artikel. Ik heb corona gehad en hoef niet zo snel een vaccin. Zo heeft ieder toch zijn persoonlijke verhaal. Vraag mij af of je iedereen met een hematologische ziekte op 1 hoop kan "vegen"?

 • Door op 10:49

  Beste allemaal,

  met betrekking tot jullie vragen is er een update geplaatst zie: https://www.cmylife.nl/nieuwsblog/update-covid-19-vaccinatie-bij-cml-en-cll. Hopelijk geeft dit antwoord op jullie vragen. Mochten jullie alsnog vragen hebben dan horen wij het graag.

  Met vriendelijke groet,

  CMyLife

Reactie plaatsen