Pneumokokken vaccinatie bij CLL Nieuwsblog
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Wat zijn pneumokokken?

Pneumokokken zijn bacteriën die van nature voorkomen in de luchtwegen van kinderen en volwassenen. Soms veroorzaken deze bacteriën ziekte: met name longontsteking (ook wel pneumonie), maar ook bloedvergiftiging (sepsis), of hersenvliesontsteking worden door deze bacterie veroorzaakt.

Mensen met een afweerstoornis, zoals chronische lymfatische leukemie (CLL), hebben een verhoogd risico om ziek te worden door de pneumokokken bacterie. Daarom wordt vaccineren van CLL patiënten tegen de pneumokokken bacterie al langer aanbevolen in internationale richtlijnen. In Nederland is het vaccineren van CLL patiënten nieuw.

Andere groepen mensen in Nederland die het pneumokokkenvaccin ontvangen zijn: pasgeborenen (in het rijksvaccinatieprogramma), ouderen >60 jaar, mensen die afweerremmende medicijnen gebruiken, mensen die die geen milt hebben.

Wat houdt vaccineren in?

De vaccinatieserie bestaat uit 2 verschillende 2 vaccins. De vaccins worden toegediend in de bovenarm. Eerst wordt het vaccin genaamd Prevenar-13® toegediend. Dit vaccin beschermt tegen de 13 soorten van de pneumokokken bacterie. Ongeveer 2 maanden later wordt een tweede vaccin toegediend, Pneumovax23®, dit vaccin beschermd tegen 23 soorten van de pneumokokken bacterie. Bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen van andere vaccinaties, zoals zwelling op de injectieplaats, huiduitslag, spierpijn, temperatuurverhoging, verminderde eetlust. Meestal zijn deze bijwerkingen van korte duur.

Andere bacteriën

De vaccins beschermen samen tegen tegen 23 soorten van de pneumokokkenbacterie. Omdat er ook nog andere soorten bacteriën en virussen bestaan, die niet in de vaccins zitten, is het nog steeds mogelijk na vaccinatie een infectie (zoals longontsteking of hersenvliesontsteking) te krijgen. Wel wordt de kans op zo’n infectie hopelijk minder groot door u te laten vaccineren.

Onderzoek

Omdat vaccineren tegen pneumokokken bij patiënten met CLL nieuw is in Nederland, wordt er in verschillende centra in Nederland meegewerkt aan een observationeel onderzoek (de Pneumo-CLL studie) om te kijken naar de antistofaanmaak na pneumokokkenvaccinatie. Momenteel loopt dit onderzoek in het Amsterdam UMC-Locatie AMC, het Haga Ziekenhuis, het Flevoziekenhuis, het Ikazia ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei en het St Jansdal. Als u in één van deze ziekenhuizen behandeld wordt voor CLL kunt u aan uw hematoloog vragen of u mee kunt doen aan dit onderzoek.

Mocht u in een ander ziekenhuis worden behandeld dan kunt u na eventueel overleg met uw behandeld hematoloog contact opnemen met mw. H.M. Garcia Garrido. Contact gegevens kunt u onder aan deze pagina vinden.

Voor vaccinatie dient u wel na overleg met mw. H.M. Garcia Garrido naar het AMC te gaan indien u mee wilt doen aan de pneumokokken vaccinatie en het onderzoek.

Schema vaccinaties en bloedafname Pneumo-CLL onderzoek

Overkoepelende vragen kunnen gesteld worden aan H.M. Garcia Garrido, Arts-onderzoeker uit het Amsterdam UMC locatie AMC via h.m.garciagarrido@amsterdamumc.nl

Reacties (8)
 • Door op 18:27

  Geachte....
  Ik ben in2014 en in 2019 gevaccineerd met alleen pneumovax 23. Is dat dan wel voldoende? Of moet ik de prevenar 13 alsnog halen?

 • Door op 09:36

  Beste mevrouw Sepers,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Hannah Garrido zal zsm contact met u opnemen om uw vraag te beantwoorden.

  Met hartelijke groeten,
  CMyLife

 • Door op 16:12

  Hallo...,
  Ik ben als cll patiënt op 29 juni gevaccineerd met de pneumovax23. Toen niets gehoord over de prevenar... moet ik die dan ook nog nemen ?
  Mvrgr Freek

 • Door op 09:02

  Beste meneer Otto,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Hannah Garrido zal zsm contact met u opnemen om uw vraag te beantwoorden.

  Met hartelijke groeten,
  CMyLife

 • Door op 12:32

  Sinds de diagnose CLL in 2011 krijg ik jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik. Maar ik lees hier voor het eerst over de pneumokokken. Moet ik dit via huisarts of hematoloog aanvragen en kan dit nog voor dit seizoen?

 • Door op 09:15

  Beste,

  De pneumokokken vaccinatie wordt inderdaad door huisartsen gegeven, en wordt jaarlijks in het najaar aangeboden. Wij raden aan dit met uw eigen huisarts te bespreken.

  Hartelijke groeten,
  CMyLife

 • Door op 19:52

  Allereerst fijn dat dit platform er is. Zou het niet beter zijn dat de reacties op de vragen ook door de andere lezers te volgen zijn. Het zijn toch allemaal vragen die opzich onpersoonlijk zijn en door velen worden gesteld. Voor mij zelf komt nu ook de brandende vraag op Wat te doen als je in november een prik tegen de pneumok. hebt gehad Maar van de 2e prik nooit heb gehoord?

 • Door op 16:56

  Beste meneer Tuil,

  Bedankt voor uw reactie. We hebben zojuist antwoord gekregen van H.M. Garcia Garrido en die luidt als volgt: "Uit onderzoek is gebleken dat Pneumovax23 alleen, bij mensen met CLL niet zo goed werkt. De antistof respons varieerde in 4 wetenschappelijke onderzoeken tussen de 0 en 22%. Prevenar13 werkt bij mensen met een afweerstoornis als CLL mogelijk beter. Internationale richtlijnen adviseren daarom mensen met CLL te vaccineren met Prevenar13 gevolgd door Pneumovax23 2 maanden later. In Nederland bestaat echter nog helemaal geen richtlijn voor vaccinatie van CLL patiënten. Mocht u in het verleden al gevaccineerd zijn met alleen Pneumovax23, dan kunt u zich alsnog met Prevenar13 laten vaccineren, maar wel pas vanaf 1 jaar na de laatste Pneumovax23 vaccinatie. Dit wordt echter meestal niet vergoed door de zorgverzekeraars (want het staat nog niet in de richtlijn). Prevenar13 hoeft maar eenmalig gegeven te worden (niet elke 5 jaar zoals Pneumovax23)."

  Hopelijk geeft dit voldoende antwoord op uw vraag.

  Met vriendelijke groeten,
  CMyLife

Reactie plaatsen