Onderzoeken naar de invloed van corona op hematologische patiënten Nieuwsblog
 1. Onderzoeken naar de invloed van corona op hematologische patiënten
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Update over onderzoeken naar corona

Uit onderzoek is gebleken dat immuungecompromitteerde patiënten het risico lopen ernstigere symptomen van corona te ontwikkelen. De impact van corona op de hematologische patiëntenpopulatie is echter nog niet bekend. Om deze reden zijn er verschillende onderzoeken gaande naar de invloed van corona op hematologische patiënten. Hieronder worden er een aantal genoemd.

VOICE

In de studie genaamd VOICE wordt sinds januari 2021 de immuunrespons en bijwerkingen na coronavaccinatie beoordeeld bij patiënten met kanker die worden behandeld met systeemtherapie (immunotherapie, chemotherapie, chemo-immunotherapie). De ruim 600 patiënten die meedoen aan de studie moeten in totaal vier keer naar het ziekenhuis; voor de eerste inenting, vier weken later voor de tweede prik en vervolgens vier weken en zes maanden na de tweede vaccinatie. Dan wordt de aanmaak van antilichamen in het bloed van de patiënten gemeten om te kijken of er een immuunreactie is. Deze studie is een initiatief van UMC Groningen, Antoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC, RIVM, IKNL en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten.

Voor meer informatie klik hier.

COBRA-KAI

In de COBRA-KAI studie wordt ook onderzocht of de vaccinatie tegen corona wel goed werkt specifiek bij patiënten met een hematologische ziekte. En dan niet alleen naar de vraag of patiënten goed beschermd zijn na de vaccinatie, maar ook naar hoe lang deze bescherming aanhoudt. Deze studie wordt uitgevoerd door het Amsterdam UMC in samenwerking met Erasmus MC en UMC Groningen. Voor meer informatie over deze studie verwijzen wij jullie graag naar een eerder geplaatst artikel.

Medicijnen tegen corona goedgekeurd door EMA en CBG

Remdesivir is een antiviraal middel en is op basis van een positieve werkzaamheid/veiligheid balans onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten als eerste medicijn tegen COVID-19. Met de voorwaardelijke toelating mag het medicijn voorgeschreven worden aan COVID-19-patiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben (mits bij de start van de behandeling geen mechanische middelen worden gebruikt om de spontane ademhaling te helpen of te vervangen). Er zijn aanwijzingen dat patiënten gemiddeld een aantal dagen eerder herstellen als ze met remdesivir worden behandeld. Er lopen momenteel nog een aantal studies waarin de werkzaamheid van remdesivir wordt onderzocht.

Dexamethason verlaagt het risico op overlijden bij ziekenhuispatiënten met COVID-19 die zuurstof krijgen toegediend of aan de beademing liggen. Dexamethason is al tientallen jaren goedgekeurd voor de behandeling van verschillende aandoeningen, zoals reumatische problemen, huidziekten, ernstige allergieën en astma. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Bij patiënten die geen zuurstof kregen toegediend of die niet aan de beademing lagen, had dexamethason geen aantoonbaar positief effect.

Klik hier voor meer informatie over medicijnen tegen corona.

Bovenstaande onderzoeken en studies geven aan dat er aandacht wordt besteed aan mensen met CML en CLL in relatie tot het coronavirus. Na afronding zal dit naar verwachting beter inzicht geven voor mensen met deze ziekten. Voorop blijft staan dat voorkomen van besmetting nog steeds de beste weg is. Houd u zich daarom aan de richtlijnen van het RIVM daarover en neem contact op met uw behandelend arts als u vragen heeft.

Reacties (1)
 • Door op 14:50

  Ik volg de berichten over het cobra kai onderzoek met belangstelling omdat ik sinds september 2019 AML heb en ik heb in januari 2020 een allogene stamceltransplantatie ondergaan.
  Ik zou graag willen weten wanneer de resultaten van dat onderzoek bekend worden gemaakt, want ik wil zsm weten of ik een derde corona vaccinatie nodig heb. Gezien de huidig oplopende besmettingen begint het tijdspad belangrijk te worden!
  Met vriendelijke groet,
  Annie van Hooijdonk-Clarijs.

Reactie plaatsen