Eerste resultaten onderzoek spierklachten Nieuwsblog
 1. Eerste resultaten onderzoek spierklachten
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Eerste resultaten onderzoek spierklachten

Spierklachten kunnen een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Omdat er nog zo weinig bekend is over het ontstaan van deze klachten is het Radboudumc vorig jaar begonnen met een onderzoek. Enige tijd geleden werd er op CMyLife een oproep gedaan om deel te nemen aan dit onderzoek. En met succes, inmiddels is het onderzoek afgerond en worden de eerste resultaten hier gedeeld. 

Deelnemers via CMyLife

In het onderzoek zijn 3 groepen met elkaar vergeleken, namelijk CML-patiënten met spierklachten als gevolg van de medicatie (TKI’s), CML-patiënten zonder spierklachten ondanks het gebruik van TKI’s en “gezonde” vrijwilligers (de controle groep). Iedere groep bestaat uit 10 deelnemers, dus in totaal hebben er 30 mensen aan het onderzoek meegedaan.

  Wat is onderzocht?

   Om de oorzaak van spierklachten bij TKI's te achterhalen hebben alle deelnemers een bloedonderzoek, spierfunctie onderzoek, fietstest en spierbiopsie ondergaan. Met deze informatie zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar antwoord op de volgende vragen:

   1. Is er een afname in de functie van de spieren bij patiënten die TKI’s innemen?
   2. Is er een afname in de algehele fitheid van patiënten die TKI’s innemen?
   3. Is er een verstoring van de energievoorziening van de spieren bij patiënten die TKI’s innemen?

   Bloedonderzoek bewijst oorzaak TKI gebruik

   Om er zeker van te zijn dat de spierklachten door de TKI's komen hebben we eerst het bloed onderzocht. We hebben gekeken naar een aantal zouten en mineralen die spierklachten kunnen veroorzaken. Zoals kalium, calcium en magnesium. Ook hebben we gekeken naar de schildklierfunctie, omdat een te snel of te langzaam werkende schildklier ook spierklachten kan geven. De resultaten van het bloedonderzoek vielen allemaal binnen de grenzen van normaal. Hiermee is het aannemelijk dat de spierklachten bij de CML-patiënten inderdaad door de medicatie veroorzaakt worden. Daarnaast is in het bloed het creatinekinase (CK) bepaald, een stofje dat vrijkomt bij beschadiging van spiercellen. Het CK-gehalte was iets hoger in de groep CML-patiënten met spierklachten. Echter, alle uitslagen vielen binnen de normaalwaarden. 

   Fietstest toont geen verschil in fitheid aan

   Tijdens de maximale inspanningstest op de fiets hebben we gekeken naar de fitheid van de deelnemers. Dit hebben we gedaan door te kijken naar het zuurstofverbruik en de verzuring die optrad bij alle deelnemers. De fitheid van de CML-patiënten met spierklachten lag iets lager dan bij de CML patiënten zonder spierklachten en de controle groep. Maar uit de analyses blijkt dat de verschillen niet groot genoeg zijn om te concluderen dat er een verschil in fitheid is tussen de groepen. Ook blijkt uit de analyses dat er geen verschil is tussen de drie groepen in de hoeveelheid melkzuur dat zich in het bloed ophoopt tijdens het fietsen. Dit is een maat voor de verzuring van de spieren die het vermoeide gevoel geeft waardoor je niet meer verder kan.

   Opvallende resultaten in spierfunctie onderzoek

   De maximale kracht die de deelnemers hebben in het bovenbeen bleek vergelijkbaar tussen de groepen. Toch waren er opvallend resultaten in het spierfunctie onderzoek:

   • CML-patiënten zonder spierklachten lieten de grootste vermoeidheid zien.
   • CML-patiënten met spierklachten konden hun spieren moeilijker ontspannen na spieraanspanningen.

   Spierweefsel toont geen afwijkingen

   Voor alle processen in het lichaam, waaronder het samentrekken van de spieren en dus het bewegen, is energie nodig. Deze energie wordt geleverd door mitochondriën in de cellen, een soort energiecentrales van de cellen. Dankzij de afname van een heel klein beetje spierweefsel konden de mitochondriën onderzocht worden. Uit de analyses is gebleken dat de hoeveelheid mitochondriën en de hoeveelheid energie die zij leveren bij alle 3 de groepen binnen de normaalwaarden ligt. TKI’s lijken deze processen niet te verstoren.

   Conclusie

   Dankzij de geweldige inzet van alle deelnemers is gebleken dat de spierklachten bij CML patiënten ontstaan omdat de spieren van deze patienten moeilijker kunnen ontspannen. De oorzaak hiervan is nog altijd onbekend. De onderzoekers bedenken nu welke aanvullende analyses zij kunnen doen op het spierweefsel. Het spierweefsel is hiervoor speciaal ingevroren zodat er geen nieuwe spierbiopten nodig zijn. Daarnaast wordt gekeken welke vervolgonderzoeken kunnen helpen deze puzzel op te lossen. Nieuwe informatie zal ook op CMyLife verschijnen.

   Meehelpen?

   Heb je zelf ook last van spierklachten? Bespreek dit altijd met je arts. Hoewel er nog veel vragen zijn rondom de oorzaak kan er wel gezocht worden naar passende ondersteuning of revalidatie. Registreer je klachten ook in de app MedApp. Zo krijg je het verloop van je spierklachten, ook andere bijwerkingen, duidelijk ik kaart wat kan helpen om het met je arts te bespreken.

   Dit onderzoek is een samenwerking tussen de afdeling Hematologie en Fysiologie van het Radboudumc. De uitvoerend onderzoeker van dit project is drs. Lando Janssen, arts-onderzoeker.  

   Reacties (2)
   • Door op 07:45

    L.S., Ik zag vorige week een docu op NPO 2 over hypnose in ziekenhuizen. En daarom ben ik (CML) afgelopen vrijdag naar een Haagse hypnose-mevrouw gegaan. Ik heb al jaren geen energie om de rotzooi in mijn huis op te ruimen. Zolang de WC maar schoon is en de kinderen schone kleren, hebben, denk ik altijd maar zo. Na anderhalf uur hypnose en praten, was ik gebroken. Werd 's nachts wakker met een stomme grijns op mijn gezicht (ben mijn vrolijkheid wel kwijtgeraakt door de CML) en kreeg meteen een enorme koortsblaar op mijn lip. Zou het een idee zijn om dit eens met meer CML patiënten te proberen want ik heb weer energie. Ja, ook nog steeds vermoeidheid maar ook energie om eindelijk mijn huis eens op te ruimen. U mag me mailen en bellen als u vragen hebt. Het was een eenmalige sessie en ik moest uit eigen portemonnee 125 euro betalen. Dat deed ik met plezier!

   • Door op 15:23

    Als spierklachten als gevolg van TKI's niet aantoonbaar is. Gaat het dan over het ervaren van spierklachten? Is het mogelijk om de invloed van TKI's op receptoren en zenuwbanen meetbaar te maken?

   Reactie plaatsen