Onderzoek naar vermoeidheid bij TKI's Nieuwsblog
 1. Onderzoek naar vermoeidheid bij TKI's
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

ACTIVE studie

De ACTIVE studie gaat onderzoeken of er bij CML patiënten die TKI's gebruiken een verband is tussen vermoeidheid en de hoeveelheid beweging. U kunt deelnemen aan deze studie door 1 week een beweegmetertje te dragen en een korte vragenlijst in te vullen.

Onderzoek naar vermoeidheid

Bij bepaalde patiëntengroepen blijkt er een relatie te zijn tussen de hoeveelheid beweging en de aanwezigheid van vermoeidheid. Het bleek dat deze vermoeidheid en de kwaliteit van leven te verbeteren was met een trainingsprogramma gericht op het verhogen van de fysieke fitheid. Bij CML patiënten is een verband tussen vermoeidheid en hoeveelheid beweging nog nooit onderzocht. 

Beweegmeters
Beweegmeters

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Een kleine beweegmeter (2,5x4,5x0,5 cm) wordt op uw bovenbeen geplakt met een speciale medische pleister. Hier merkt u niets van. Deze beweegmeter meet uw activiteit door onderscheid te maken tussen liggen/zitten, staan of lopen. U draagt deze activiteitenmonitor gedurende 1 week. Deze beweegmeter wordt in een speciaal waterdicht hoesje gedaan waardoor deze onder alle omstandigheden gedragen kan worden, zelfs onder de douche of tijdens het zwemmen. Het is de bedoeling dat u tijdens het dragen van de beweegmeter uw normale leef- en beweegpatroon volgt (en niet meer of minder beweegt/zit dan u normaal doet). Daarnaast zal u gevraagd worden om een korte vragenlijst over vermoeidheid in te vullen. 

Deelname

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Radboudumc in Nijmegen en het VUMC in Amsterdam. Alle CML patiënten die TKI's gebruiken kunnen vrijwillig deelnemen aan dit onderzoek. Op ieder moment tijdens het onderzoek kunt u zich, zonder opgaaf van reden, terugtrekken en afzien van verdere deelname aan het onderzoek. Dit heeft geen enkele consequentie op mogelijke behandeling waar u recht op heeft. 

Ja, ik wil meer informatie of aanmelden

Vertrouwelijk

Voor dit onderzoek zullen de medewerkers van dit onderzoek gegevens uit uw medische dossier verzamelen die betrekking hebben op uw medische voorgeschiedenis en ook het beloop en de behandeling van de CML. Hiervoor zullen wij contact opnemen met uw behandelend hematoloog nadat u toestemming voor het onderzoek heeft gegeven. Alle verkregen gegevens/resultaten van de deelnemers aan dit onderzoek zullen vertrouwelijk worden behandeld. De gegevens worden vooraf gecodeerd zodat alle onderzoeksresultaten anoniem verwerkt kunnen worden in het Radboudumc. 

Onderzoeksteam

 • Drs. Lando Janssen (Afdeling Fysiologie en Hematologie; Radboudumc)
 • Dr. Silvie Timmers (Afdeling Fysiologie; Radboudumc)
 • Dr. Jeroen Janssen (Afdeling Hematologie; VUmc)
 • Prof. Dr. Maria Hopman (Afdeling fysiologie; Radboudumc)
 • Prof. Dr. Nicole Blijlevens (Afdeling Hematologie; Radboudumc)
Reacties (2)
 • Door op 19:31

  Ik doe graag mee aan het onderzoek, ik heb sinds 2010 cml en slik Sprycel 50. Ik ben onder behandeling van het VUMC

 • Door op 10:10

  Hallo, ik wil graag deelnemen aan het onderzoek
  Sinds juni 2018 CML , gebruik imatinib 400

Reactie plaatsen