Onderzoek naar effecten van coronavaccin bij patiënten met een hematologische ziekte Nieuwsblog
 1. Onderzoek naar effecten van coronavaccin bij patiënten met een hematologische ziekte
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Onderzoek naar effecten van coronavaccin bij patiënten met een hematologische ziekte

Patiënten met een hematologische ziekte zoals leukemie of multipel myeloom hebben een grotere kans op een ernstig beloop van een coronavirusinfectie. Amsterdam UMC onderzoekt in samenwerking met Erasmus MC en UMC Groningen de werking van de covid-19-vaccins bij deze groep patiënten. Het IKNL-trialbureau ondersteunt de ziekenhuizen in de uitvoering van deze studie. De studie is gesubsidieerd door ZonMw. 

Vaccineren is van levensbelang voor hematologische patiënten. "We weten dat patiënten bij wie minder dan vijf jaar geleden een hematologische vorm van kanker is vastgesteld, een drie keer zo hoog risico hebben om aan een coronavirusinfectie te overlijden. En ook voor patiënten met een goedaardige hematologische aandoening, zoals sikkelcelziekte, is het risico hoog", aldus hematoloog en onderzoeker Inger Nijhof van Amsterdam UMC.

Antistoffen wel of niet aanmaken

Onbekend is of vaccinatie voor deze patiënten voldoende bescherming biedt. "De ziekte en de behandeling daarvan verhinderen mogelijk dat de T- en B-cellen, die geheugen opbouwen en antistoffen maken, geactiveerd worden bij vaccinatie. Het kan dat die cellen dan geen antistoffen maken tegen het coronavirus", voegt Mette Hazenberg, hoogleraar hematologie, toe. "Daarom willen wij onderzoeken of vaccinatie, patiënten met een hematologische aandoening beschermt."

Meerdere keren vaccineren

De wetenschappers bestuderen 850 patiënten die ze onderscheiden in drie groepen. Ze denken dat sommige hematologische patiënten voldoende hebben aan één of twee prikken. Dat is een groep waarbij de T- en B-cellen een goede afweer inclusief een goed geheugen zullen opbouwen. Een andere groep reageert mogelijk totaal niet op het vaccin. En er is een groep die tussen deze twee in zit. Deze patiënten maken antistoffen aan, maar net niet genoeg of niet langdurig genoeg.

Nijhof: "Deze patiënten moeten we misschien meerdere keren vaccineren om voldoende bescherming te bieden. Het is dus mogelijk dat patiënten, van wie we verwachten dat ze onvoldoende bescherming opbouwen na vaccinatie, uiteindelijk toch voldoende beschermd kunnen worden." De wetenschappers willen ook kijken naar individuele biomarkers die bescherming na vaccinatie kunnen voorspellen.

Vaccinatierichtlijn

Deze studie, Cobra Kai genaamd, wordt uitgevoerd in samenwerking met onder andere Erasmus MC, UMC Groningen, LUMC en Sanquin. Het IKNL-trialbureau verzorgt het lokale en centrale datamanagement. Hazenberg geeft aan dat de resultaten van de studie worden vertaald naar toepasbare adviezen in de vaccinatierichtlijn voor deze patiënten.

De studie maakt deel uit van het ZonMw onderzoeksprogramma waarbij het effect van covid-19-vaccinatie onderzocht wordt bij verschillende groepen kwetsbare patiënten. 

Voor het gehele artikel verwijzen wij u naar de website van IKNL.

Reacties (27)
 • Door op 21:25

  Ik wordt komende zondag gevaccineerd met het Moderna-vaccin. Hoe kom ik erachter of mijn T- enB-cellen voldoende afweer zullen opbouwen?
  Ik ben 62, sinds vorig jaar augustus patiënt CLL.
  Klachten- en symptomen vrij.
  Of is dit een vraag voor de oncoloog?

 • Door op 12:16

  Goede middag,

  Ik kwam er vandaag achter dat er een studie was via via. Had bijna een vaccinatie laten doen zonder. Komende maandag verwacht het umc Amsterdam de plan agenda beschikbaar te hebben. Na het plannen kwam ook de extra info ter beschikking voor het onderzoek.

 • Door op 13:33

  Dag Bart,
  Hoe moet je dan meedoen met de studie in AMC ? Ik dacht ook dat dit automatisch gaat .

 • Door op 08:43

  Beste meneer Kupiec,

  Hartelijk dank voor het stellen van uw vraag. Dit is inderdaad een vraag die u aan uw behandelend arts kunt stellen.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 18:15

  Er staat : “ We weten dat patiënten bij wie minder dan vijf jaar geleden een hematologische vorm van kanker is vastgesteld, een drie keer zo hoog risico ...”
  Waarom minder dan vijf jaar? Het RIVM zegt hetzelfde aangaande de vaccinatie..
  Dus de ‘wait and see ‘ van langer dan 5 jaar telt niet mee maar zijn doorgaans zieker.

 • Door op 02:31

  We weten dat patiënten bij wie minder dan vijf jaar geleden een hematologische vorm van kanker is vastgesteld, een drie keer zo hoog risico hebben om aan een coronavirusinfectie te overlijden

  Als er nog geen data is, op basis waarvan wordt dit dan gesteld? En geldt dit dan ook voor jongere patienten?

 • Door op 15:58

  Beste Hetty en De Vries,

  Bedankt voor het stellen van jullie vragen. Wij begrijpen de onduidelijkheid en zullen jullie vragen doorzetten naar de onderzoekers, en zo spoedig mogelijk met een antwoord bij jullie terugkomen.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 17:27

  Ik woon in Hongarije en mij is geadviseerd om geen astrazenca en geen sputnik5 en de Chinese vaccins te nemen. Van Janssen heb ik nog niets gehoord. Maar kan mij hematoloog met het bloed afnemen BCRABL Die t en b cellen ook controleren??

 • Door op 18:09

  Ik heb sinds ruim 2 jaar CML. Hiervoor wordt, middels bloedonderzoek, iedere 3 maanden de BCR/ABL waarde vastgesteld. Voor medepatienten een bekende term. Wordt bij dit onderzoek nu ook standaard gekeken of de T- en B- cellen een goede afweer/geheugen hebben opgebouwd?
  Ik ben overigens nog niet geënt. Is er vanuit de hematologie een voorkeur voor een bepaald vaccin voor CCL en CML patiënten?

 • Door op 02:43

  Goede avond,
  Ik heb het beticht zitten lezen omtrent de vaccinatie van leukemie patiënten ik heb cml en moet aanstaande maandag 5 april gevaccineerd worden voor Corona. Maar dit bericht beangstigd mij of dit nu te kosten doen. Ik heb cml ongeveer 11 jaar. Ik hoop op een snel antwoord. Met vr dank reginav kind

 • Door op 08:06

  "een grotere kans op een ernstig beloop van een coronavirusinfectie". Misschien heb ik het afgelopen jaar de betreffende artikelen niet correct gelezen? Maar dit is voor mijn gevoel de eerste keer dat ik het idee krijg dat ik met CML echt HEEL goed moet opletten voor corona.
  Toch is mijn hematoloog ook niet van mening dat ik als CML patiënt een groot risico loop omdat CML geen immuungecomprimitteerde ziekte is. Volgens hem hoef Ik ook niet perse mijn vaccin te halen en wordt nu tevens mijn bloed onderzocht op antistoffen aangezien ik begin dit jaar corona heb gehad. Het ziektebeeld hiervan was trouwens bij mij veel minder erg dan bij een gewone griep. (CML sinds 2013, vrouw, 47 jaar)
  Ik vind dit artikel erg verwarrend

 • Door op 08:17

  "Daarom willen wij onderzoeken of vaccinatie, patiënten met een hematologische aandoening beschermt."
  Sorry, maar is dit de afgelopen jaren dan nooit bekeken met de vaccinaties die reeds bestaan? Wat gebeurt er dan in ons lichaam bij een BMR, DKTP of hepatitis prik? Het coronavaccin functioneert toch niet substantieel anders dan deze vaccins?

 • Door op 14:25

  Beste Erna,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. De BCR-ABL waarde is een weergave van resterende CML-cellen en is daarmee onafhankelijk van B- of T-cel reacties op vaccin of een virus.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 14:27

  Beste Jacqueline,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. De BCR-ABL waarde is een weergave van resterende CML-cellen en is daarmee onafhankelijk van B- of T-cel reacties op vaccin of een virus.

  De Nederlandse Vereniging voor Hematologie heeft samen met het RIVM een risicogroep opgezet die gevaccineerd worden met een mRNA vaccin, maar zij geven tegelijkertijd aan wanneer u vanwege werk of leeftijd een oproep ontvangt voor het vaccin van AstraZeneca, deze te nemen.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 14:51

  Beste Regina mkind,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Wij begrijpen uw angst. Maar in de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie staat dat vaccineren altijd wordt aangeraden.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 15:55

  Beste mevrouw Lammers,

  Bedankt voor uw opmerkingen. In algemene zin hebben patiënten met bloedziekten een verhoogd risico op een ernstig beloop van covid-infectie. Om deze reden heeft deze patiëntgroep een prioriteit gekregen van het RIVM / ministerie.

  CML patiënten maken onderdeel uit van deze grotere groep van “patiënten met bloedziekten” en krijgen daarom ook prioriteit. Het risico onder “patiënten met bloedziekten” is echter vooral hoger bij hen met een sterk verzwakte weerstand en dat is bij CML patiënten niet het geval. Uit nu beschikbare onderzoeken is het risico om covid te krijgen als CML patiënt vergelijkbaar met de algemene bevolking en is het verloop van covid-infecties onder CML patiënten niet opvallend ongunstig. Kortom: mooi dat CML patiënten nu versneld het covid-vaccin kunnen krijgen, maar de voorrangspositie is eigenlijk niet “nodig”. Anderzijds: heeft de CML patiënt óók eens een voordeeltje!

  Het Cobra Kai onderzoek is wel belangrijk voor CML patiënten: we weten namelijk niet goed of CML (en met name de medicatie die hiervoor gebruikt wordt) effect heeft op de opbouw van antistoffen. Daar zijn nog geen onderzoeksgegevens over beschikbaar. Er zijn wel gegevens van de respons op andere vaccinaties, en dan blijkt bijvoorbeeld het griepvaccin niet altijd even goed te werken bij CML patiënten. Het Cobra Kai onderzoek zal duidelijkheid geven hoe dat bij het covid vaccin is.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 09:04

  Ik heb sinds 2009 cml, en slik imatinib.
  Inmiddels 1 prik gehad..
  Is het niet zinvol bv 2 weken na 2 e vaccinatie antistoffen te bepalen?
  Dan weet je of je beschermd bent.

 • Door op 12:22

  Beste Lydia,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Wij hebben hier nog geen officiële communicatie over gehad met de NVvH of het RIVM. Om deze reden kunnen wij geen antwoord geven op uw vraag. Zodra wij meer informatie hierover hebben zullen wij dit meteen op de website plaatsen. Daarnaast is het natuurlijk aan u zelf of u een antistoffen test wilt doen.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 09:13

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen patiënten,die de laatste 5 jaar gediagnostiseerd zijn en degenen,die daarvoor gediagnostiseerd zijn.
  Waarom dit verschil en wat zijn de evt. consequenties?

 • Door op 17:23

  Ik heb sinds10 jaar cll en ben ook immuungecrompimeerd vanwege het gebruik van amgevita. Ik zou graag meedoen met een onderzoek naar anti stoffen. Is dat nog mogelijk?

 • Door op 10:20

  Beste Lydia,

  Zoals in de tekst hierboven beschreven staat, weten de specialisten dat patiënten bij wie minder dan vijf jaar geleden een hematologische vorm van kanker is vastgesteld, een drie keer zo hoog risico hebben om aan een coronavirusinfectie te overlijden. Vandaar dat dit onderscheid wordt gemaakt. Hopelijk geeft dit voldoende antwoord op uw vraag.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 10:28

  Beste meneer van der Sluis,

  Bedankt voor uw reactie en interesse. Helaas zijn er al genoeg patiënten gerekruteerd voor dit onderzoek.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 09:39

  Ik heb 2 1/2 week na de 2 e vaccinatie met Moderna via de huisarts antistoffen laten bepalen.
  Deze waren negatief.
  Heeft u advies tav bv een 3 e vaccinatie?
  Of een ander advies?

 • Door op 10:04

  Beste Lydia,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Ik zal de vraag doorzetten naar één van onze aangesloten specialisten en zo spoedig mogelijk met een antwoord bij u terugkomen.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 10:30

  Beste Lydia,

  Tot nu toe is er nog geen beleid over een derde vaccinatie. We zullen ook op uitkomsten van studies moeten wachten.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 03:44

  Goedendag,

  Is er al antwoord op de vraag van Hetty en mij van 29 maart?
  En kunnen onderzoekers ook meteen kijken wat het effect is op de uitslag van het bcr abl eiwit.
  Aangezien vaccinatie ook op basis van RNA is?

 • Door op 14:45

  Beste de Vries,

  Er zijn inmiddels al heel veel gegevens gepubliceerd over de kans op sterfte door COVID-19 bij patiënten met een kwaadaardige beenmergziekte. Hierbij worden wat wisselende resultaten beschreven, maar over het algemeen is de sterfte duidelijk verhoogd. Een onderzoek dat allerlei andere onderzoeken op een rijtje zette (dat heet een meta-analyse) en dat in 2020 in een belangrijk hematologisch tijdschrift werd gepubliceerd beschrijft een sterfte van 34% in patiënten met hematologische maligniteiten hetgeen zelfs 4 maal zo hoog is als die in de patiënten die niet dergelijke aandoeningen hadden. Bij patiënten boven 60 jaar was het maar liefst 47%.

  In dergelijke onderzoeken zijn patiënten geïncludeerd die minder dan 5 jaar geleden een dergelijke maligniteit hadden en daarom wordt die beperking vermeld. Jongere patiënten hadden in dit onderzoek een duidelijk lagere sterfte, bij de groep onder 18 jaar slechts 4%.

  Overigens is de sterfte in CML patiënten met COVID-19 gelukkig een stuk minder: in een artikel uit Australië wordt gemiddeld 14% gemeld, waarbij 25% van de patiënten 75 jaar of ouder was. In die oudere groep bedroeg de sterfte ook hoog: 50%. Al met al suggereert dit dat CML patiënten mogelijk wat kwetsbaarder zijn.

  Hopelijk hebben we u nu voldoende ingelicht.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

Reactie plaatsen