Oncologische fysiotherapie: op weg naar “beter” Nieuwsblog
  1. Oncologische fysiotherapie: op weg naar “beter”
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Oncologische fysiotherapie: op weg naar “beter”

Door de vroegtijdige ontdekking en betere behandelmethoden krijgt kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welzijn van patiënten. Mensen moeten leren omgaan met de nieuwe situatie. Oncologiefysiotherapeuten kunnen hierbij een ondersteunende rol vervullen tijdens alle fases van het ziekteverloop, lees hieronder hoe. 

November 2018 werd bij mij CML geconstateerd. Gelukkig was ik er op tijd bij en na een traject van gebruik van Imatinib, Nilotinib, ben ik uiteindelijk uitgekomen bij Dasatinib, welke goed zijn werk doet. Helaas zoals veel patiënten heb ik last van vermoeidheid bij gebruik van het medicijn en moet ik hier mee leven en een weg in vinden.

Via een andere weg dan mijn reguliere arts, werd ik gewezen op het bestaan van oncologische fysiotherapie, iets waar ik zelf nog nooit van had gehoord. Gezien ik in de buurt van Rotterdam woon, kwam ik uit bij ‘Sportgeneeskunde Rotterdam’ zie ook www.sportgeneeskunderotterdam.nl. In Nederland zijn meerdere gespecialiseerde oncologische fysiotherapeuten en ongetwijfeld ook bij jou in de buurt.

In augustus 2019 kreeg ik een intakegesprek en vervolgens een afspraak bij de sportarts. Bij de sportarts moest ik plaatsnemen op de fiets, kreeg allemaal sensoren opgeplakt, een zuurstofmasker en werd er van alles gemeten. Vervolgens werden de resultaten besproken. De test zelf voelde op dat moment als enorm impactvol en ik dacht bij mezelf hoe dit nu ooit goed voor mij kon zijn. De resultaten van deze test resulteerde als input voor het trainingsplan welke mijn oncologische fysiotherapeute maakte. Heel belangrijk was trainen met een hartslagmeter om te zorgen dat ik in de “juiste” zones trainde. We spraken af 1 à 2 keer per week te gaan trainen, afhankelijk van wat het lichaam aan kon en de effecten van de training op het lichaam de dagen erna.

In augustus 2020 werd ik “ontslagen”, gezien de voortgang die ik had gerealiseerd en ik nu klaar was terug zelf het sporten weer op te pakken. Ook hebben we nog een eindtest gedaan en de resultaten m.b.t. conditie, hartslag en erna, het gevoel van moeheid waren enorm verbetert.

De bedoeling van dit artikel is niet mezelf op de borst te slaan, maar andere CML-patiënten informeren dat er tegen de vermoeidheid wel degelijk iets te doen is. Let op, vergelijken met vroeger heeft geen zin, want het wordt (volgens mij) nooit meer zoals het is geweest voordat je CML hebt gekregen. Maar zou wel zeggen dat het naar een acceptabele vorm van vermoeidheid gaat, waarbij je veel dingen kan doen en ondernemen.

Het jaar en de training heeft veel ups en downs gekend. Soms had ik helemaal geen zin, was ik moe, wilde ik niet trainen. Mijn begeleidster spoorde me toch aan; ”anders kom je alleen maar even rekken”. En daar ging ik weer. De structuur van toch elke keer gaan, heeft mij ook in het begin heel erg geholpen. Gedurende het trainen ben ik nog geswitched van medicijnen, van nilotinib naar dasatinib en dit heeft zeker ook voor mij persoonlijk een positief effect gehad op mijn vermoeidheid. Structureel terug in beweging komen, onder begeleiding, doet veel voor je lichaam en geest en dit wil ik elke CML-patiënt ook aanbevelen, de stap te ondernemen.

Met CML zal je meer dan “gezonde” mensen rekening moeten houden met je lichaam. Rust, alcohol, voedsel en beweging zijn allemaal belangrijke facetten die impact hebben.

Twee weken geleden heb ik met een vriendin 5,5 km hardgelopen. Dit heb ik langzaam opgebouwd. Los van 1 keer hardlopen per week, sport ik ook nog vast 1 keer per week ongeveer 45 minuten met twee vrienden waarbij we vooral onze spieren trainen.

Ook geld voor mij, dat ik goed moet kijken wat ik op een dag allemaal wel en niet kan en hier rekening mee houden m.b.t. mijn energie en de verdeling ervan. Maar het is zoveel verbetert ten opzichte van augustus 2020, dus echt een aanrader oncologische fysiotherapie te verkennen. Succes!

Reacties (0)
Reactie plaatsen