Nilotinib (Tasigna) en het belang van therapietrouw Nieuwsblog
  1. Nilotinib (Tasigna) en het belang van therapietrouw
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Nilotinib (Tasigna) is een zogenaamde tyrosine-kinase remmer (TKI) van de tweede generatie die wordt gebruikt bij de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML). Zo’n 4,5% van de mensen die worden behandeld met TKI’s krijgen Nilotinib voorgeschreven. Nilotinib heeft een krachtige en vrij specifieke werking op de celdeling van CML-cellen. Zoals elke TKI heeft Nilotinib ook bijwerkingen.  Deze bestaan o.a. uit: jeuk en huiduitslag, een verhoging van het cholesterol- en bloedsuikergehalte en soms doorbloedingsstoornissen van benen of kransslagaderen. Wat dat laatste betreft is roken taboe als je dit middel gebruikt. Ook moet je cholesterol en bloedsuiker goed gecontroleerd worden en desnoods met medicijnen worden gecorrigeerd.

Een ander belangrijk aspect van Nilotinib is dat er een strak innameschema is. Dat leidt in de praktijk voor patiënten soms voor lastige situaties. Nilotinib wordt twee keer dagelijks nuchter ingenomen. Tussen de innamemomenten moet volgens de bijsluiter ca. 12 uur zitten. Twee uur voor en één uur na inname mag je niet eten. Het advies is om elke dag twee vaste momenten te kiezen die passen bij je eigen schema voor ontbijt, lunch en diner.

Wij vroegen Dr. Jeroen Janssen, internist-hematoloog van het VUmc om drie veel voorkomende vragen hierover te beantwoorden.

Vragen

Mag ik afwijken van mijn innameschema als ik bijvoorbeeld een feestje heb?

"Ik adviseer mijn patiënten meestal om 1 inname net voor het slapen te doen en de andere kan dan bij het opstaan. Dat betekent dat er dan meestal minder dan 12 uur tussen de avond- en de ochtendinname zit. Ik heb daar nog nooit een probleem gezien. Er zijn ook patiënten die de ochtendinname rond koffietijd doen. Dan nemen ze het rond 10:30 in, zodat ze na het ontbijt lang genoeg niet hebben gegeten en ook voldoende van de lunch af zitten." 

Moet er altijd 12 uur zitten tussen innamemomenten?

"Het allerbelangrijkst is dat de patiënten hun medicatie innemen. Dat er een paar uur variatie is in het innametijdstip maakt niet uit."

Wat mag je precies wel en niet drinken? Alleen water? Of is koffie/thee en melk ook mogelijk? En frisdrank? 

"Waar het om gaat is dat er door inname met eten een te snelle opname van de Nilotinib op kan treden, waardoor de bloedconcentratie te hoog zou kunnen worden. Dat kan in theorie leiden tot geleidingsstoornissen in het hart. Dat kan weer tot (soms gevaarlijke) ritmestoornissen leiden. We hebben zelf een klein onderzoek gedaan naar het innemen van Nilotinib mét eten dat recent in het ‘European Journal of Haematology’ is gepubliceerd. Daarbij hebben we de dosis van nilotinib verlaagd en het lijkt erop dat dat net zo goed gaat als nuchter, maar voordat we dit als algemeen advies kunnen geven moet er nog een groter vervolgonderzoek plaatsvinden. Voorlopig houden we het er daarom op dat je nuchter moet zijn met uitzondering van water, koffie, thee en limonade. Koffie enkel zonder melk, suiker mag wel. De fabrikant heeft wel onderzocht of inname met 1 hap appelmoes kan en dat blijkt ook te kunnen."

Het belang van therapietrouw

Het doel van het innemen van je medicatie is om de ziekte te onderdrukken. We weten van imatinib dat 3 keer of meer per maand je medicijnen niet innemen de kans op het behalen van een optimale respons op de behandeling sterk vermindert en een mogelijke verergering van de ziekte kan veroorzaken. Hoe dit bij nilotinib en andere 2e generatie middelen zit weten we niet goed. Waarschijnlijk dat een keer afwijken van je innameschema wel mogelijk is, maar dat je het zoveel mogelijk moet beperken. Dat is in je eigen belang.

Elk mens is uniek en reageert anders op de behandeling van CML. Elk medicijn heeft zijn eigen regels en bijwerkingen Als je meer vragen hebt over de behandeling van CML met Nilotinib of andere medicijnen, bespreek dit dan met je arts.

Reacties (0)
Reactie plaatsen