Nieuw onderzoek gestart naar voorspellende factoren voor stopsucces: deelnemers gevraagd! Nieuwsblog
  1. Nieuw onderzoek gestart naar voorspellende factoren voor stopsucces: deelnemers gevraagd!
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Nieuw onderzoek naar voorspellende factoren voor stopsucces

In het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en het Amsterdam UMC, locatie VUmc is een nieuw onderzoek gestart naar voorspellende factoren voor het succesvol stoppen van CML-medicatie. Patiënten die in aanmerking komen voor een stoppoging kunnen meedoen.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste betreft een zeer nauwkeurige en extra gevoelige test voor het BCR-ABL-gen met behulp van een digitale druppel PCR. Hiermee kunnen we nog beter het niveau van de ziekteactiviteit vastleggen dan met de gebruikelijke PCR test. Dankzij deze verbetering kunnen we de digitale druppel PCR gebruiken als een voorspellende test voor de succeskans van de medicatiestoppoging.

Het tweede deel bestaat uit een vaccinatie tegen pneumokokken. Deze vaccinatie wordt hier gebruikt om de activiteit van het immuunsysteem te testen. We meten de reactie op de vaccinatie en vervolgens wordt de CML-behandeling gestopt. We vermoeden dat patiënten die veel reactie vertonen (veel antistoffen maken) meer kans op succes hebben dan als er weinig reactie is.

Deelname

Voor deelname aan het onderzoek kunt u een mail sturen naar de hoofonderzoekers van het onderzoek, namelijk Drs. Camille Kockerols C.C.B.Kockerols@asz.nl of dr. Jeroen Janssen j.janssen@amsterdamumc.nl.

Reacties (1)
  • Door op 10:33

    Ik heb nog niet lang CML en zit nog in de 2de fase van deze ziekte en ben in behadeling met Tasigna.
    Mijn Arts in Wurtsman in het WZA
    Ik ben 38 jaar en ben nieuweschierig dat ik ooit van de medicatie af zou kunnen

Reactie plaatsen