Mijn leven met CML Nieuwsblog
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Mijn leven met CML

Toen in 2000 bij mij de diagnose CML gediagnosticeerd werd, gebeurde er van alles met mij. Echter het meest heftige was toch wel het gesprek met de arts: “We maken ons erg veel zorgen over je.” Op mijn vraag of ik aan deze ziekte dood kon gaan knikte ze bedachtzaam en zei: “ja, maar we gaan goed voor je zorgen.”

In deze 16 jaar tijd heb ik ondervonden hoe een levensbedreigende ziekte veranderde in een leven met een chronische ziekte. Veel medische ontwikkelingen, vooral de ontdekking van Glivec hebben het mogelijk gemaakt dat ik er nog ben.

Ik vermoed dat ook nu nog de diagnose CML voor het gros van de mensen inslaat als een bom. Als je te horen krijgt dat je kanker hebt staat je wereld op zijn kop. Ook is voor een aantal van ons de prognose minder goed en is de weg moeizaam en zorgelijk.

Toch zie ik dat er steeds weer nieuwe kansen en mogelijkheden komen en de medische wereld draait op volle toeren. Voor ons als patiënt, om ervoor te zorgen dat we ondanks de diagnose CML een steeds betere prognose krijgen en meer kwaliteit van leven.

De zorg en aandacht die ik heb mogen ervaren in 'mijn leven met CML' en het feit dat ik aan de 'goede kant van de lijn' sta gun ik iedereen.

Monique Wienen
CML-patiënt sinds 2000

Ontmoet Monique en andere CML-patiënten op het CMyLife forum.