Interview met verpleegkundig specialist in opleiding Stefanie Monsieurs Nieuwsblog
 1. Interview met verpleegkundig specialist in opleiding Stefanie Monsieurs
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Interview met verpleegkundig specialist in opleiding Stefanie Monsieurs

In dit interview spreken we met verpleegkundig specialist in opleiding Stefanie, werkzaam in het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Zij vertelt over haar keuze om verpleegkundige te worden, haar dagelijkse werkzaamheden en wat voor invloed corona heeft (gehad) op de reguliere zorg. 

 • Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Stefanie Martens-Monsieurs, getrouwd en 2 kids van 2 en 6 jaar. In 2009 is mijn carrière in het ETZ Tilburg, toen nog Elisabethziekenhuis gestart op de afdeling GE chirurgie. In 2013 heb ik de oncologieopleiding gedaan waarna ik in 2015 de overstap heb gemaakt naar de Interne/Oncologische dagbehandeling. Na bijna 5 jaar daar te hebben gewerkt was ik toe aan wat meer uitdaging. Toen de vacature Verpleegkundig Specialist Hematologie in Opleiding voorbijkwam, was de keuze dan ook snel gemaakt om hierop te solliciteren. Ik ben hiervoor aangenomen en in september 2020 gestart met de opleiding, welke tot september 2022 zal duren.

 • Waarom heb je verpleegkunde gestudeerd?

Het zorgen voor mensen is iets wat me als kind al heeft geboeid. Wanneer mijn moeder in de weekenden moest werken in de gehandicapten zorg vond ik het erg leuk om te gaan kijken en zo goed als ik kon mee te helpen. Toen mijn moeder op 38-jarige leeftijd werd getroffen door een CVA werd ik op 12-jarige leeftijd automatisch meegenomen in de rol als mantelzorger. Ik kan dus denk ik wel zeggen dat het zorgen voor mensen bij mij met de paplepel is ingegoten. De keus was makkelijk gemaakt om na de HAVO de vervolgopleiding HBO-V te doen.

 • Waarom heb je voor de afdeling hematologie gekozen?

Ik heb nu voor de specialisatie Hematologie gekozen omdat ik dit tijdens de oncologieopleiding altijd een erg lastige specialisatie vond om goed te begrijpen. Hoe leg ik nu goed aan mijn patiënten uit wat de ziektebeelden inhouden en hoe die ingewikkelde behandelplannen er uit zien. Daarnaast vind ik het mooi dat ik patiënten kan begeleidingen op (vaak) niet voorspelbaar pad wat zij lopen.

 • Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

Mijn werkdagen zien er op dit moment nog heel erg wisselend uit. Ik ben veel bezig met de opleiding om zo veel mogelijk kennis op te doen en uit de praktijk te leren.

Ik loop hiervoor mee op de polikliniek met onze Hematologen. Daarnaast zie ik op dit moment onder supervisie patiënten die op controle komen voor hun nieuwe behandeling. Ik neem de anamnese af, doe lichamelijk onderzoek en interpreteer bloeduitslagen en eventueel ander aanvullend onderzoek. Daarnaast houd ik me bezig met kwaliteitsverbetering betreffende de hematologische behandelplannen. De patiëntengroepen die ik straks over het algemeen zal gaan zien betreffen de groep CLL, MPN, CML, MM.

 • Is de reguliere zorg bij jullie op de poli veranderd door corona? Zo ja, hoe ervaar jij die verandering?

In de eerste golf is de reguliere zorg abrupt stil komen te staan. Na 2 -3 weken werd eigenlijk al snel duidelijk dat dit niet voor langere tijd haalbaar was. We zijn daarna zo goed als kon weer opgestart met alle zorgen. Veel fysieke controles werden omgezet naar belcontroles waar dit mogelijk was. Behandelingen op de dagbehandeling werden zoveel mogelijk gecontinueerd, maar er werd wel goed gekeken naar zorg die wel uitgesteld kon worden. De dagbehandeling moest van de 2 persoonskamers, 1 persoonskamer maken waardoor we goed moest kijken naar plekken die we hadden en de zorg die het meest urgent was. We hadden te maken met patiënten die verdrietig en/of boos waren omdat ze alleen naar de polikliniek of naar hun behandeling moesten komen, maar ook was er veel begrip bij de patiënten. We hebben geleerd dat EHealth een grote positieve rol kan hebben voor de toekomst maar dat het ook heel fijn en belangrijk is dat we onze patiënten zo af en toe in de ogen kunnen kijken om te zien te vragen hoe dat het nu echt met ze gaat.

 • Verwacht je dat de rol van verpleegkundigen ook verandert?

Ik verwacht dat de rol van de verpleegkundigen in de toekomst gelijk blijft. Ik verwacht wel dat met de komst van de verpleegkundig specialist Hematologie in ons ziekenhuis de zorg meer daarheen wordt verschoven. Patiënten komen dan alternerend bij de verpleegkundig specialist en hematologie. Nu komen patiënten vaak alleen maar bij de hematoloog, of ze worden soms gezien door de oncologieverpleegkundige die een verpleegkundige anamnese afneemt en nadien akkoord aan de hematoloog vraagt voor behandeling. De aanvulling van de verpleegkundig specialist is dat zelfstandig behandelaar zijn. Zij kunnen een volledige geïntegreerde verpleegkundige-medische anamnese, aangevuld met lichamelijk onderzoek waarop de behandeling voortgezet kan worden of gestaakt moet worden waarbij zij aanvullend onderzoek zullen laten verrichten om te komen tot bepaalde conclusies.

 • Wat spreekt je het meest aan binnen het CMyLife platform?

Het CMyLife platform spreekt mij aan omdat het valide en betrouwbare informatie bevat. Het is een heel compleet platform. Naast informatievoorziening biedt het tools die patiënten kunnen ondersteunen in verschillende fase van hun ziekte. Het platform laat patiënten ook inzien dat het belangrijk is om eigen regie te houden en mee te denken over het eigen leven.

 • Wat zou jij CML- en CLL-patiënten mee willen geven?

Zet jezelf op nummer 1! Denk goed na over wat je belangrijk vindt en wat kwaliteit van leven voor je betekent. Ga (voorbereid) het gesprek aan met jouw hematoloog, verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige. Jij bent je eigen regisseur en we beslissen samen over de juiste zorg.

Reacties (1)
 • Door op 18:18

  Interessant interview en leuk om eens een verhaal te lezen vanuit een ander perspectief dan de patiënt. Ik ben zelf erg blij met de afspraken met mijn verpleegkundig specialiste, al leek het mij ook spannend om mijn hematoloog dan minder vaak te zien. Inmiddels vind ik het echt een aanvulling :)

Reactie plaatsen