Hoe werken de vaccins tegen corona Nieuwsblog
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Hoe werken de vaccins tegen corona

Op dit moment zijn er twee corona vaccins beschikbaar voor de vaccinatie tegen het coronavirus. Dit zijn het vaccin van Pfizer/BionTech en die van Moderna dat onlangs is goedgekeurd. Beide vaccins zijn zogenaamde RNA-vaccins en werken op een ongeveer vergelijkbare manier. Vorige week is ook het vaccin van AstraZeneca/Oxford gereedgekomen en aangeboden ter goedkeuring. Dit vaccin werkt anders dan de twee eerste, een zogenaamd vectorvaccin. In deze nieuwsblog leggen we u de verschillen uit.

Het RNA-vaccin (Pfizer/BionTech en Moderna)

RNA is een klein stukje genetische code uit het coronavaccin. Dit stukje code wordt door lichaamscellen omgezet in één eiwit van het corona-virus. Het eigen immuunsysteem merkt op dat er een nieuw eiwit is binnengekomen en komt in actie, de zogenaamde immuunreactie, en bouwt een verdediging op. Dit duurt van een paar dagen tot zo’n twee weken en heeft tot resultaat dat er antistoffen worden aangemaakt die beschermen tegen het coronavirus. Daarnaast worden er geheugencellen gevormd die na een besmetting met het virus in snel actie komen omdat ze het virus dan al kennen. Je wordt dan niet of minder ziek.

Het vectorvaccin (AstraZeneca/Oxford)

Een vectorvaccin is een vaccin waarin een stukje genetische code van het corona-virus ingebracht is in een inactief ander virus (de vector). Het immuunsysteem wordt geactiveerd om immuunstoffen aan te maken tegen het corona-virus-eiwit zonder ziek te worden van het vectorvirus. Net als bij het RNA-vaccin wordt hiermee immuniteit opgebouwd. Dit vaccin is ter goedkeuring aangeboden en dus nog niet beschikbaar voor toediening.

Welk vaccin is dan voor mij geschikt?

Er is op dit moment geen vrije keuze in het soort vaccin dat u kunt krijgen. Voor welke mensen en op welk moment een vaccin beschikbaar is wordt door de overheid bepaald via het vaccinatieprogramma. In welke categorie u valt, afhankelijk van uw leeftijd, beroepsgroep en medische indicatie, kunt u zien in het programma van de Rijksoverheid via deze link. Het is voor patiënten met chronische leukemie niet nodig toestemming aan uw arts te vragen voor vaccinatie; de werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH) heeft geadviseerd alle chronische leukemiepatiënten te laten vaccineren. Meer informatie leest u in deze nieuwsblog.

CMyLife heeft een directe verbinding met een netwerk van artsen. Zodra er meer informatie naar buiten komt, wordt dit zo snel mogelijk op deze website gepubliceerd. Als u zich registreert en aangeeft of u onze nieuwsbrief wilt ontvangen, krijgt u alle informatie direct in uw email toegezonden. U kunt zich hier registreren.

Bronnen: Rijksoverheid, CBG-MED

Reacties (3)
 • Door op 16:52

  Ikzelf heb non hodgkin mijn man Brugada dat is een erfelijke hartziekte waar koorts heel gevaarlijk voor is. Nu adviseren cardiologen het Pfizer omdat de bescherming hoger is maar als je boven de zestig bent val je gewoon in de groep zestig tot vijfenzeventig jarigen met of zonder medische indicatie.Dus dit kan nog maanden duren voor je aan de beurt bent.

 • Door op 09:35

  Hematon laat weten dat vaccineren met RNA vaccin zoals dat van Pfizer de voorkeur verdient boven b.v. Het Astra Zeneca vaccin. Heeft iemand een idee hoe je kunt bewerkstelligen dat je met RNA vaccin ingeënt wordt?

 • Door op 15:54

  Geachte mevrouw Severijnen,

  Bedankt voor uw vraag. Inderdaad doet Hematon deze aanbeveling in haar brief naar de minister op basis van het advies van een Amerikaande arts. In Nederland is door de Nederlandse Vereniging voor Hematologie een richtlijn geschreven voor vaccinatie van immuun gecompromitteerde mensen. Daarin wordt tot nu alleen gesproken over het mRNA vaccin. Wanneer en waarmee u wordt gevaccineerd hangt af van uw persoonlijke situatie en het vaccinatieprogramma van de Nederlandse overheid en de richtlijn van de NVvH die daarvoor geschreven is. Als u daar zelf invloed op wilt hebben, kunt u dit het beste bespreken met de arts of instantie die u gaat vaccineren zodra u de uitnodiging daarvoor ontvangen heeft.

  We vertrouwen er op u hiermee correct en naar believen te informeren.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

Reactie plaatsen