Hoe bescherm ik mezelf het beste tegen besmetting met het COVID-19 virus? Nieuwsblog
  1. Hoe bescherm ik mezelf het beste tegen besmetting met het COVID-19 virus?
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Maandagavond 28 september werd in de persconferentie van Minister-president Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge duidelijk dat door de snelle ontwikkeling van het coronavirus nieuwe beperkende maatregelen nodig zijn. Naast de aangekondigde maatregelen is de rode draad in de communicatie van de Rijksoverheid dat ons eigen gedrag een hele belangrijke factor is om verspreiding en dus besmetting met het coronavirus te voorkomen. CMyLife zet alle adviezen en regels die je daarbij helpen voor je op een rij.

In normale situaties loop je als CML-patiënt in de chronische fase niet direct meer risico om besmet te raken. Maar bijvoorbeeld bij een bezoek aan het ziekenhuis kan het risico wel groter zijn doordat je in situaties kunt komen waar meerdere mensen tegelijk aanwezig zijn, zoals de lift of in het openbaar vervoer op weg ernaartoe. In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje al verplicht en naar verwachting zullen de maatregelen in ziekenhuizen ook worden aangepast. Houd daarom de website van je zorgverlener goed in de gaten als je binnenkort een ziekenhuisbezoek hebt.

“CMyLife biedt op de website www.cmylife.nl alle informatie aan over je ziekte en het coronavirus. Bovendien door te registreren ontvang je de nieuwbrief met alle belangrijke informatie over je ziekte. Ook is er de mogelijkheid om direct een vraag aan een arts te stellen.”

In algemene zin geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Zo ook voor mensen met een chronische ziekte als CML. Dit betekent dat de maatregelen om besmetting te voorkomen onverminderd gelden. Patiënten met CML in een onrustige fase hebben mogelijk een groter risico op complicaties bij besmetting met het coronavirus. Dit geldt zeker als de ziekte in een blastencrisis is. Hoe je de mogelijke symptomen van het coronavirus kunt herkennen lees je in de volgende alinea.

Symptomen van COVID-19
Klachten die veel voorkomen zijn: 
- Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn. 
- Hoesten
- Benauwdheid
- Verhoging of koorts
- Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

Maatregelen om verspreiding te voorkomen
Was vaak je handen met water en zeep en daarna je handen goed drogen. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze daarna weg. Schudt geen handen en houdt 1,5 meter afstand van anderen. 

Voel je je toch ziek?
Bij milde klachten zoals verkoudheidsklachten, neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoest, verhoging of als je plotseling niet goed meer ruikt of proeft, laat je dan testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Via deze link zie je hoe je een afspraak maakt voor een test: afspraak maken voor een test
Bij ernstige klachten zoals benauwdheid en/of koorts (boven de 38 graden) of als je je steeds zieker voelt. Bel dan direct je huisarts of de huisartsenpost. Belangrijk: ga niet naar de huisarts toe.

Ben je 70 jaar of ouder of heb je een kwetsbare gezondheid wees dan extra voorzichtig.

Hoe verder met CML en corona
Houd rekening met alle maatregelen die door de overheid zijn ingesteld. Ondanks dat het onwaarschijnlijk is dat je als CML-patiënt een groter risico loopt dan een gezond iemand kan een besmetting met COVID-19 toch flinke gevolgen hebben. Alert blijven op je gezondheid is daarom belangrijk en het volgen van de preventieve maatregelen noodzakelijk. 

“Op de website van CMyLife vind je alle informatie over CML en corona en een speciale rubriek met meest gestelde vragen over CML en Covid-19.”

Wel of geen mondkapje
In Nederland gelden op dit moment nog geen landelijke maatregelen, buiten het OV, die het gebruik van een mondkapje verplichten. Sinds vandaag geldt wel een dringend advies een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes in de regio’s: Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost. Daarnaast geldt er ook een advies voor alle contactberoepen om een mondkapje te dragen. Het dragen van een mondkapje alleen beschermt je niet voldoende tegen besmetting, maar het dragen van een mondkapje in combinatie met de andere maatregelen kan wel degelijk helpen. Volg in ieder geval de lokale aanwijzingen en regels op over het dragen van mondkapjes.

Als je vragen hebt of twijfelt of je je wel of niet moet laten testen of als je andere vragen hebt over jouw ziekte in relatie tot het coronavirus neem dan contact met je behandelend arts op en vraag om advies. Die kent jouw persoonlijke situatie en weet wat voor jouw individuele situatie het beste is. Daarnaast kan je de GGD bereiken via: 0800-1351 voor al jou vragen rondom corona.

Handige links:
RIVM
Rijksoverheid 
Coronadashboard
CMyLife – alles over CML en corona

Reacties (0)
Reactie plaatsen