Het COVID-19 virus (Coronavirus) bij CML patiënten Nieuwsblog
 1. Het COVID-19 virus (Coronavirus) bij CML patiënten
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

In dit blogbericht treft u hieronder de officiële publicatie aan over het coronavirus in relatie tot CML. Deze publicatie is geschreven voor CML patiënten door de hieronder genoemde artsen en geeft u naast een overzicht over de ontwikkeling vooral ook inzicht in wat dit voor u als CML patiënt betekent. 

Omdat de situatie voor elke individuele patiënt anders is, raden wij u aan om als u vragen heeft die aan uw eigen arts te stellen. Deze kent uw specifieke situatie het beste en kan dus het beste advies geven.

Wij raden u aan om goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. De meest actuele informatie over het coronavirus vindt u op de website van het RIVM. www.rivm.nl

Het COVID-19 virus (Coronavirus); informatie voor patiënten met chronische myeloïde leukemie in de chronische fase

Dr. Michael Deininger (VS), Dr. François Guilhot (Frankrijk), Dr. Jeroen Janssen (Nederland), Dr. Tim Hughes (Australië), Dr. Jeffrey Lipton (Canada), Dr. Franck Nicolini (Frankrijk), Dr. Jerry Radich (VS), Dr. Delphine Rea (Frankrijk), Dr. Giuseppe Saglio (Italië), Dr. Suzanne Saussele (Duitsland), Dr. Rick Silver (VS), Dr. Juan Luis Steegmann (Spanje).

Invoering

SARS-Cov 2 is een nieuw virus dat behoort tot een grote familie van coronavirussen (CoV). Het verscheen voor het eerst in december 2019 in Wuhan, China. Dit nieuwe virus is verantwoordelijk voor de ziekte COVID-19, dat kan variëren van een gewone verkoudheid tot een ernstigere luchtweginfectie. Het virus verspreidt zich momenteel over de hele wereld en leidt overal tot drastische infectiepreventiemaatregelen.

Overdracht

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen via kleine druppeltjes die door hoesten of niezen van geïnfecteerde personen vrij kunnen komen. Mensen kunnen mogelijk ook geïnfecteerd raken wanneer ze een oppervlak of voorwerp met het levende virus erop aanraken en vervolgens hun mond, ogen of neus aanraken, hoewel dit misschien niet de belangrijkste infectieroute is, aangezien over het algemeen de overlevingskansen van coronavirussen op oppervlakken als slecht worden beschouwd. Ook kan het nieuwe coronavirus worden aangetoond in het maagdarmkanaal, speeksel en urine, dus deze routes van mogelijke overdracht worden momenteel onderzocht.

Symptomen, diagnose en behandeling van COVID-19

De eerste symptomen van COVID-19 kunnen ongeveer 2 tot 14 dagen na blootstelling het aan coronavirus optreden. Deze zijn niet-specifiek (en komen ook vaak voor bij andere virale infecties, zoals gewone griep) en omvatten koorts, hoesten, pijn op de borst of kortademigheid.

COVID-19 verloopt in ongeveer 80% van de gevallen asymptomatisch of mild, maar in ongeveer 15% van de gevallen ernstig (zoals een longontsteking waarvoor zuurstof nodig is) en zeer ernstig in ongeveer 5% van de gevallen (leidend tot bijv. acute respiratory distress syndroom, nierfalen, meervoudig orgaanfalen of zelfs dood). Op 5 maart 2020 schat de WHO het wereldwijde sterftecijfer op 3,4%. Herstel bij milde vormen van de infectie treedt na ongeveer 2 weken op.

Diagnose van COVID-19

Een positieve diagnose van COVID-19 vereist detectie van het virus door een neus-keel uitstrijk. In de meeste landen zijn de tests beperkt tot personen waarbij er een sterke verdenking is op een COVID-19 infectie omdat ze  nauw contact (direct of op minder dan 2 meter) hadden met geïnfecteerde personen.

Behandeling van COVID-19

Behandeling bestaat uit ondersteunende zorg, zowel thuis als in het ziekenhuis. Er zijn momenteel geen specifieke antivirale medicijnen om het nieuwe coronavirus te doden. Patiënten met ernstige vormen van de infectie worden in het ziekenhuis behandeld en eventueel op een intensive care-afdeling.

Risicofactoren voor ernstige of dodelijke COVID-19

Oudere volwassenen, mensen met meerdere chronische ziekten (zoals chronische longziekten als voorbeeld) en mensen verminderde weerstand, lijken een hoger risico op ernstige COVID-19 te hebben, maar preciezere risicofactoren zijn nog niet duidelijk. Personen die verminderde afweer hebben, lopen het hoogste risico. Kinderen worden zelden getroffen.

Lopen CML-patiënten een hoger risico op ernstige of dodelijke COVID-19?

Er zijn geen specifieke gegevens beschikbaar over de nieuwe coronavirusinfectie of COVID-19 bij CML-patiënten die worden behandeld met tyrosinekinaseremmers (TKI). In een normale situatie geeft noch de  CML in de chronische fase, noch de behandeling met tyrosinekinaseremmers tegen CML een verminderde afweer. Het is echter niet uitgesloten dat patiënten met een CML die niet goed reageert op de behandeling of dat de TKI op zich een verminderde weerstand tegen COVID19 veroorzaakt. Daarom raden we CML-patiënten onder TKI-therapie aan uiterst voorzichtig te zijn en de beperkende maatregelen die door de gezondheidsautoriteiten worden voorgesteld strikt te volgen, om het risico op besmetting te voorkomen en de verspreiding van infectie te verminderen. Vergeet niet dat u mogelijk een hoger risico loopt op een ernstige infectie als gevolg van niet-CML-gerelateerde oorzaken (zoals oudere leeftijd, andere ziekten, immuunsuppressieve behandeling voor een andere ziekte).

Wat te doen bij symptomen die compatibel zijn met COVID-19?

Iedereen moet de nationale of regionale procedures / aanbevelingen volgen voor wat te doen in geval van symptomen die kunnen wijzen op een COVID-19 infectie, aangezien deze procedures enigszins kunnen variëren, afhankelijk van lokale situaties, organisatie van het gezondheidssysteem en beslissingen van de overheid. Belangrijk is dat deze aanbevelingen in de loop van de tijd kunnen veranderen, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven via betrouwbare informatiebronnen. De meeste landen bevelen momenteel isolatie van door COVID-19 getroffen patiënten aan, hetzij in het ziekenhuis of thuis, totdat ze niet langer een risico vormen om anderen te infecteren. Mensen die in nauw contact zijn geweest met COVID-19-patiënten en die positief op het virus zijn getest, dienen een quarantaineperiode van ongeveer 2 weken (thuis of in het ziekenhuis) aan te houden om verspreiding van het virus onder de bevolking te voorkomen.

Wat te doen als je CML hebt en je hebt het coronavirus of COVID-19

 • Als u symptomen heeft die passen bij COVID-19 of in nauw contact bent geweest met een door coronavirus geïnfecteerde persoon, volgt u de nationale procedure (meestal via een speciaal callcenter).
 • Breng uw hematoloog / oncoloog op de hoogte via telefoon, e-mail of fax (kom niet naar het ziekenhuis indien niet noodzakelijk, omdat u gezondheidswerkers of andere kwetsbare patiënten kunt besmetten).
 • Stop uw behandeling met TKI's niet tenzij uw hematoloog of oncoloog u hierom vraagt, maar vraag uw hematoloog om contact op te nemen met het team dat voor u zorgt in geval van bevestigde COVID-19, aangezien aanpassing nodig kan zijn.

Preventie van coronavirusinfectie en COVID-19 voor CML-patiënten

Preventie is belangrijk! Hier zijn enkele algemeneregels:

 1. Vermijd nauw contact (<1 of 2 meter) met mensen met symptomen van een luchtweginfectie (hoesten, niezen, snotterigheid, kortademigheid)
 2. Raak uw gezicht (ogen, neus of mond) niet aan met ongewassen handen
 3. Was uw handen vaak met water en zeep gedurende ten minste 20 seconden, vooral na toiletbezoek; na reizen met het openbaar vervoer; vóór het eten; na het snuiten van de neus, hoesten of niezen. U kunt ook een desinfecterend middel op alcoholbasis met ten minste 60% alcohol worden gebruikt.
 4. Als er gevallen bij u in de buurt zijn gevonden, beperk dan de sociale contacten
 5. In geval van snuiten, hoesten of niezen, gebruik een tissue en gooi het tissue onmiddellijk weg
 6. Draag niet systematisch een gezichtsmasker als u niet ziek bent, tenzij uw arts u dat vraagt ​​of vanwege een specifiek ziekenhuis- / kliniek- / landbeleid.
 7. Vermijd niet-essentiële reizen, vooral naar gebieden met een hoog risico op besmetting (zie de WHO-website).
 8. Ga niet op reis als u verkouden bent of doe het indien toch nodig met een gezichtsmasker.
 9. Als u milde symptomen van een luchtweginfectie heeft en u heeft een afspraak met uw hematoloog, bel dan eerst uw hematoloog, want het kan dan beter zijn om het bezoek uit te stellen om zorgverleners en andere kwetsbare ziekenhuispatiënten of poliklinische patiënten te beschermen.
 10. Als u zich goed voelt, stel uw bezoek aan uw hematoloog dan niet uit, tenzij uw arts u dat vraagt.
Reacties (6)
 • Door op 15:14

  Beste,
  Ik ben werkzaam als leerkracht van groep 3 in het basisonderwijs. Is het dus verstandiger om thuis te blijven?
  Alvast dank voor uw reactie!

 • Door op 17:54

  Bijna dezelfde vraag als van Angelique van der Looij. Ik ben CML patiënt, heb volgens mij een prima conditie, mag ik nog wel lesgeven? Ik werk op een school voor voortgezet onderwijs. Heb dus wel duidelijk oudere leerlingen. (15 t/m 19 jaar).

 • Door op 08:59

  voor Ivo en Angelique
  hoop ik dat de scholen vanaf morgen gesloten worden.
  voor iedereen is het natuurlijk verstandig om zn nuchtere verstand te gebruiken .
  en zoek geen mogelijke problemen op.
  succes en t beste voor iedereen gewenst

 • Door op 09:42

  Goedemorgen,

  ik heb jullie vragen doorgezet naar de aangesloten top specialisten. Momenteel adviseer ik jullie vragen met jullie behandelend arts te bespreken (zoals vermeld in de inleiding).

  Hartelijke groet,

  Pien Schaeffers

 • Door op 17:15

  Beste allemaal,

  van één van de aangesloten specialisten heb ik zojuist de volgende reactie ontvangen:

  "Zojuist is het besluit genomen om scholen te sluiten. Los daarvan heb je als leerkracht een verhoogd infectierisico. Ik denk niet dat CML patiënten een verhoogd risico op complicaties hebben maar kan het ook niet geheel uitsluiten. Voor andere virussen is het in ieder geval niet zo, maar gegevens betreffende het huidige coronavirus ontbreken nog."

  Nogmaals benadrukken wij indien er vragen zijn contact op te nemen met jullie behandelend arts.

  Hartelijke groet, Pien

 • Door op 20:59

  Ik heb begrepen dat het advies is om NIET met het openbaar vervoer te reizen. Ik heb geen rijbewijs noch beschikking tot een kennis met een auto. Ik heb een (noodzakelijke) afspraak in het ziekenhuis. Heeft U advies of een taxi (ook dicht op elkaar en onbekende chauffeur) beter is of welke extra maatregelingen ik moet nemen om toch met ov te reizen?

Reactie plaatsen