Het Coronavirus en chronische lymfatische leukemie (CLL) Nieuwsblog
 1. Het Coronavirus en chronische lymfatische leukemie (CLL)
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Het Coronavirus en chronische lymfatische leukemie (CLL)

Lees alles over het Coronavirus en CLL op deze pagina.

CLL-patiënten- ongeacht behandeling of leeftijd – hebben een verzwakte weerstand. CLL-patiënten hebben vaker last van ernstige symptomen van COVID-19 dan de algemene bevolking. Een recente studie toont aan dat 90% van de CLL-patiënten die besmet zijn met COVID-19, in het ziekenhuis opgenomen worden (het gaat hierbij om zowel patiënten in de behandelfase als de wait-and-see fase). Dit is hoger dan bij niet CLL-patiënten. Meer informatie over dit onderzoek leest u hier (let op het artikel is in het Engels).

Voorkomen is belangrijk!

Er zijn nog geen specifieke antivirale medicijnen of vaccins voor COVID-19. Om die reden is de beste optie om de ziekte te bestrijden, door besmetting te voorkomen van het Coronavirus. Hier zijn enkele algemene regels die strikt opgevolgd moeten worden om blootstelling aan het virus te voorkomen.

 1. Vermijd nauw contact met anderen (afstand houden van minimaal 1,5 meter).
 2. Niet knuffelen, kussen of handen schudden. Neem afstand van mensen die hoesten of niezen.
 3. Raak uw gezicht (ogen, neus of mond) niet aan met ongewassen handen.
 4. Was uw handen vaak met water en zeep gedurende ten minste 20 seconden, vooral na toiletbezoek; na reizen met het openbaar vervoer; vóór het eten; na het snuiten van de neus, hoesten of niezen. U kunt ook een desinfecterend middel op alcoholbasis met ten minste 60% alcohol gebruiken.
 5. Volg strikte maatregelen om sociale afstand te nemen.
 6. Niezen en hoesten in je arm/ellenboog. Gebruik bij een snuitende neus een tissue en gooi het tissue onmiddellijk weg.
 7. Draag een mondmasker zoals geadviseerd wordt door het RIVM. Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september, is breed draagvlak om te besluiten tot een eenduidig landelijk advies, voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Vanaf dat moment geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes. 
 8. Vermijd reizen. Vooral naar gebieden met een hoog risico op besmetting (zie de WHO-website).
 9. Werk indien mogelijk vanuit huis. 
 10. Als u milde symptomen van een luchtweginfectie heeft en u heeft een afspraak met uw behandelaar, bel dan eerst uw behandelaar, want het kan dan beter zijn om het bezoek uit te stellen om zorgverleners en andere kwetsbare ziekenhuispatiënten of poliklinische patiënten te beschermen. Als u zich goed voelt, stel uw bezoek aan uw hematoloog dan niet uit, tenzij uw arts u dat vraagt.

Pharos: begrijpelijke informatie over de maatregelen

Via deze link kunt u de pharos informatiekaart downloaden die de nieuwste maatregelen en adviezen van de overheid zo begrijpelijk mogelijk uitlegt.

Wat te doen als u CLL hebt en u hebt het coronavirus?

 • Volg de nationale procedure als u symptomen heeft die passen bij COVID-19 of in nauw contact bent geweest met een door het coronavirus geïnfecteerd persoon.
 • Breng uw behandelaar op de hoogte via telefoon of e-mail (kom niet naar het ziekenhuis indien niet noodzakelijk, omdat u andere kwetsbare patiënten of zorgverleners kunt besmetten).
 • Stop uw behandeling voor CLL niet zonder overleg met uw behandelaar en vraag uw behandelaar om contact op te nemen met het team dat voor u zorgt in geval van bevestigde COVID-19, aangezien aanpassing van medicijnen nodig kan zijn.

Ondanks isolatie bent u niet alleen!

Blijf telefonisch of online in contact met familie en vrienden en houd eventueel virtuele bijeenkomsten in de gaten om in contact te komen met uw lokale steun. Afgesneden zijn van de buitenwereld is zeker een uitdaging maar houd moed en kracht dat we hier samen uitkomen!

Reacties (0)
Reactie plaatsen