Heeft videobellen met je arts de toekomst? Nieuwsblog
  1. Heeft videobellen met je arts de toekomst?
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Heeft videobellen met je arts de toekomst?

Een korte questionnaire op onze website gaf aan dat ruim 80 procent denkt dat beeld- of videobellen met je arts in plaats van een persoonlijk consult de toekomst heeft.

Het Maastricht UMC meldt dat door de corona uitbraak beeldbellen ineens een stuk interessanter is geworden. Belangrijke voordelen die worden genoemd zijn dat je niet naar het ziekenhuis hoeft te komen, maar vanachter de computer tablet of smartphone je zorgverlener kunt spreken en zien. Ook kun je gemakkelijker een vriend(in) of familielid laten deelnemen aan het consult. Ondanks de corona uitbraak hebben toch veel zorgverleners hun patiënten kunnen spreken en zo een stukje onrust kunnen wegnemen.

Het Zwolse Isala ziekenhuis meldt in het Dagblad de Stentor dat de coronacrisis ontwikkelingen zoals digitale zorg in een versnelling hebben gebracht en dat deze verder worden uitgebreid. In het CWZ in Nijmegen hebben artsen door de coronacrisis vaker contact met patiënten via videobellen gehad en dat is goed bevallen. Omroep Gelderland volgde een patiënt bij het videoconsult in de serie ‘Nu in het ziekenhuis’. Deze patiënt ervaarde het als prettig; “Nu hoefde ze niet naar het ziekenhuis en ook geen bekende in te schakelen om haar daarnaartoe te brengen. Eigenlijk is het niet anders dan anders”.

Het belangrijkste argument voor beeld-of videobellen is dat consulten toch door kunnen gaan, ondanks een epidemie. Door de coronacrisis werd de gang naar het ziekenhuis ineens ingewikkelder en voor sommige patiënten zelfs onwenselijk. Daarnaast is het minder belastend voor de patiënt en diens omgeving, en is het gemakkelijker om mensen aan te laten sluiten bij het gesprek. Uiteraard is dit niet mogelijk als er lichamelijk onderzoek moet worden gedaan of bij een behandeling in het ziekenhuis. Dan zal een bezoek toch nodig zijn. In de gevallen waar het wel kan, zal het naar alle waarschijnlijkheid wel een blijvertje zijn.

Reacties (1)
  • Door op 19:17

    In 2019 woonde ik in Engeland en heb ik meegewerkt aan een University College London wetenschappelijk onderzoek onder "meer dan 12 maanden stabiele tki gebruikende" CML patienten naar web based video consults. Dit was nog voor corona uitbraak, en de onderzoeksvraaag was of het een betere "patienten beleving" zou opleveren als er bijvoorbeeld dicht bij huis onderzoek zou worden gedaan, maar voor de uitslag niet ver gereisd zou hoeven te worden. Het ziekenhuis hoopte hiermee inzicht te krijgen hoe zorg verbeterd kan worden. Conclusie was dat hoewel sommige patienten voorkeur geven aan face-to-face consulten, dit een goede methode kan zijn om de druk op het zorgsysteem te verlichten.

    Voor geinteresseerden is het rapport hier te lezen http://pharmacyresearchuk.org/wp-content/uploads/2020/02/PRUK_BOPA-2017-1-A_final_report_TN-AFTER-Panel-Comments.pdf

Reactie plaatsen