Grote subsidie voor speuren naar leukemie met 100 keer méér precisie Nieuwsblog
 1. Grote subsidie voor speuren naar leukemie met 100 keer méér precisie
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Grote subsidie voor speuren naar leukemie met 100 keer méér precisie

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) heeft in het najaar van 2018 een grote subsidie van ZonMW ontvangen, te gebruiken voor extreem verfijnd onderzoek naar de behandeling van de kwaadaardige bloedziekte chronische myeloïde leukemie (CML). Er wordt maar liefst 257.510 euro toegekend op basis van een aanvraag van internist-hematoloog dr. Peter Westerweel.

Met dit bedrag kan een detectieapparaat worden aangeschaft dat het ziekmakende eiwit in het bloed van CML-patiënten kan waarnemen met een precisie die honderd keer zo groot is als bij de huidige standaardmethode. Het apparaat wordt het eerst in zijn soort dat in Nederland komt te staan. ZonMW financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. 

Dr. Peter Westerweel: "Voor ons is dit een Mijlpaal."

Bijwerkingen

Westerweel: "De verfijnde techniek, de zogeheten ' digitale drupper-PCR', kan een bloedmonstertje verdelen in tien miljoen kleine druppeltjes en daarin nog individuele fragmenten van celkernmateriaal van leukemiecellen vaststellen." Ook binnen het toegekende budget van ZonMW, kan op dit nieuwe apparaat een driejarige studie worden gedaan met patiënten die al onder behandeling zijn voor CML en zogeheten tyrokinaseremmers (TKI's) gebruiken. Dat zijn geneesmiddelen die vaak hinderlijke bijwerkingen hebben. 

Stoppen

"Ons onderzoek richt zich op het kiezen van het moment dat patiënten verantwoord kunnen stoppen met het innemen van deze pillen", aldus Westerweel. "Met de nieuwe techniek kunnen wij veel beter dan voorheen vaststellen hoever de ziekte is teruggedrongen. Zo kunnen we voor de individuele patiënt beslissen wanneer het verantwoord is de therapie stop te zetten." 

Onderbouwd

Met de huidige techniek, kan bij bloedonderzoek op zeker moment het CML-veroorzakende fragment niet meer worden gevonden, naarmate de ziekte verder wordt bestreden. "Toch weten we op basis van de standaardtechniek dan nog niet zeker of de ziekte voldoende onderdrukt is om succesvol de medicatie te kunnen stoppen", legt Westerweel uit. "Daarom wordt voor de zekerheid meerdere jaren doorbehandeld met medicatie. Als we straks echter op een honderd keer zo diep niveau kunnen kijken en het celkernfragment dan óók niet meer aantreffen, dan is het zó ver weg dat de kans op terugkeer veel kleiner is." De keus om te stoppen is dan dus beter onderbouwd. 

Goed gebruik Geneesmiddelen

Het draagt allemaal bij aan een behandeling op maat, betoogt de internist-hematoloog. "Het past heel goed binnen het programma 'Goed Gebruik Geneesmiddelen', één van de aandachtspunten van ZonMW. Vanzelfsprekend is het heel gunstig voor patiënten om belastende medicijnen niet onnodig lang te hoeven innemen."  

Andere vormen van kanker

De apparatuur wordt geplaats bij het ErasmusMC, waarmee het Albert Schweitzer Ziekenhuis het onderzoek samen uitvoert. Westerweel is hoofdonderzoeker. Hij is al begonnen te leren werken met de techniek in het Hammersmith Hospital in Londen. Van het aan te schaffen apparaat kunnen naar verwachting ook andere onderzoekers gebruik gaan maken bij studies naar tumorcellen bij diverse andere vormen van kanker. 

Topklinisch

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis is lid van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ), een groep van 26 grote regioziekenhuizen in Nederland die zeer actief zijn op het gebied van wetenschap en onderwijs. Dat het Albert Schweitzer ziekenhuis de ZonMW- subsidie ontvangt, noemt Westerweel bijzonder. "Dergelijke onderzoeksbeurzen gaan meestal naar academische ziekenhuizen en je krijgt zo'n bedrag alleen als je een zeer gedegen onderzoeksopzet indient. Voor ons is dit een mijlpaal." 

Tweetal ervaringsdeskundige betrokken bij de aanvraag

Twee patiënten zijn betrokken geweest bij de aanvraag van de ZonMW subsidie. Zij hebben bijgedragen door aan te geven waarom volgens hun het detectieapparaat van meerwaarde kan zijn binnen het CML-ziektebeeld. De belangrijkste reden is dat de BCR-ABL waarde nog nauwkeuriger gemeten wordt. Momenteel weten we dat er foute cellen in het lichaam zitten, maar niet de hoeveelheid. Hierdoor is de verantwoordelijkheid van de arts om de keuze 'stoppen' te adviseren groot. En het vertrouwen als patiënt om te stoppen klein. Door middel van het detectieapparaat kan de arts preciezer vertellen hoe het ervoor staat en zal het vertrouwen groter worden. Belangrijke gevolgen voor de patiënt zijn dat de bijwerkingen verminderen/stoppen waardoor de patiënt zijn leven weer terugkrijgt. 

"Het extra vertrouwen wat een digitale druppel daarbij kan geven zal voor veel patiënten de doorslag geven!" 

Reacties (11)
 • Door op 16:11

  Ik vindt het geweldig dat de subsidie is gegeven .
  Onderzoek is zo belanrijk . Heb sinds 2012 CML
  Slik elke dag imatinib ,vorig jaar geprobeerd te stoppen maar na 4 maanden moest ik toch weer aan de medicijnen met alle bijwerkingen van dien. Dank u wel dat u al deze onderzoeken doet . Ik hoop er in de toekomst nog iets aan te hebben.

 • Door op 18:12

  Ook ik ben blij met het apparaat en zou er graag in de toekomst gebruik van willen maken, als dat mogelijk is als patiënt van SFG...Ik slik al jaren imatinib, maar ben wel ruim een jaar geleden gehalveerd in de hoeveelheid. Eerder ben ik gestopt maar moest ook na 4,5 maand weer aan de glivec. Hopelijk kan ik het nog een keer proberen mbv dit apparaat.

 • Door op 18:44

  Mooie zet!
  Op dit moment ben ik bezig met stoppen echter het BCR-ABL fluctueert. Een eerdere stoppoging een aantal jaar geleden is toen afgeblazen. vanwege ernstige bijwerkingen probeer ik nu weer te stoppen. Dus dieper zoeken zou voor mij, en wellicht ook voor anderen, een grotere kans van slagen hebben.

 • Door op 20:34

  Ondanks dat stoppen met medicatie heel erg in de verte ligt of uberhaupt niet gaat gebeuren, ben ik heel blij met dit onderzoek. Hoe meer onderzoek, meer duidelijkheid en nog betere behandelplannen. Gefeliciteerd met deze mijlpaal en heel veel succes met dit onderzoek!

 • Door op 08:42

  Helemaal super dat de digitale drupper-PCR er komt! Het is natuurlijk fijn als patiënt meer nauwkeuriger informatie te verkrijgen dan nu in veel gevallen mogelijk is. Daarom ben ik ook erg benieuwd wat de eerste resultaten zijn in het meer persoonlijk maken van een behandelplan of zelfs de optie om te kunnen stoppen. Daarnaast ben ik erg nieuwsgierig of je als niet ASZ patient deze ontwikkeling kan volgen of zoals in de vorige reacties aangegeven dat er mensen mee kunnen doen aan dit onderzoek. Met vriendelijke groet, Edwin

 • Door op 12:13

  Geweldig nieuws!
  Is voor iedereen winst als je eerder kunt stoppen met het nemen van de medicijnen.
  Succes met het onderzoek!

 • Door op 13:00

  Hoe te nauwkeuriger de meting hoe beter! Gefeliciteerd met dit geweldige nieuws!!
  Ik heb CML sinds 2013. Eerst slikte ik imatinib. Nu dasatinib. Hoop ooit te kunnen stoppen. Succes!


 • Door op 16:05

  Geweldig nieuws!
  Hopelijk met deze nauwkeurigheid kunnen patienten beter en doelgericht behandeld worden.

 • Door op 11:48

  Geweldige mijlpaal hopelijk kunnen er veel patiënten hiermee hun voordeel doen.

 • Door op 09:34

  Naar aanleiding van een aantal vragen hierbij de reactie van Peter Westerweel: "Voor dit onderzoek geldt dat het nog in de opstartfase is en dat later bekend gemaakt zal worden in welke centra deelname mogelijk is. Het streven is met meerdere centra verspreid door Nederland samen te werken, zodat voor alle patiënten een centrum op redelijke reisafstand beschikbaar is."

 • Door op 12:36

  Is er al meer informatie bekend over de verdere opzet van het onderzoek en welke centra hieraan mee zullen doen?

Reactie plaatsen