Goed voorbereid naar je arts Nieuwsblog
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Goed voorbereid naar je arts

Een goede voorbereiding en later nog eens terugluisteren wat er allemaal besproken is met uw zorgverlener is belangrijk, zeker bij gesprekken over uitslagen of het behandelplan. Vaak wordt vergeten bepaalde vragen te stellen of onthouden patiënten niet wat er wordt gezegd door onzekerheid of spanning. Om die reden bespreken we in dit blogbericht tips om u voor te bereiden op gesprekken met de zorgverlener en bespreken we de gesprekshulp app die u mogelijk hierbij kan ondersteunen.

Tips: voorbereiden op het gesprek

Hoe bereid u zich goed voor? Allereerst is het goed om op te schrijven wat voor vragen u heeft voor de behandelaar. Denk dan aan bijvoorbeeld wat keuzes zijn in uw behandeling, wat bijwerkingen zijn die u ervaart of wat een bepaalde uitslag nu precies voor u betekent, uw behandeling en vooruitzichten. Handig is het als u uw vragen verdeelt in onderwerpen. Voorbeelden van onderwerpen kunnen zijn: uitslagen, de behandelkeuze, medicatie en mogelijke alternatieven, bijwerkingen en wat u daaraan kunt doen en, zeker net zo belangrijk, hoe u zich voelt.

Handig hulpmiddel: de Gesprekshulp bij kanker-app

U kunt dit alles natuurlijk opschrijven in een notitieboekje of u kunt kiezen voor de Gesprekshulp bij kanker-app. Deze app is ontwikkeld door de stichting kanker.nl in samenwerking met patiëntenorganisaties. De app biedt hulp bij het voorbereiden op het gesprek met uw arts. U kunt gebruik maken van, van tevoren opgestelde voorbeeldvragen, maar u kunt ook uw eigen vragen toevoegen die specifiek over uw situatie gaan. Daarnaast kunt u het gesprek met uw arts opnemen, indien uw arts daarmee akkoord gaat. De vragen en de opname van het gesprek worden dan bij elkaar bewaard en kunt u later nog eens terugluisteren met uw naasten.

Wanneer u zich goed voorbereid op uw gesprek met de arts zult u merken dat u actiever deelneemt aan het gesprek en dat u meer weloverwogen belangrijke beslissingen kunt nemen over uw behandeling. Samen beslist u over de beste zorg die past bij u en uw situatie.

U kunt de ‘Gesprekshulp bij kanker-app’ downloaden in de Appstore voor iOS voor IPhone en/of IPad en voor Android in de Google Play winkel. De app is gratis.

Reacties (0)
Reactie plaatsen