Van onderhoudsmonteur naar coach kanker en werk Nieuwsblog
  1. Van onderhoudsmonteur naar coach kanker en werk
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Van onderhoudsmonteur naar ervaringsdeskundig coach kanker en werk

Hoe CML mijn leven én werk een geheel andere kant op stuurde, waardoor ik nu wel meer het gevoel heb iets voor anderen te kunnen betekenen.

Even voorstellen

Mijn naam is Cor Schenkenberg, getrouwd met Conny, 4 kinderen en 5 kleinkinderen. Mijn beroep was onderhoudsmonteur bij een technisch bedrijf waar ik in het buitenland meewerkte aan allerlei mooie opdrachten. Later ben ik in eigen land gebleven als meewerkend voorman pompenwerkplaats. Inmiddels ben ik ervaringsdeskundig participatiecoach kanker en werk, dit doe ik als vrijwilliger bij Hematon en NFK.

In 2004 veranderde mijn leven

In 2004 kreeg ik na lange tijd van vermoeidheid en andere klachten de diagnose Chronische Myeloïde Leukemie (CML). Als bij 9/11 is het leven daarna nooit meer hetzelfde dan voorheen.

Ik mocht meedoen aan een onderzoek (de Hovon 51) en dat is tot op heden een goede zet geweest van de doctoren én verpleegkundigen. Inmiddels heb ik nog 2 maal deel kunnen nemen aan de Roparun als fietser en heb ik 3 jaar meegedaan met Alpe d’huzes en de berg een aantal keer beklommen, ook op de fiets. En…… heb ik fulltime kunnen werken.

Het effect van CML op mijn carrière

Na de diagnose en tijdens de eerste behandelingen denk je niet aan werk. Echter werd ik vrij snel met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn toenmalige werkgever kon niet met de ‘situatie’ omgaan en heeft mij op staande voet ontslagen. Een traject met juridische toestanden heeft ertoe geleid dat de werkgever geen sanctie kreeg en ik geen ontslagvergoeding. Gelukkig ben ik daarna bij een werkgever terecht gekomen die mij wel begreep en mij ondanks mijn medisch ‘rugzakje’ graag in dienst nam. Hier heb ik nog fulltime gewerkt tot 2015.

Nieuwe uitdaging

Een vervelende werksituatie bij ontslag bij de oude werkgever en een goede regeling in verband met ontslag bij de laatste werkgever heeft ervoor gezorgd dat ik een hele andere kant op ben gegaan.

Bij mijn laatste werkgever heb ik de opleiding ‘Casemanager, regie op verzuim’ gevolgd. Ik wil mensen helpen die uitdagingen hebben met hun werkgever/collega’s vanwege hun ziekte. Ook kan ik nu werkgevers inlichten en ondersteunen over het omgaan met mensen die te maken krijgen met kanker.

Na de opleiding casemanagement doorlopen te hebben ben ik bij de NFK en Stichting Hematon (waar ik al jaren presentaties kanker en werk gaf) als vrijwilliger steeds meer mensen gaan adviseren wat te doen in hun situatie betreffende wet en regelgeving, werkplaats aanpassingen, gesprekken met leidinggevenden en het UWV.

Gecertificeerd ervaringsdeskundig participatiecoach

Vorig jaar mocht ik van Stichting Hematon een opleiding volgen tot ‘Gecertificeerd ervaringsdeskundig participatiecoach’ bij CCZW (Centrum Chronisch Ziek en Werk). In januari 2017 heb ik middels eindgesprekken en portfolio deze certificering behaald!

Mijn expertise ligt op het vlak van:

Wat kan een participatiecoach voor je betekenen?

Omgaan met de situatie waarin je verkeerd en alles wat op je afkomt kan veel drukte veroorzaken. Dan is het vaak fijn om iemand te hebben die weet wat je meemaakt en je toch wat rust en antwoorden kan geven.

Veel voorkomende vragen hebben te maken met de Wet Verbetering Poortwachter.

  • “Welke stappen moet ik en mijn werkgever zetten tijdens mijn re-integratie?” 
  • “Wanneer moet er een plan van aanpak liggen en wie moet dat opstellen?”
  • “Mijn leidinggevende begrijpt mij niet.”

Het advies en de coaching zijn gebaseerd op het 'aan het werk blijven', geheel of gedeeltelijk. Maar ook als werken niet meer kan, kunnen we je adviseren of begeleiden.

Verder praten over CML werk en inkomen?

Op het CMyLife forum is een onderwerp ‘CML, werk en inkomen’. Ik nodig je uit om hier je ervaringen met mij en andere CML patienten te delen. Ik zal proberen hier zo goed mogelijk op te reageren. Heb je echt een persoonlijke vraag? Stel hem dan via de CMyLife Stel een vraag functie. Ik zal dan z.s.m. contact me je opnemen.

Ik hoop wanneer het nodig is jullie te kunnen helpen.

Hartelijke groet uit het mooie Brabant.
Cor Schenkenberg

Reacties (0)
Reactie plaatsen