Dubbel gevaccineerd én toch corona positief Nieuwsblog
  1. Dubbel gevaccineerd én toch corona positief
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Dubbel gevaccineerd én toch corona positief

Oscar Vinck (CML-patiënt) vertelt over zijn ervaring met de corona vaccinaties.

Vorige week liet ik me voor de zekerheid testen op corona. Voor de zekerheid, want mijn dochter testte een week eerder positief en ik was verkouden. Voor de zekerheid, want als 'dubbel gevaccineerde' had ik niet het idee nog vatbaar te zijn voor het coronavirus. Hoe groot was de verrassing dan ook dat de testuitslag positief was. Gelukkig heb ik na de besmetting slechts milde klachten. Het voelde als een paar dagen flink verkouden zijn met lichte verhoging.

In de afgelopen dagen heb ik overleg gehad met de GGD over de contacten die ik heb gehad en de isolatieperiode waar ik nu in zit. De contactpersoon bij de GGD concludeerde al heel snel dat ik als leukemie-patiënt een verminderde weerstand heb en daarom vatbaarder zou zijn voor het coronavirus. Natuurlijk snap ik die redenatie, maar als hematologisch patiënt ben je natuurlijk erg goed op de hoogte van je bloedwaarden. Met mijn afweersysteem is dan ook niets mis.

Wil dit nu zeggen dat de vaccins niet werken?

Ik heb nog steeds een sterk vertrouwen in vaccinatie en raad nog steeds iedereen aan zich te laten vaccineren. De vaccins zijn betrouwbaar en hebben een hoge mate van bescherming. In mijn geval van Moderna is dat zelfs 94%. Dus als 'zwakke CML-patiënt' delf ik weer het onderspit hoor ik de mensen om me heen denken, maar niets is minder waar. Dankzij het vaccin ben ik bij een herbesmetting goed beschermd tegen een ernstig beloop van COVID-19. Het doel van het vaccin is dan ook niet om herbesmetting te voorkomen, maar om er voor te zorgen dat je niet meer ernstig ziek wordt van een corona besmetting.
 

Sommige vaccins hebben een lage beschermingsgraad, moet ik me zorgen maken?

Hoe je de percentages van de werking van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen moet interpreteren staat nogal eens ter discussie. Je bent tussen de 60 en 95 procent beschermd. Maar wat dat precies inhoudt werd me pas duidelijk bij het zien van deze uitleg op VOX. Het is een Engelstalig filmpje van 7 minuten, absoluut de moeite waard om te kijken.

COVID-19 vaccinatie (Engels)

De percentages zeggen wat de uitkomsten zijn van de trials van de farmaceuten. Allemaal onder andere omstandigheden, in verschillende tijdvakken, seizoenen, werelddelen en, het belangrijkste, bij verschillende besmettingsaantallen. Als deelnemer van de trial had je dus meer of minder kans om blootgesteld te worden aan het coronavirus. Dat geeft te denken wat de werkelijke waarde is van de percentages van Pfizer en Moderna.

Moeten we nu weer met z'n allen overal mondkapjes gaan dragen?

Dat lijkt me ook niet zozeer noodzakelijk, maar houd wel voldoende afstand en was vooral je handen. Bij klachten: testen. Dat testen belangrijk is blijkt ook wel uit mijn voorbeeld. Uit het filmpje van VOX blijkt ook dat een klein percentage deelnemers uit de Pfizer trial wel besmet raakten, maar niemand van de gevaccineerden hoefde opgenomen te worden in het ziekenhuis of overleed. Ook bij de Moderna trial was dat zo. Onder de deelnemers die niet gevaccineerd waren, raakten 185 besmet en ontwikkelden er 30 ernstige ziekteverschijnselen. Er overleed één patiënt. Onder de gevaccineerden waren er 11 besmettingen (versus 185, hier komt de 94% vandaan) en niemand daarvan had ernstige ziekteverschijnselen. Het vaccin werkt.

Maar hoe raak je dan toch opnieuw besmet?

Binnen ons huishouden is onze dochter van 7 besmet geraakt. Toen ze de uitslag van de test kreeg zat ze al zes dagen in quarantaine, vanwege een klasgenootje dat positief getest was. Gelukkig had ze nauwelijks klachten. Onze oudste dochter heeft de hele periode van quarantaine en isolatie afstand gehouden, ik zelf heb dat niet gedaan. Als gevaccineerde was ik niet bang om besmet te raken. Maar toen het uiteindelijk toch gebeurde schrok ik er wel van. Inmiddels zit mijn isolatieperiode er weer bijna op en ook onze dochter gaat weer naar school.

Ter informatie: ik heb in april mijn tweede Moderna vaccin ontvangen, heb CML sinds 2014, neem dasatinib 50mg en reageer daar goed op (Diepe Moleculaire Respons).

Reacties (2)
  • Door op 09:11

    Dank voor je blog. Ikzelf heb CLL nog in w&s.
    Doordat ik in zorg werk heb ik de Astra. Ik kreeg steeds meer gevoel heel veel risico’s te lopen omdat ik minder beschermd zou zijn. Dit geeft weer vertrouwen. Gewoon gezond verstand gebruiken en opletten bij drukte. Het filmpje maakte veel helder 👍

  • Door op 20:14

    Mooie en heldere blog! Het geeft me het vertrouwen dat Moderna beschermt tegen een ernstig verloop van Covid. Afstand houden, handen wassen, geen handen schudden en niet kussen deed ik al voor de Covidpandemie. Hoewel me dat niet altijd in dank werd afgenomen denk ik dat het echt helpt tegen besmettingen van welk virus dan ook!

Reactie plaatsen