Doe jij ook mee aan het onderzoek naar voorspellende factoren voor stopsucces? Nieuwsblog
  1. Doe jij ook mee aan het onderzoek naar voorspellende factoren voor stopsucces?
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Doe jij ook mee?

In het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en het Amsterdam UMC, locatie VUmc is een nieuw onderzoek gestart naar voorspellende factoren voor het succesvol stoppen van CML-medicatie. Indien u chronische myeloïde leukemie (CML) heeft en de ziekte langdurig sterk onderdrukt is (“in diepe remissie”), kunt u mogelijk in aanmerking komen om de medicatie op proef te stoppen.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste betreft een zeer nauwkeurige en extra gevoelige test voor het BCR-ABL-gen met behulp van een digitale druppel PCR. Hiermee kunnen we nog beter het niveau van de ziekteactiviteit vastleggen dan met de gebruikelijke PCR test. Dankzij deze verbetering kunnen we de digitale druppel PCR gebruiken als een voorspellende test voor de succeskans van de medicatiestoppoging.

Klik hier voor meer informatie over de digitale druppel PCR.

Het tweede deel bestaat uit een vaccinatie tegen pneumokokken. Deze vaccinatie wordt hier gebruikt om de activiteit van het immuunsysteem te testen. We meten de reactie op de vaccinatie en vervolgens wordt de CML-behandeling gestopt. We vermoeden dat patiënten die veel reactie vertonen (veel antistoffen maken) meer kans op succes hebben dan als er weinig reactie is.

Meld je nu aan!

Word u al drie jaar met een TKI behandeld en ligt uw BCR-ABL-waarde al minstens een jaar stabiel onder 0.01% kunt u zich aanmelden. Voor deelname aan het onderzoek kunt u een mail sturen naar de hoofonderzoekers van het onderzoek, namelijk Drs. Camille Kockerols C.C.B.Kockerols@asz.nl of dr. Jeroen Janssen j.janssen@amsterdamumc.nl.

Reacties (0)
Reactie plaatsen