De CML-vaccinatiestudie (vaccin-STOP) studie Nieuwsblog
  1. De CML-vaccinatiestudie (vaccin-STOP) studie
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

De CML-vaccinatiestudie (vaccin-STOP) studie

Heeft u chronische myeloïde leukemie en is de ziekte langdurig sterk onderdrukt (in diepe remissie), dan kunt u mogelijk in aanmerking komen om de medicatie op proef te stoppen.

Naast de digitale druppel PCR loopt er nog een onderzoek naar stoppen met CML-medicatie: de vaccin STOP studie. In deze studie wordt onderzocht hoe goed een immuunresponstest op pneumokok-vaccinatie een succesvolle TKI-stop kan voorspellen. Wetenschappers vermoeden namelijk dat het immuunsysteem een erg bepalende rol speelt in het behoud van behandelingsvrije remissie. De immuunresponstest houdt in dat we meten of uw immuunsysteem wel of niet reageert na toediening van een pneumokokken-vaccinatie. Het pneumokokken-vaccin is veilig en wordt al langere tijd toegediend aan bijvoorbeeld longpatiënten, maar ook aan gezonde 65-plussers voor een betere bescherming tegen infecties veroorzaakt door de pneumokok-bacterie zoals bijvoorbeeld een longontsteking of hersenvliesontsteking. Bij CML-patiënten wordt dit niet standaard gedaan, dus toediening van dit vaccin valt buiten de routinezorg van CML.

Voor deelname aan dit onderzoek zal u in totaal driemaal naar één van onze onderzoekscentra moeten komen: het Albert Schweitzer Ziekenhuis (Dordrecht), het VUMC (Amsterdam) of het Radboud UMC (Nijmegen). Het eerste bezoek is geheel vrijblijvend en zal voornamelijk een oriënterend gesprek zijn om te kijken of u in aanmerking komt voor deelname en om samen de patiënten informatiebrief door te nemen. De laatste twee bezoeken worden pas gepland wanneer u hier toestemming voor heeft gegeven: u krijgt tijdens deze bezoeken eenmalig het vaccin toegediend en ondergaat in totaal twee bloedafnames met een spreiding van 45 dagen. Na het laatste bezoek (en laatste bloedafname) zal u met de TKI kunnen stoppen. De opvolging na de TKI-stop gebeurt volgens de huidige richtlijnen van routinezorg en kan in het onderzoekscentrum of in uw eigen ziekenhuis gebeuren.

Als u de pneumokokvaccinatie al eens gehad heeft, kunt u niet deelnemen aan de vaccin-STOP studie.

Vragen?

Bij vragen of interesse in deelname kunt u contact opnemen met de coördinerend onderzoeker. U kunt dit ook eerst met uw behandelend hematoloog bespreken: hij/zij kan al een richting geven of u inderdaad kandidaat bent voor deze studie. De meeste hematologen in Nederland zijn inmiddels op de hoogte van dit project, maar bij vragen kunnen zij uiteraard ook met één van de onderzoekers contact opnemen. 

Hoofdonderzoeker: Dr. Peter Westerweel

Coördinerend onderzoeker: Drs. Camille Kockerols

Contactgegevens:  c.c.b.kockerols@asz.nl

Reacties (0)
Reactie plaatsen