COVID-19 vaccinatie bij mensen met een niet goed werkend immuunsysteem Nieuwsblog
 1. COVID-19 vaccinatie bij mensen met een niet goed werkend immuunsysteem
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

COVID-19 vaccinatie bij mensen met een niet goed werkend immuunsysteem

Zoals beloofd hebben wij de officiële publicatie van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie over COVID-19 vaccinaties en immuungecompromitteerde patiënten herschreven naar een begrijpelijke tekst. 

Bij het opstellen van deze richtlijn (januari 2021) is er sprake van veel coronabesmettingen. Hierdoor lopen veel mensen risico om besmet te raken, dit geldt ook voor mensen met een niet goed werkend immuunsysteem.

Mensen met een niet goed werkend immuunsysteem hebben een hoger risico op een ernstiger verloop van COVID-19. Om dit te voorkomen heeft de overheid bepaald dat deze groep (mensen met een niet goed werkend immuunsysteem) voorrang krijgen om gevaccineerd te worden.

Bescherming tegen de ziekte is belangrijk, daarom geldt vaccinatie voorrang ook voor mensen waarbij het effect van de vaccinatie mogelijk wat minder zou kunnen zijn door een minder goed werkend immuunsysteem. Door bijvoorbeeld de onderliggende ziekte en behandeling, of door het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.

In deze fase van de coronaepidemie wordt geadviseerd om vaccinatie niet uit te stellen tot een moment dat een betere reactie op vaccinatie wordt verwacht. Na vaccinatie blijven alle preventieve maatregelen zoals het handenwassen en de 1,5 meter afstand houden belangrijk om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Dit is belangrijk omdat we nog te weinig weten over de effectiviteit van de vaccinatie bij mensen met een niet goed werkend immuunsysteem.

Op dit moment zijn er twee mRNA vaccins (Pfizer/Biontech en Moderna) beschikbaar die goed lijken te werken bij ouderen en zijn naar verwachting veilig voor mensen met een niet goed werkend immuunsysteem. Het risico van de eventuele bijwerkingen weegt niet op tegen het risico van het coronavirus zelf, daarom wordt vaccineren met deze vaccins geadviseerd.

Er wordt nog onderzocht of vaccineren van mensen in het huishouden van mensen met een ernstig niet goed werkend immuunsysteem nodig is. Op dit moment is er nog weinig informatie over de overdracht van het virus na vaccinatie. Deze handleiding wordt periodiek herzien als andere effectieve vaccins beschikbaar worden en als er op basis van onderzoek nieuwe informatie beschikbaar komt over vaccineren van mensen met een niet goed werkend immuunsysteem.

Reacties (11)
 • Door op 16:25

  Prachtig bericht!
  Maar is dit ook bij de minister bekend en zullen we dan snel een oproep krijgen voor een vaccinatie?
  Mvrgr freek

 • Door op 17:05

  Bizar dat mijn schoonouders al opgeroepen zijn en ik niet. Zij beide gezond en in de 50. Ik afgelopen jaar aml en hsct. Ik snap het niet meer. Zij pfizer en 95% beschermd en ik sta op het schema voor astrazenica met 65% bescherming. Vertel mij nou eens.... wat gaat hier mis ?

 • Door op 17:51

  Klopt mijn aanname dat dit dus niet voor 60+-ers geldt maar dat dezen worden meegenomen in de leeftijdscohorten?

 • Door op 14:58

  Wij begrijpen dat er nog veel onduidelijk is voor mensen met een ziekte zoals CML en CLL rondom. De frustratie en vragen die daaruit ontstaan kunnen we helaas niet direct wegnemen of beantwoorden. We hebben te maken met een globale pandemie die de samenleving als geheel raakt en individuele mensen met hele specifieke vragen achterlaat, waar in gevallen het antwoord nog niet beschikbaar is.

  Vanuit ons platform doen we twee zaken voor u: We blijven u op de hoogte houden van de meest actuele ontwikkelingen omtrent corona vaccinaties voor mensen met CML en CLL. Daarnaast proberen we in samenwerking met zorgverleners en overkoepelende organisaties zoals de Nederlandse Vereniging voor Hematologie uw vragen zoveel mogelijk beantwoord te krijgen. Als er antwoorden zijn, worden die gepubliceerd op onze website.

  Uw mening telt. Blijft u ons dus op de hoogte houden van uw vragen en gedachten.

 • Door op 16:21

  Ik zie geen antwoord aan Ellen Sleebe.
  Mijn vraag is ook of de 60+ers met problemen (o.a.immuungecompromitteerden) wel of geen voorrang krijgen.

 • Door op 17:09

  Geachte mw. Visser,

  De aanname van mevrouw Sleebe klopt. In het Rijksoverheid vaccinatieschema bestaat er geen groep 60+ met medische indicatie, wel een groep 18-60 met medische indicatie. Naar onze mening valt u daarmee in de groep 60+ mobiel/ niet mobiel thuiswonend (dit is de indeling van de Rijksoverheid). Daarmee zou u volgens datzelfde schema vanaf maart gevaccineerd kunnen gaan worden.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 19:48

  Nu wordt voorgesteld op moment dat mensen van 60 tot met 64 jaar .
  AstraZeneca krijgen...
  Ik heb CML mag ik dat vaccin hebben?
  Groet Jannie.

 • Door op 17:19

  Beste mevrouw Ophorst,

  Hartelijk dank voor het stellen van uw vraag, wij zullen deze doorzetten naar onze aangesloten specialisten en zo spoedig mogelijk met een antwoord bij u terug komen.

  Met vriendelijke groeten,
  CMyLife

 • Door op 12:24

  Beste mevrouw Ophorst,

  De officiële richtlijn nu zegt dat vaccineren veilig is. Of u op basis van uw persoonlijke situatie wel of niet met het AstraZeneca gevaccineerd kunt worden, kunt u het beste met uw eigen behandelend arts bespreken. Die kent u en uw situatie het beste en kan daarom ook een onderbouwd antwoord geven op uw vraag.

  Het spijt ons dat we uw vraag niet direct kunnen beantwoorden. Hopelijk heeft u begrip voor het feit dat heel veel informatie er nog niet is. Dit leidt tot onzekerheid, zeker als je regelmatig allerlei berichten over de vaccins en diens toepassing en werking voorbij ziet komen. Ons advies is daarom de richtlijn van de overheid te volgen en als u twijfelt dit met uw eigen arts te bespreken.

  Zodra er meer informatie is, publiceren we dit op deze website.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 23:15

  Ik ben ernstig ziek geweest door het hemofagositairsyndroom. Heb angst om me te laten vaccineren. Kan het CMV virus dan weer geactiveerd worden?

 • Door op 14:46

  Beste W. van Eijk,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Hier kunnen wij helaas geen uitspraak over doen, wij adviseren om dit met uw huisarts of behandeld arts te bespreken.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

Reactie plaatsen