COVID-19: update geprioriteerde vaccinatie hematologische patiënten Nieuwsblog
 1. COVID-19: update geprioriteerde vaccinatie hematologische patiënten
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

COVID-19: update geprioriteerde vaccinatie hematologische patiënten

Eerder was er sprake van dat zowel patiënten met een ‘diagnose in de afgelopen 5 jaar’ als ‘zij die in het afgelopen jaar onder controle zijn geweest’ moesten worden geselecteerd voor de risicogroep. Dit is aangepast naar alleen ‘patiënten die in de afgelopen 18 maanden onder controle zijn geweest’. Deze aanpassing is door het RIVM aan de ziekenhuizen gecommuniceerd. 

Nog steeds geldt dat alleen patiënten geboren in 1947 en later hoeven te worden geselecteerd, oudere patiënten worden regulier opgeroepen via de GGD. Alleen volwassen patiënten (geboren vóór 1 maart 2003) worden gevaccineerd.

De boodschap aan patiënten is dezelfde als eerder:

 • Wie in aanmerking komt, krijgt in principe een oproep via het ziekenhuis, u hoeft zich niet te melden.
 • Specialisten en huisartsen kunnen niet op individuele gronden patiënten eerder laten vaccineren.
 • Via het ziekenhuis worden alleen de leeftijdsgroepen uitgenodigd die nog niet via GGD zijn benaderd. Wie vanwege leeftijd of werk al een oproep krijgt van de GGD of de huisarts, moet zich dus daar laten vaccineren.
 • Hematon en de andere patiëntenverenigingen worden actief op de hoogte gehouden.

 Informatie kan snel veranderen: we houden u op de hoogte, maar via de RIVM website is ook altijd de laatste stand van zaken te vinden.

Reacties (15)
 • Door op 11:01

  In verband met het nieuws dat er mensen die met het AstraZenica corona vaccin zijn behandeld bijverschijnselen hebben o.a. met de bloedlichaampjes, vraag ik mij af of wij als CLL patiënt dit serum wel toegediend willen krijgen.
  Overigens kan ik mij voorstellen dat die bijverschijnselen worden veroorzaakt door de gebruikte stoffen in de samenstelling van het serum.
  Die stoffen kunnen dan ook net zo goed in de andere toegelaten vaccins zitten.
  Wat is wijsheid?

 • Door op 12:21

  Ik las dat ze het Moderna vaccin gaan gebruiken voor deze groep.

 • Door op 12:46

  Beste Nwam,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Als u binnen de risicogroep valt zoals hierboven beschreven, zal u met een mRNA vaccin gevaccineerd worden en niet met het vaccin van AstraZeneca.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 15:53

  MDS: Op basis van mijn leeftijd (63) zou ik een oproep krijgen voor vaccinatie met AstraZeneca. Ik heb nog geen oproep gehad en vraag mij af of ik nu wel wordt uitgenodigd voor de vaccinatie met Moderna. Ik ben de laatste 18 maanden onder behandeling geweest van de hematoloog.

 • Door op 18:42

  Vorige week heeft de huisarts mij met “restant” Astra zen gevaccineerd. Astra z geaccepteerd omdat dit ook de uitkomst was van de Hematon webinar. Wat is wijsheid: ook een 2e vaccinatie op 1 juni of toch verder met een mens vaccin? Ik heb in dec 2020 laatste chemo en rituximab gehad.

 • Door op 09:58

  Beste M Beijer,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Patiënten eerder geboren dan 1947, zullen een oproep krijgen van de GGD vanwege hun leeftijd. Patiënten die later dan 1947 zijn geboren én in de afgelopen 18 maanden onder controle zijn geweest zullen in principe een oproep vanuit het ziekenhuis ontvangen.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 10:02

  Beste Caroline,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Helaas kunnen wij hier geen antwoord op geven gezien wij geen informatie hebben over uw specifieke situatie, dit moet u bespreken met uw behandeld arts.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 18:10

  Beste, ik heb net het webener gekeken van jullie. Ik had een vraag gesteld over AstraZeneca. maar er was geen tijd meer voor antwoord. Ik heb een bloedziekte factor 5 leiden. Is het dan verstandig om mij daarmee te laken vaccineren?

  gr. Sonja de Haan

 • Door op 09:06

  Kunnen jullie mij een wetenschappelijke onderbouwing geven waarin jullie stellen dat deze mRNA vaccins wel veilig zijn voor een CML patiënt, terwijl deze nog niet door de trials heen zijn? Ik gebruik zelf Sprycell (Dasatinib).

 • Door op 08:39

  Beste mevrouw de Haan,

  Hartelijk dank voor het stellen van uw vraag. De webinar is georganiseerd door Hematon, niet door CMyLife. Uw arts bepaalt of vaccineren veilig is voor u, en als dat het geval is ontvangt u een oproep vanuit het ziekenhuis.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 08:41

  Beste M. Janse,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Helaas kunnen wij u niet een wetenschappelijke onderbouwing geven. Uw behandelend arts bepaald of vaccineren veilig is voor u.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 17:02

  Hallo, ik heb in maart 2021 mijn laatste chemo kuur gehad voor CLL. In eind november 2020 ben ik een week opgenomen geweest met milde Corona. Als ik mij wil opgeven voor een Corona prik dan krijg ik er waarschijnlijk maar 1. Is dat dan genoeg voor mij? R. Peeters

 • Door op 10:10

  Beste Peeters,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Volgens het RIVM heb je aan één vaccinatie voldoende als je minder dan zes maanden geleden een COVID-19 hebt gehad. Door de infectie heb je al immuniteit opgebouwd en dan is één dosis van een vaccin voldoende voor goede bescherming. Uitzondering hierop zijn mensen die horen bij de medisch hoog-risico groepen van wie het immuunsysteem ernstig gecompromitteerd is. Als u in de afgelopen 18 maanden onder controle bent geweest, valt u in de risicogroep.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

 • Door op 20:28

  In deze studie gaat het om patiënten met haemstologische aandoeningen in de afgelopen 5 jaar gediagnostiseerd.
  Hoe zit het dan met patiënten die al langer er mee bekend zijn?

 • Door op 17:20

  Beste Lydia,

  Bedankt voor uw reactie. Het bericht hierboven betreft geen studie, maar een officiële publicatie van de NVvH. Hierin wordt aangegeven welke patiënten in aanmerkingen komen voor een vaccinatie met voorrang. Hierin wordt juist vermeld dat er niet meer wordt gekeken naar de diagnose, maar of een patiënt in de afgelopen 18 maanden op controle is geweest. Hopelijk geeft dit antwoord op uw vraag.

  Met vriendelijke groet,
  CMyLife

Reactie plaatsen