Convalescent plasma bij COVID-19 Nieuwsblog
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Convalescent plasma bij COVID-19

Behandelingen voor COVID-19 in de vroege stadia van de ziekte blijven helaas nog ongrijpbaar, er zijn maar weinig strategieën die voordeel bieden. Gezien het te verwachten golfpatroon met stijgende en dalende incidentie van COVID-19 en de bijbehorende druk op de ziekenhuisbedden, zou zo’n behandeling zeer welkom zijn. Plasma van genezen COVID-19-patiënten (convalescent plasma) kan een therapie zijn voor COVID-19-patiënten die nog niet zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Mensen die een infectie met het coronavirus doormaken en dus COVID-19 hebben, maken antistoffen tegen het virus aan. Deze antistoffen bevinden zich in het bloedplasma. Plasma is een heel veilig product dat ook, buiten de behandeling van COVID-19, veel wordt toegepast bij patiënten met andere ziektes bijvoorbeeld bij stollingsziekten of auto-immuunziekten. Plasma infusies veroorzaken over het algemeen weinig bijwerkingen en zijn in verband gebracht met betere resultaten bij patiënten die andere aandoeningen hebben of hebben gehad.

ConCoVid studie

Wereldwijd doen bloedcentra hun best om inzamelingen van convalescent plasma uit te voeren om aan de groeiende vraag te voldoen. In Nederland zijn al een aantal initiatieven gestart om convalescent plasma toe te passen bij de behandeling van COVID-19. Bijvoorbeeld ConCoVid, een onderzoek van ErasmusMc Rotterdam in samenwerking met 18 ziekenhuizen en Sanquin, waarin patiënten plasma-antistoffen krijgen van ex-COVID-patiënten. De tussentijdse resultaten laten zien dat convalescent plasma niet tot een betere uitkomst leidt bij COVID-19-patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Hun ziektebeeld wordt op dat moment minder bepaald door virusreplicatie. Gebleken is dat rond het moment van opname tot wel 80% van de patiënten al eigen antistoffen tegen COVID-19 gevormd heeft. Dit leidt tot de hypothese dat convalescent plasma vroeger in het ziektebeloop van COVID-19 wél effectief kan zijn. De meeste baat kan verwacht worden bij mensen met een verhoogd risico op ziekenhuisopname en overlijden.

CoV-Early studie

De CoV-Early studie onderzoekt of de behandeling met plasma met daarin antistoffen (convalescent plasma) tegen het coronavirus de genezing van COVID-19 kan versnellen of een opname in het ziekenhuis kan voorkomen. Deze nieuwe studie wordt ‘Cov-Early’ genoemd omdat het plasma in een vroeg stadium van de ziekte wordt gegeven, namelijk op het moment dat iemand nog geen acht dagen klachten heeft en nog niet opgenomen is in het ziekenhuis. Uit de vorige plasma studie, de ConCovid studie, is er geleerd dat er beter niet gewacht kan worden tot iemand zo ziek is dat hij zo zij opgenomen moet worden in het ziekenhuis.

Het doel van deze studie is onderzoeken of het toedienen van plasma met antistoffen tegen het coronavirus aan patiënten in een vroeg stadium van COVID-19 leidt tot een sneller herstel, minder ziekenhuisopnames en minder sterfgevallen. Omdat jonge mensen zelden ernstig ziek worden door COVID-19 richt de studie zich op mensen van 50 jaar of ouder die een hoger risico hebben op een ernstiger beloop van een COVID-19 infectie,

Het uiteindelijke doel is om een relatief inzetbare behandeling te hebben waardoor de beddendruk op de IC minder kan zijn omdat patiënten sneller het ziekenhuis kunnen verlaten. Het is nu een kwestie van tijd winnen maar het kan ook echt gevolgen hebben voor minder snel overlijden van patiënten.

Voor meer informatie: https://cov-early.nl/Informatie-over-het-onderzoek

Reacties (1)
 • Door op 21:55

  (Vertrouwelijk)
  Als ik het goed begrepen heb,zullen maar 45% van de patiënten antistoffen vormen na de tweede vaccinatie. Er wordt gesproken over een derde vaccinatie, maar wat de meerwaarde is weten we nog niet. Ongeveer een derde zal geen antistoffen aanmaken en zij die immunosuppressive behandelingen ondergaan mogelijk nog minder.

  Vraag 1: kan een verzwakt immuunsysteem snel genoeg reageren op een covid19 besmetting en/of bestaan er mogelijkheden om direct te starten met anti-virale middelen?

  Vraag 2: Er lijkt echt een taboe te rusten op het MASK+ protocol. Ik gebruik nu al meer dan 16 maanden Rituximab en/of Bendamustine en heb op dit moment een goede conditie. Ik werk zelf op de afdeling radiotherapie en heb soms fysiek contact met covid 19-patiënten.. Mocht ik besmet raken, dan ben ik bang dat ik alle winst kwijtraak of erger. Het zou een hele geruststelling voor mij zijn , wanneer ik direct zou kunnen starten met het MASK+:protocol in plaats van niets doen en angstig afwachten of het een ziekenhuisopname wordt. De virusload zal vrijwel zeker lager zijn, waardoor mijn kansen zullen stijgen. Mijn wens gaat in tegen de achterhaalde adviezen van een OMT-lid, maar het is onacceptabel dat een spotgoedkoop medicijn -Ivermectine- dat levens van hematologische patiënten kan redden verboden is.
  Samengevat: maak o.a. een uitzondering voor hematologische patiënten om het MASK+ In een vroeg stadium en/of profylactisch te mogen gebruiken.

  Met vriendelijke groet,
  Henk Richards

  https://covid19criticalcare.com/covid-19-protocols/

Reactie plaatsen