CMyLife beloond met een ZonMw subsidie Nieuwsblog
  1. CMyLife beloond met een ZonMw subsidie
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

CMyLife is onlangs beloond met een ZonMw subsidie van 200.000 euro binnen het programma Kwaliteit in de gezondheidszorg. De subsidie ​​zal worden gebruikt om de innovaties van CMyLife te ontwikkelen en om de landelijke implementatie op te schalen met behulp van actieonderzoek.

Verouderde zorg

Volgens professor Nicole Blijlevens, de oprichter van CMyLife, is het zorgproces voor patiënten met chronische myeloïde leukemie ernstig verouderd. Ze voorziet een behandeling buiten het ziekenhuis, met empowered patiënten die een bijna normaal leven kunnen leiden. Hoewel chronische myeloïde leukemie een ernstig type kanker is, is de behandeling revolutionair veranderd door orale chemotherapie die de ziekte volledig kan beheersen, indien levenslang wordt genomen.

Grip op eigen gezondheid

Om grip te krijgen over de eigen gezondheid, hebben CML patiënten inzicht nodig in twee belangrijke factoren die bepalend zijn voor een succesvolle behandeling: ten eerste therapietrouw, en ten tweede, een adequate monitoring van hun ziekte. Patiënten kunnen hun therapietrouw volgen met behulp van de CMyLife module in Medapp. Ze kunnen de resultaten vervolgens elektronisch delen met hun behandelend arts, inclusief een logboek van de bijwerkingen die ze hebben ondervonden bij de orale chemotherapie. Om patiënten invloed te geven op een adequate monitoring, wordt een richtlijnapp ontwikkeld die patiënten waarschuwt wanneer ze hun bloed moeten laten controleren. Op basis van de laboratoriumwaarden van het ziekenhuis informeert de app de patiënten vervolgens of het effect van hun behandeling optimaal is of niet, en welke acties moeten worden ondernomen. Deze app is volledig afgestemd op de nationale Nederlandse richtlijn voor chronische myeloïde leukemie.

Onderzoek naar landelijke implementatie

Naast de verdere ontwikkeling van deze apps onderzoekt dit project faciliterende en belemmerende factoren voor de implementatie en opschaling van CMyLife in het algemeen. Dit zal resulteren in een actieplan voor landelijke implementatie, geschreven onder begeleiding van implementatiedeskundige Rosella Hermens van IQhealthcare. Geneviève Ector is een arts die een opleiding volgt tot hematoloog en zij verricht een andere pijler van het ZonMw-project in het kader van haar doctoraat. "Eerder onderzoek suggereert dat artsen de effectiviteit van CMyLife als een cruciale factor beschouwen voor de implementatie ervan in hun eigen praktijk", aldus Ector. "We hebben daarom besloten om de effectiviteit van CMyLife te meten: verbetert het de empowerment, de behandeling en de therapietrouw van de patiënt en de kwaliteit van leven daadwerkelijk?". Ten slotte zal dit project zich in gaan zetten om zoveel mogelijk bij te dragen aan kennisoverdracht van de bevindingen, zodat ook andere organisaties en innovators ten volle kunnen profiteren.

Door prof. dr. Nicole Blijlevens
Internist-hematoloog
Radboudumc

Reacties (1)
  • Door op 20:43

    ik ben heel blij dat ik met deze vervelende ziekte bij jou terecht ben gekomen. Ik ben ervan overtuigd dat ik in goede handen ben en dat geeft al heel veel rust. Proficiat met de beloning van dit subsidiebedrag en bedankt voor al je goede zorgen. Veel succes verder.

Reactie plaatsen