CML-patiënten gezocht voor deelname aan GLUPTAKE onderzoek Nieuwsblog
  1. CML-patiënten gezocht voor deelname aan GLUPTAKE onderzoek
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

GLUPTAKE onderzoek

De GLUPTAKE studie, onder leiding van Prof. Dr. Nicole Blijlevens, onderzoekt of opname van suiker in spieren verstoord is bij CML-patiënten die nilotinib gebruiken en vergelijkt die met mensen met CML die imatinib gebruiken. 

Waarom willen we dit onderzoeken?

Nilotinib is een medicijn dat gebruikt wordt in de behandeling van CML. Helaas krijgen sommige CML-patiënten door het gebruik van nilotinib een verhoging van het bloedsuikergehalte, dat soms zelfs leidt tot het ontstaan van suikerziekte. Het is niet bekend op welke manier nilotinib zorgt voor een verhoging van de bloedsuiker. Kort geleden heeft onze onderzoeksgroep in het laboratorium gevonden dat de opname van suiker verstoord is in spiercellen die behandeld waren met nilotinib. De resultaten van dit onderzoek is spiercellen willen we graag bevestigen in de spieren van CML-patiënten die nilotinib gebruiken. Dit willen we vergelijken met CML-patiënten die imatinib gebruiken.

Wie kan er aan dit onderzoek meedoen?

U kunt deelnemen aan het onderzoek wanneer u voldoet aan onderstaande kenmerken:

  • U bent minimaal 18 jaar oud.
  • U bent CML-patiënt en gebruikt hiervoor nilotinib of imatinib.
  • U heeft geen suikerziekte.

Wat houdt deelname in?

Voor het onderzoek is het nodig dat u minimaal 2 keer naar het Radboudumc komt. Tijdens het eerste bezoek wordt een lichamelijk onderzoek verricht en zal een arts met u uw medische geschiedenis doornemen. Dit onderzoek zal bepalen of u geschikt bent om deel te nemen aan het onderzoek. Indien u geschikt bent, wordt uw fitheid door middel van een fietstest bepaald. Tijdens het tweede bezoek meten we hoe snel suiker in uw spieren wordt opgenomen na inspanning op een hometrainer. Een kleine groep vrijwilligers zal gevraagd worden om een extra (derde) dag naar het onderzoekscentrum te komen voor een scan, waarbij de opname van suiker in spieren nog verder in kaart wordt gebracht.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met drs. L. Janssen (arts-onderzoeker) per telefoon (024-3614468) of e-mail (Lando.Janssen@radboudumc.nl)

Reacties (0)
Reactie plaatsen