CML-patiënt en besmet raken met corona Nieuwsblog
 1. CML-patiënt en besmet raken met corona
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Interview met Nico Hensen (CML-patiënt)

In dit interview spraken we met CML-patiënt Nico over zijn ervaringen met CML en zijn besmetting met het coronavirus en wat de invloed daarvan op hem is geweest.

 • Wanneer was je diagnose met CML?

In de zomer van 2010

 • Hoe ben je met deze diagnose omgegaan, wat was de rol van je partner, gezin, familie en vrienden?

Natuurlijk op dat moment erg geschrokken. Mijn kinderen waren nog erg klein en het enige dat ik dacht was: als ik ze nog maar ‘af kan leveren’. Ben daarna in de overlevingsstand gegaan en heb het vrij snel geaccepteerd (weinig andere opties) en ben doorgegaan met het leven (gelukkig ging het goed, dat maakt het natuurlijk veel makkelijker om ook door te gaan)

Mijn familie en vrienden waren natuurlijk erg met me begaan en zijn er altijd voor me geweest.

 • Hoe is het verloop van de ziekte tot nu toe gegaan?

Eigenlijk best goed. Ik zit al een hele tijd in een diepe remissie, maar dat heeft best een tijd geduurd. De eerste medicatie deed het niet goed (Glivec) en ook Nilotinib was geen succes. Met Dasatinib gaat het eigenlijk al jaren goed. Ik heb gelukkig erg weinig bijwerkingen (wel wat ongemakken, maar daar laat ik me niet door belemmeren). Ik leef en werk eigenlijk alsof ik niets heb (al sta ik er natuurlijk af en toe best bij stil dat ik echt wel iets heftigs heb).

 • Wat heeft dit hele proces met je gedaan en hoe ga je daar mee om?

Ik ben voor mijn gevoel heel duidelijk gewezen op mijn sterfelijkheid en het idee dat ik CML heb is soms nog steeds onwerkelijk (omdat ik me op zich best goed voel). Daar sta ik natuurlijk wel eens bij stil. Verder kan ik zeggen dat ik er niet zo mee bezig ben. Ik werk al die jaren al gewoon full time en doe verder alles wat ik altijd al deed.

 • Ben jij of is iemand in jouw naaste omgeving besmet geraakt met het coronavirus?

Ik heb in juni COVID gehad. Gedurende die maanden kende ik eigenlijk niemand die het had, dat is de laatste tijd wel anders.

 • Wat is er allemaal gebeurd en wat heeft dit voor invloed op jou gehad?

Niet zo veel. Ik was verkouden en mijn vriendin drong erop aan dat ik me moest laten testen en toen bleek ik positief. Ik ben de eerste dagen wel wat angstig geweest omdat ik niet wist wat er zou gebeuren (de GGD vertelde me dat het vaak pas na een dag of 4-5 echt heftig wordt, maar dat bleef gelukkig uit). Ook nu ben ik wel voorzichtig, want ik realiseer me dat ik geluk heb gehad en dat het zo maar nog een keer kan gebeuren en dan wellicht wel heftiger.

 • Wat heeft het coronavirus en de gevolgen daarvan voor invloed gehad op uw leven en werk?

Hetzelfde als voor velen, ik vind het een onbestemde tijd, het is niet gezellig en onze wereld is beperkt op het moment, verder lijd ik er niet echt onder. Ik heb een eigen bedrijfje waarin ik veel kleding maak voor Euro Disney in Parijs, dat ligt al een hele tijd volledig stil, wat nog tot ver in 2021 zal duren, dus dat is een grote klap. Gelukkig mag ik naast mijn eigen bedrijf nog een ander bedrijf in de mode leiden waar het vooralsnog goed gaat, dus daar ben ik druk mee. Ik werk veel thuis, wat ik prima vind (daardoor ook wat flexibeler voor de kinderen die soms ook hulp nodig hebben met huiswerk etc) en ga ook regelmatig naar kantoor, waar ik gelukkig een eigen ruimte heb.

 • Hoe verloopt het herstel? Heb je er nog steeds last van?

Nee ik heb er gelukkig geen last meer van!

 • Zou je medepatiënten iets mee willen geven?

Wees wel voorzichtig, maar niet te bang (dus: leef niet in angst). Ik denk dat de risico’s voor ons als patiënt niet per definitie groter zijn dan voor gezonde mensen. 

 • Tot slot; wat is je levensmotto?

LEEF!

Reacties (0)
Reactie plaatsen