CML en je vitaal voelen? Ja, dat kan! Nieuwsblog
 1. CML en je vitaal voelen? Ja, dat kan!
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

CML en je vitaal voelen? Ja, dat kan!

Wil jij je fitter en gezond voelen, en daarnaast het leven optimaal benutten ondanks het feit dat je CML hebt? Heb je het idee dat je daar nog wel wat tips en tools voor kan gebruiken? Dan is deze blog iets voor jou!

Deze blog

In deze blog zal je specifiek tips en tools krijgen op het gebied van CML en vitaliteit, om daarmee het leven optimaal te benutten. Onderwerpen die je kan verwachten zijn hoe om te gaan met vermoeidheid, hoe ga je met je werk om, het toeleven naar een nieuwe uitslag. Maar ook zaken als CML en kinderwens en CML en sport. En hoe houdt of hoe herpak je de regie in je eigen leven, ondanks de diagnose CML.

Wat wordt er allemaal besproken?

In deze blog zal je specifiek tips en tools krijgen op het gebied van CML en vitaliteit, om daarmee het leven optimaal te benutten.

Je vitaal voelen betekent dat je het leven optimaal benut op de voor jou meest optimale manier. Dit is voor iedereen anders (zo is dat voor iemand met CML weer anders dan iemand zonder CML). Maar iemand met CML kan vitaler zijn en het leven meer optimaal benutten dan iemand die geen chronische ziekte heeft. Door aandacht te schenken aan vier gebieden, kan je het leven zo inrichten dat je het leven makkelijker optimaal kan benutten en je de meeste tevredenheid ervaart.

Deze 4 gebieden zijn:

 1. Lichaam en geest (voeding, beweging, slaap en stress)
  Hier denken de meeste mensen aan als ze denken aan vitaliteit. Voeding, beweging, slaap en stress management zijn allemaal belangrijke zaken om actief mee bezig te zijn om je zo in het dagelijks leven energiek en vitaal te voelen. Met een chronische ziekte worden deze zaken misschien nog wel extra belangrijk.
 2. Zingeving
  Wat is zingeving? Zingeving is voor iedereen iets anders. Waar het om draait zijn jouw waarden; waar word jij enthousiast van in het leven? Wat maakt jou blij? Als je dat duidelijk hebt is het een stuk makkelijker prioriteiten te stellen.
 3. Verbinding
  We lezen de laatste tijd heel veel over hoe belangrijk verbinding tussen mensen eigenlijk is. Vooral in deze rare Corona tijd wordt dat soms pijnlijk duidelijk. Mensen kunnen niet zonder verbinding. Een levensveranderende diagnose als CML kan de manier waarop je je verbindt met vrienden en collega's veranderen, of misschien ook niet.
 4. Autonomie
  Hoe houd je de regie in je dagelijks leven, ook als je CML hebt? Hoe behoud je je rust terwijl je naar spannende uitslagen toe leeft? Hoe plan je je ziekenhuis bezoeken zonder daar teveel stress van te krijgen? Hoe kies je voor wat jij belangrijk vindt?

Deze 4 gebieden omvatten dus een hele hoop thema's die allemaal van invloed kunnen zijn om je leven optimaal te benutten. 

De eerstvolgende blog over vermoeidheid zal op 5 mei geplaatst worden op de CMyLife website.

Wie ben ik?

Ik ben Sophie, zelf CML patiënt sinds 2014 en vitaliteits- en life coach en therapeut. Ik begeleid mensen met en zonder chronische ziekte op het gebied van voeding, beweging en algemene vragen waar je in het dagelijks leven tegen aan loopt. Ik kijk met mijn cliënten wat zij in het leven kunnen veranderen of accepteren om zo hun leven optimaal te benutten.

Jullie wensen en reacties

Als er onderwerpen zijn waarover je tips wilt of waarover je een blogbericht wil terug zien, geef dat dan aan in de comment-box hieronder. Ook jouw reactie op een blogpost is altijd welkom. Wat heb jij nodig om het leven optimaal te benutten?

Reacties (7)
 • Door op 20:53

  Wat een goed initiatief. Ik denk dat je aan een hoop (bewuste en onbewuste) vragen tegemoet komt. Ik ben naar veel benieuwd. Vooral: hoe blijf ik vitaal? Wat als ik me moe voel? Juist een extra blokje om, of ook echt even kalm aan doen. Wat zijn de do's en don'ts?
  En mag je nu wel of niet af en toe een glaasje wijn?
  Ik kijk uit naar je blogs šŸŒ·

 • Door op 22:23

  Leuk! Ik ben (ook) vooral benieuwd of ik bij vermoeidheid meer moet gaan doen of juist niet Ć©n of mijn conditie beter kan worden of dat het een max heeft.
  En Carolien, een wijntje drink ik al elke avond en mijn uitslagen zijn uitstekend :-)

 • Door op 14:11

  Hi Carolien, Okke

  Dank voor jullie leuke reacties en input! Voeding en beweging zijn inderdaad onderwerpen die de komende weken in de blogs zullen worden behandeld. Dus ik neem jullie vragen daarin zeker mee!

 • Door op 08:25

  Sinds 2013 heb ik CML. Met de leukemie gaat het eigenlijk bijna vanaf het begin goed. Toch voel ik mij door de bijwerkingen steeds slechter worden. Een ondergeschoven kindje........de invloed van de bijwerkingen op je leven en op je gezin. De afgelopen jaren is hier voor mijn gevoel wel meer aandacht voor. Maar ik ben blij om te lezen dat jij met dit blog gaat starten. Succes!
  P.s. in mijn ogen suggereert het woord vermoeidheid dat iemand moe is. Dit wekt bij "gezonde " mensen de indruk dat je even moet slapen omdat je moe bent. Ik vind energieloos een beter woord, aangezien je soms al wakker kan worden met dit ellendige gevoel.

 • Door op 11:13

  Hi Heleen, dank je voor je bericht! Fijn dat het met de leukemie goed gaat, maar vervelend dat de bijwerkingen steeds erger worden. Hopelijk kan je iets met de tips uit mijn blog. Als je ergens specifieke vragen over hebt, laat het weten!

  En dank voor jouw suggestie over vermoeidheid en energie. Je hebt groot gelijk. Dus ik heb dit in de volgende blog (die net live staat) meegenomen, dus dank! (Ik heb het woord vermoeidheid wel ook laten staan omdat dit de algemene term is waar de meeste mensen op zoeken.)

 • Door op 11:13

  Hi Heleen, dank je voor je bericht! Fijn dat het met de leukemie goed gaat, maar vervelend dat de bijwerkingen steeds erger worden. Hopelijk kan je iets met de tips uit mijn blog. Als je ergens specifieke vragen over hebt, laat het weten!

  En dank voor jouw suggestie over vermoeidheid en energie. Je hebt groot gelijk. Dus ik heb dit in de volgende blog (die net live staat) meegenomen, dus dank! (Ik heb het woord vermoeidheid wel ook laten staan omdat dit de algemene term is waar de meeste mensen op zoeken.)

 • Door op 12:27

  Graag zou ik de mogelijkheid willen om de blogs als pdf te printen of te ontvangen. Dat is handig voor iemand die niet achter een scherm zit. :-)

Reactie plaatsen