CML en CLL en het coronavaccin Nieuwsblog
 • Auteur(s):
Nu beoordelen:

CML en CLL en het coronavaccin

Als alles meezit, worden begin januari de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. De eerste groepen mensen die een vaccinatie tegen het coronavirus krijgen zijn mensen die werken in de zorg, 60-plussers en kwetsbare ouderen. Denk daarbij aan medewerkers in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en thuiszorg, en zo snel mogelijk parallel daaraan de bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. In het eerste kwartaal zouden 3,5 miljoen mensen ingeënt kunnen worden, wat niet voldoende is voor de hele medische risicogroep. Hierom zullen mensen in verpleeghuizen en met een verstandelijke beperking eerst aan bod komen. Daarna volgen andere groepen zoals 60-plussers met een medische indicatie, 60-plussers zonder medische indicatie en mensen jonger dan 60 jaar met een medische indicatie. Mensen met CML en CLL komen in het algemeen, in een latere fase aan bod.

Word ik als CML of CLL-patiënt wel gevaccineerd tegen corona?

De eerste vaccins die Nederland bereiken na de officiële goedkeuring zijn die van BioNTech/Pfizer en Moderna en zullen worden ingezet bij de in de inleiding genoemde groepen. Voor mensen met ziektes als CML en CLL is nog niet bekend welk vaccin geschikt is en wat de eventuele risico’s van vaccinatie zouden kunnen inhouden. Dit zal naar verwachting direct worden onderzocht zodra de vaccins beoordeeld, goedgekeurd en beschikbaar zijn.

In totaal komen er in Nederland mogelijk zes vaccins beschikbaar. Naast BioNTech & Pfizer en Moderna zijn dit de vaccins van AstraZeneca, Curevac, Janssen en Sanofi & GSK. De laatste vier vaccins bevinden zich nog in de testfase. Lees alles over de coronavaccins voor Nederland via deze link.

Zowel mensen tot, als mensen ouder dan 60 jaar met een medische indicatie zullen volgens het vaccinatieprogramma van de overheid door de huisarts worden gevaccineerd. Wanneer en met welk vaccin zal gedurende het komende jaar dus duidelijk worden.

CMyLife heeft een poll gehouden via de website. Op de vraag of mensen met de kennis van vandaag zich laten vaccineren, zegt 87% van de ruim 444 respondenten dit wél te laten doen.

Profiteren van groepsimmuniteit

Er is al een klein lichtpuntje op korte termijn. Zodra er wordt begonnen met vaccineren worden steeds meer mensen resistent voor het coronavirus, wat betekent dat zij het virus dus niet zullen verspreiden. Daarmee neemt de kans om besmet te raken steeds meer af. Tot die tijd blijft het wel zaak dat we ons blijven houden aan alle nationale en regionale maatregelen zoals de 1,5 meter afstand houden, het dragen van een mondkapje en vaak je handen wassen voor tenminste 20 seconden.

Officiële verklaring van de Nederlandse Vereniging van Hematologen (NVvH) t.a.v. advies voor COVID-19 vaccinatie

“Voor zover we nu weten is er geen reden aan te nemen dat het COVID-19 vaccin voor hematologische patiënten minder veilig zou zijn dan voor anderen. Of de effectiviteit anders (verminderd) is, weten we niet, daar volgt onderzoek naar. Het is voor hematologische patiënten zeker zo belangrijk als voor anderen om het risico op COVID zo klein mogelijk te maken: wij steunen daarom het overheidsbeleid om je te laten vaccineren.

Patiënten met ernstige allergieën adviseren we te overleggen met hun arts alvorens zich te laten vaccineren.”

CMyLife staat in contact met een netwerk van zorgprofessionals en zal zodra er meer bekend is over vaccinatie voor corona in relatie tot mensen met CML en CLL hierover berichten. U kunt zich ook aanmelden voor onze nieuwsbrief via onze website www.cmylife.nl

Reacties (7)
 • Door op 18:11

  Is er ook al iets bekend wat dit voor patiënten met MDS betekent worden die ook in een later stadium gevaccineerd?

 • Door op 10:58

  Beste Joziena,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. We zullen uw vraag doorzetten naar onze aangesloten specialisten en hier zo snel mogelijk op terugkomen.

  Met vriendelijke groeten,
  CMyLife

 • Door op 11:45

  Hallo even een vraagje...
  Bestaan alle Coronavaccine's uit dode cellen en virussen?
  Ik heb gelezen dat mensen met Leukemie (CML) niet gevaccineerd mogen worden met een levend virus of cel?
  Klopt dat?
  Geld dat voor alle Nederlandse coronavaccine's?
  Groet Jannie Ophorst.

 • Door op 15:09

  Beste mevrouw Ophorst,

  Bedankt voor het stellen van uw vraag. Net als de vraag hierboven zullen wij uw vraag doorzetten naar onze aangesloten specialisten en zo spoedig mogelijk met een antwoord terugkomen.

  Met vriendelijke groeten,
  CMyLife

 • Door op 17:02

  Beste Joziena,

  We hebben uw vraag doorgezet naar onze aangesloten specialisten en kregen het volgende antwoord terug: "Ik denk het wel, maar berichtgeving volgt samen met de NFK zo gauw we de informatie hebben."

  Wij zitten er bovenop om samen met de specialisten en het RIVM voor een goede informatiestroom te zorgen rondom de coronavaccins. Zodra er meer bekend is, zal dit direct op de website geplaatst worden. Dus houd deze goed in de gaten!

  Met vriendelijke groeten,
  CMyLife

 • Door op 17:21

  Beste mevrouw Ophorst,

  Helaas zijn er bij artsen ook nog weinig details bekend over de coronavaccins. Het zou kunnen dat het gebruik van medicatie voor uw ziekte een invloed heeft op de opbouw van antistoffen na coronavaccinatie, maar hier is vooralsnog niks over bekend. Zodra er meer bekend is, zal dit direct op de website geplaatst worden. Dus houd deze goed in de gaten!

  Met vriendelijke groeten,
  CMyLife

 • Door op 00:07

  Ik heb cml en heb vorige jaar een ernstige allergische reactie gehad, hooikoorts. Kreeg daarboven op krentenbaard! Ik vind het qngstig om me te laten vaccineren vanwege de bijwerkingen, allergische reactie!

Reactie plaatsen