Klachten die CLL-gerelateerd zijn: wat helpt en wat niet? Nieuwsblog
  1. Klachten die CLL-gerelateerd zijn: wat helpt en wat niet?
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Wat helpt en wat niet?

Hematologen zijn over het algemeen erg goed in het bepalen van bloedwaarden en het inzetten van een behandeling om de bloedwaarden weer op orde te krijgen. De ervaring leert dat zij het vaak wat lastiger vinden een behandeling aan te bieden voor de ’vagere’ CLL-gerelateerde klachten (moeheid, dikke pijnlijke klieren, gewrichtsklachten en dergelijke). Daarom is het belangrijk om kennis te vergaren over therapieën die helpen om dergelijke klachten te verminderen. Daarmee wordt het leven met CLL wat gemakkelijker. Patiënten kunnen elkaar daarbij behulpzaam zijn.

Oproep

Om de kennis over methoden met positief resultaat te verzamelen, is het belangrijk in contact te komen met patiënten die goede ervaringen hebben met bepaalde therapieën. We willen ons daarbij graag beperken tot therapieën die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Als richtlijn hanteren we daarbij de paramedische zorg. Deze zorg focust zich op het beter functioneren van het lichaam en het op peil houden van de gezondheid. Voorbeelden zijn: fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek, logopedie, huidtherapie en oefentherapie.

In de komende blogs willen wij steeds één therapie die tot positieve resultaten leidt bespreken. Om dat te kunnen doen willen wij graag gebruik maken van jullie ervaringen. Als je interesse hebt om die te delen, neemt Ellen Sleebe (één van onze vrijwillige redacteuren en zelf CLL-patiënte) contact met je op. In een interview (telefonisch of via beeldbellen) gaat zij met je in gesprek over je ervaringen om vervolgens een artikel hierover te schrijven. Hierin zal ze ook aandacht besteden aan het theoretische aspect van de therapie. Mocht het zo zijn dat meer mensen over één therapie willen spreken dan zal zij die interviews bundelen.

Heb je interesse om jouw ervaringen te delen, mail dan je contactgegevens naar Hanna Hesseling (info@cmylife.nl). Hanna zal jouw gegevens vervolgens aan Ellen doorgeven. Zij neemt dan contact met je op.

Reacties (1)
  • Door op 14:23

    Ik heb veel baat gehad bij oncologische revalidatie. Behalve dat mijn conditie er beter van werd is ook mijn mentale gesteldheid een stuk beter geworden. Het contact met therapeuten en (mede)patiënten zorgt ervoor dat het isolement (dat er tijdens de behandeling ondanks alles toch is) snel vergeten wordt. Het voelt goed om moe te worden van inspanning in plaats van door die rotziekte.

Reactie plaatsen