Artikel: de ontwikkeling van CMyLife Nieuwsblog
  1. Artikel: de ontwikkeling van CMyLife
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

De ontwikkeling van CMyLife

In mei 2020 is ons artikel gepubliceerd over de ontwikkeling van het CMyLife platform in het Engelstalige tijdschrift Journal of Medical Internet Research. Dit is één van de toptijdschriften voor artikelen over eHealth (digitale zorg). We zijn er trots op dat dit tijdschrift aandacht geeft aan ons CMyLife platform!

Het artikel beschrijft stapsgewijs hoe we zijn begonnen met het idee om de zorg voor patiënten met CML te verbeteren en hoe het CMyLife platform daaruit is voortgekomen. De stappen die worden beschreven in het artikel behoren tot de zogenaamde 'Design Thinking’ methode. Dit is een methode die vooral in het bedrijfsleven wordt gebruikt voor het ontwikkelen van vernieuwingen (ínnovaties). In de gezondheidszorg is deze methode nog weinig gebruikt. De kern van de methode is om de gebruiker, dus de CML patiënt, centraal te zetten. In verschillende rondes van ontwikkelen op basis van wensen en behoeften van patiënten en zorgverleners (o.a. hematologen, apothekers, moleculair biologen), testen, aanpassen, testen etc. wordt een vernieuwing, zoals het CMyLife platform, ontwikkeld. Door deelname aan het CMyLife projectteam én door de vele interviews zijn CML patiënten nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het CMyLife platform. Nog steeds is de rol van de patiënt van onschatbare waarde nu we bezig zijn met het door ontwikkelen van CMyLife!

Als we naar studies in andere landen kijken op het gebied van eHealth dan zijn er nog niet zo veel platformen vergelijkbaar met CMyLife. Meestal is het of alleen een website, of alleen een app voor op de telefoon. Er is niet één overkoepelend platform met verschillende functies. Vaak wordt de patiënt ook pas na het ontwikkelen van een platform betrokken en niet tijdens de ontwikkelfase. Dit is wat ons betreft echt een gemiste kans! 

Reacties (0)
Reactie plaatsen