Als ik me niet fijn voel, pak ik mijn hardloopschoenen en ga ik lopen Nieuwsblog
  1. Als ik me niet fijn voel, pak ik mijn hardloopschoenen en ga ik lopen
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

Als ik me niet fijn voel, pak ik mijn hardloopschoenen en ga ik lopen

In 2016 kreeg ik de diagnose chronische lymfatische leukemie. Ik was altijd al sportief, maar na de diagnose besefte ik pas echt hoe belangrijk een goede conditie is. Hardlopen maar ook wandelen werd voor mij een uitlaatklep.

De diagnose kanker

Het jaar voordat ik de diagnose kanker kreeg was ik niet fit. Ik was vaak verkouden, dan had ik weer een griepje, dan weer niet lekker en zo ging het maar door. Ook was ik druk met werk, ik bleef maar doordenderen. Ik deed altijd aan Zumba, wandelen en hardlopen, maar het sporten ging in die tijd ook minder goed.

Een zo goed mogelijke conditie door sporten

Na mijn diagnose ben ik mezelf af gaan vragen wat kan ik doen om in een zo goed mogelijke conditie te komen. Want als ik aan de behandeling moet beginnen, dan kan ik beter in een goede conditie zijn dan in een slechte. Vanaf dat moment ben ik weer gaan sporten. Ik heb het wandelen en hardlopen opgepakt (rustig opgebouwd) en ben op yoga gegaan.

Met name het wandelen en hardlopen brengen mij heel veel. Omdat je je conditie opbouwt en vooral ook omdat je buiten bent. Buiten geeft zoveel extra, gewoon in de natuur, je hoofd leeg maken. Het zonlicht schijnt op je huid, je maakt vitamine D aan.

Naast het sporten heb ik meer rust heb genomen, ben ik gezonder gaan eten en heb andere keuzes op gebied van mijn werk gemaakt. Eigenlijk heb ik gezorgd voor meer positieve energie. Daarbij is bewegen en dan voor mij met name hardlopen ook heel belangrijk voor mij. En nee, ik loop geen marathon maar dat deed ik ook niet toen ik nog geen kanker had. Maar 5 tot 10 kilometer lukt me wel. En als ik een mindere dag heb wandel ik gewoon tussendoor.

Inspanning en ontspanning

Ik voel me zelf nu zoveel beter dan 5 jaar geleden toen ik de diagnose kreeg. Dat heeft met name te maken door het sporten, bewegen, bezig blijven, voeding en gezonde keuzes maken. Het is natuurlijk een optelsom, maar het hardlopen helpt mij hier zeker bij. Op het moment dat je een goede conditie hebt, kan je lichaam meer aan.

En als ik me gestrest voel, dan trek ik mijn hardloopschoenen aan en ik ga lopen. Dat doet hardlopen ook; het is inspanning en ontspanning. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren, maar jezelf tegelijkertijd ook uit te dagen. Anders kom je er namelijk ook niet, je moet wel doorgaan. Door de inspanning krijg je ontspanning en ga je je beter voelen. Je slaapt beter en piekert minder. Dus zeker voor mensen met kanker: het heeft invloed op het totale plaatje.

Niet iedereen kan natuurlijk hardlopen. Maar ga iets doen aan beweging, ga naar buiten en ga wandelen of fietsen, doe iets waar je blij van wordt en wat je energie geeft. Met name de combinatie van bewegen en buiten zijn kan zo veel goed doen!

Tip!

Vind je het lastig om te beginnen met hardlopen of wandelen? Kijk op dan eens op site van www.mindfulrun.nl er worden door heel Nederland 5 weekse cursussen gegeven. Je gaat dan wandelen of hardlopen in combinatie met juiste houding en ademhaling, mindfulness en yoga oefeningen. Super leuk om te doen!

Reacties (0)
Reactie plaatsen