Sport & beweging Leven met CML
 1. Sport & beweging

Sport & beweging

In het volgende stuk wordt informatie gegeven over bewegen en sporten voor patiënten met Chronische Myeloide Leukemie (CML). Vragen die we proberen te beantwoorden zijn:

 • Waarom is het goed om te sporten/bewegen? 
 • Is het veilig om te sporten/bewegen? 
 • Wat voor sporten/vormen van bewegen kan ik doen? 
 • Waar kan ik terecht voor deskundige begeleiding of fysiotherapie? 

Waarom is het goed om te sporten en te bewegen?

Het is belangrijk om na de diagnose CML actief te blijven, of juist te gaan starten met meer bewegen of sporten. Door de CML kan je eventueel sneller vermoeid zijn of minder zin hebben om te gaan bewegen. Dit leidt tot minder beweging wat kan zorgen voor een neerwaartse spiraal die je het liefste doorbreekt voordat hij start:

Voor het doorbreken van deze spiraal is het fijn om te weten wat je kan doen, of dit veilig is en waar je terecht kan voor goede begeleiding. Het belang van blijven bewegen bij patiënten met kanker in alle fases van het zorgproces wordt steeds meer met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Iedereen kent bijvoorbeeld het  alp d’HuZes  evenement dat geld binnenhaalt om onder andere onderzoek te doen naar beweegprogramma's voor patiënten met kanker. Specifiek voor CML patiënten is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van sporten en bewegen. We weten wel van onderzoek naar trainen bij bijvoorbeeld acute leukemie dat het volgen van een trainingsprogramma veilig kan, en een positief effect heeft op vermoeidheid, fysiek functioneren en stress. Ook weten we van andere typen kanker dat hoe fitter je bent hoe beter je de behandeling aankan ( better in, better out).

Kortom; bewegen en sporten is belangrijk, en het is een stuk van de behandeling waar je zelf invloed op kan uitoefenen.

Is het veilig om te bewegen en sporten?

In principe is bewegen in het dagelijks leven bij CML zoals wandelen en fietsen  (liefst langer dan 30 min) altijd goed om te doen. Want als je iets doet wat je leuk vindt, zoals bijvoorbeeld een lange wandeling met de hond maken, is de kans dat je het volhoudt veel groter. Als je echt een conditie en krachtprogramma bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut wil doen is het altijd goed om dit te overleggen met je hematoloog. Wat van belang is om te weten is of eventuele andere aandoeningen hier een rol spelen op je trainbaarheid (hart- en vaatziekten, longaandoeningen, diabetes etc.) en of bijvoorbeeld je bloedwaarden een trainingsprogramma toelaten. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je eerst een inspanningstest moet doen om te bepalen of je veilig kan trainen en op welk niveau.

Wat voor sporten/vormen van bewegen kan ik doen? 

Zoals eerder genoemd is het vooral belangrijk dat je iets zoekt wat je leuk vindt. Misschien ben je al sportief en zit je bij een sportclub dan is het zaak dit te blijven volhouden. Daarnaast is het goed om zowel conditie- als spierkrachtverbeterende oefeningen te doen. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde oncologische fysiotherapeuten en beweegprogramma’s waar je onder deskundige begeleiding kan trainen.

Waar kan ik terecht voor deskundige begeleiding of fysiotherapie? 

 • Iedereen is wel bekend met gespecialiseerde fysiotherapie zoals een manueel of sportfysiotherapeut. De specialisatie oncologiefysiotherapeut is minder bekend. Een fysiotherapeut doet hiervoor een 3 jarige master opleiding. Het nertwerk van oncologiefysiotherapeuten wordt steeds uitgebreider. De oncologiefysiotherapeut richt zich op de  verschillende fases van het revalidatieproces en oncologische zorg. Op de website van de NVFL kan je een gespecialiseerd oncologische fysiotherapeut bij jou in de buurt zoeken. 
  Zoek een gespecialiseerd oncologische fysiotherapeut bij jou in de buurt
   
 • In Noord-Brabant en Limburg is er een netwerk van oncologisch fysiotherapeuten: Fyneon
  Zoek een oncologisch fysiotherapeut in het netwerk van Fyneon
   
 • Voor oncologische revalidatie in een multidisciplinaire setting was er altijd het programma Herstel en Balans. Deze formule bestaat niet meer en is opgegaan in de reguliere zorg. De lijst met aanbieders van oncologische revalidatie staat nog wel op de website van herstel en balans
  Zoek naar revalidatieprogramma's per woonplaats
   
 • Kijk voor individuele begeleiding en beweegprogramma’s op maat op www.tegenkracht.nl
   
 • Heb je specifieke vragen over bewegen, trainen of klachten aan het houding- en bewegingsapparaat? Dan kan je behandelend hematoloog je een verwijzing geven naar de fysiotherapeut in het ziekenhuis.