Videoconsult CMyLife
  1. Videoconsult

Beveiligd beeldbellen met je zorgverlener

Voor je CML kom je minstens 3 tot 4 keer per jaar naar je arts in het ziekenhuis. Is je CML goed onder controle of is het niet altijd makkelijk voor je om naar het ziekenhuis te komen dan kan een videoconsult uitkomst bieden. Een videoconsult is eigenlijk hetzelfde als Skypen of FaceTimen; je ziet én spreekt je arts via een videoverbinding. Deze verbinding is extra beveiligd omdat er privacygevoelige gegevens worden besproken.

Hoe werkt een videoconsult

Nog lang niet ieder ziekenhuis werkt met het videoconsult. Vraag eens naar bij je arts. Voor een videoconsult wordt je meestal via e-mail uitgenodigd door je arts of de assistent. In de e-mail staat een link en als je daarop klikt, kom je in een virtuele wachtkamer. Zodra je aan de beurt bent, nodigt de arts je uit in zijn digitale spreekkamer. Tijdens het videogesprek kan de arts zijn scherm met je delen. Ook als patiënt is het mogelijk om je scherm te delen met je arts. Zo kan je samen de gegevens bekijken. 

De voordelen van een videoconsult

  • Je hoeft niet naar het ziekenhuis
  • Je kan vanuit een vertrouwde omgeving praten met je zorgverlener. Bijvoorbeeld thuis of op je werk
  • Je bespaart reistijd en –kosten
  • Het is persoonlijker dan bellen
  • Tijdens het gesprek kan de arts zijn scherm met je delen. Ook kan je zelf je scherm delen met je arts

Privacy en veiligheid van een videoconsult

Net als in een gewoon consult worden in een videoconsult ook privacygevoelige zaken besproken. Daarom moeten zorgverleners en aanbieders van een videoconsult zich houden aan regels en wetten. Bijvoorbeeld rondom informatiebeveiliging, privacy en bescherming van persoonsgegevens. Videocontact via FaceTime of Skype zijn niet veilig genoeg voor een videoconsult.

Een videoconsult is een beveiligd gesprek, dat niet wordt opgeslagen. Niet door het product of de ontwikkelaar van de dienst en ook niet door je arts. Sommige gegevens worden wél opgeslagen. Dit kan verschillen per product. Soms is het bijvoorbeeld nodig dat je e-mailadres wordt opgeslagen om de uitnodiging voor het videoconsult naar je toe te sturen. Naast je e-mailadres slaan sommige ontwikkelaars bijvoorbeeld ook je naam, geboortedatum en geslacht op.

Wordt een videoconsult vergoed?

Ja, een videoconsult met een medisch specialist wordt op dezelfde manier vergoed als een fysieke afspraak. Het eerste consult tussen arts en patiënt moet wel een fysieke afspraak zijn.