Controle op behandeling in Ethiopië beter dan in sommige Nederlandse ziekenhuizen - Verslag CML Horizons Congres 2016 Congresverslagen CML Horizons
  1. Controle op behandeling in Ethiopië beter dan in sommige Nederlandse ziekenhuizen - Verslag CML Horizons Congres 2016
  • Auteur(s):
Nu beoordelen:

CML Advocates Network is een organisatie, die wereldwijd patiëntenorganisaties voor CML ondersteunt. Jaarlijks organiseert de “koepel” het CML Horizons congres, voor alle deelnemende patiëntenorganisaties. Namens Hematon heeft Jan de Jong deelgenomen. In enkele bijdragen doet hij verslag over het congres.

CML horizons

Controle op behandeling in Ethiopië beter dan in sommige Nederlandse ziekenhuizen

“Dat kan niet waar zijn”, zul je zeggen. In sommige ziekenhuizen in Nederland moet je soms weken wachten op de uitslag van je PCR-test. Dat is niet erg als alles goed gaat, maar als de ziekte niet, of niet goed meer reageert op de behandeling, zie je dat veel te laat. In zo’n ziekenhuis is stoppen veel te gevaarlijk.
En hoe zit het dan in Ethiopië?

Binnen 3 uur uitslag PCR-test

In Ethiopië is onlangs een analyse-apparaat geplaatst, dat binnen 3 uur in staat is een betrouwbare uitslag van de PCR-test te geven. Waarom kunnen wij die service in Nederland niet krijgen?

PCR-test zonder naar het ziekenhuis te gaan

Een interessante ontwikkeling is ook de methode, waarbij de patiënt met een vingerprik zelf wat druppeltjes bloed op een speciaal papiertje laat vallen, dit laat drogen en het papiertje voor analyse op de post doet. Het laboratorium is in staat om hierop een betrouwbare PCR-test te doen. Mogelijk dat deze techniek nog verder wordt ontwikkeld: wat speeksel op het papiertje aanbrengen zou ook kunnen volstaan (in speeksel zitten ook witte bloedcellen).

Als deze technieken in Nederland beschikbaar komen wordt het niet meer noodzakelijk om voor controle altijd naar het ziekenhuis te gaan. Ook het bespreken van de resultaten zou, als je dat prettig vindt, via een telefoontje of een videoconsult met je hematoloog kunnen plaatsvinden.

Overige CML Horizons verslagen

Reacties (0)
Reactie plaatsen