Coronavaccins Corona bij CLL

Hoe werken de vaccins tegen corona?

Op dit moment zijn er vier corona vaccins beschikbaar voor de vaccinatie tegen het coronavirus. Dit zijn het vaccin van Pfizer/BionTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. De vaccins zijn zogenaamde RNA- en vectorvaccins en werken op verschillende vergelijkbare manier. Hieronder leggen we u de verschillen uit.

Het RNA-vaccin (Pfizer/BionTech en Moderna)

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer en Moderna is een zogenoemd mRNA-vaccin. Het brengt hele kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA). Dit is dezelfde code die ook aanwezig is in het coronavirus. Deze vetbolletjes worden door eigen lichaamscellen omgezet in één eiwit van het corona-virus. Het eigen immuunsysteem merkt op dat er een nieuw eiwit is binnengekomen en komt in actie, de zogenaamde immuunreactie, en bouwt een verdediging op. Dit duurt van een paar dagen tot zo’n twee weken en heeft tot resultaat dat er antistoffen worden aangemaakt die beschermen tegen het coronavirus. Daarnaast worden er geheugencellen gevormd die na een besmetting met het virus in snel actie komen omdat ze het virus dan al kennen. Je wordt dan niet of minder ziek.

He RNA-vaccin van BioNTech/Pfizer en Moderna bestaat uit twee prikken. De tweede prik krijgt u minimaal drie en maximaal zes weken na de eerste prik. Zeven dagen na de tweede prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus.

Het vectorvaccin (AstraZeneca/Oxford en Janssen)

Een vectorvaccin is een vaccin dat bestaat uit een bestaand, onschuldig verkoudheidsvirus (een adenovirus). Aan dit verkoudheidsvirus is een klein stukje genetische code, zoals aanwezig in het coronavirus, toegevoegd. Het verkoudheidsvirus is zo aangepast dat het zich niet meer kan vermenigvuldigen en geen ziekte veroorzaakt. Wél zorgt het ervoor dat het afweersysteem van het lichaam antistoffen en T-cellen aanmaakt tegen het spike-eiwit zoals aanwezig op het coronavirus. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus, dan wordt het virus herkend en onschadelijk gemaakt. Het vaccin van AstraZeneca bestaat uit twee prikken. De tweede prik wordt tussen de vier en twaalf weken na de eerste prik gegeven. Voor een bescherming tegen ziekte door het coronavirus is de tweede prik noodzakelijk. De bescherming begint ongeveer drie weken na de eerste prik, maar mogelijk vijftien dagen na de tweede prik bent u pas beschermd. Het vaccin van Janssen bestaat uit één prik. Vanaf twee weken na de vaccinatie bent u beschermd tegen het coronavirus.

CMyLife heeft een directe verbinding met een netwerk van artsen. Zodra er meer informatie naar buiten komt, wordt dit zo snel mogelijk op deze website gepubliceerd. Als u zich registreert en aangeeft of u onze nieuwsbrief wilt ontvangen, krijgt u alle informatie direct in uw email toegezonden. U kunt zich hier registreren.

Bronnen: Rijksoverheid, CBG-MED.